Hyppää sisältöön

Lumileopardi ei ole enää erittäin uhanalainen laji

Osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että lumileopardeja uhkaa edelleen niin salametsästys kuin elinympäristön tuhoaminenkin.

Lumileopardi. Kuva: Slavek Ruta / AOP
Marija Skara

Uudet tiedot lumileopardeista ovat poistaneet kissaeläimen erittäin uhanalaisten lajien listalta, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Keski-Aasian vuorilla elävä lumileopardi (Panthera uncia) on nyt statukseltaan "vaarantunut laji", mikä merkitsee että lajiin kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (siirryt toiseen palveluun) muutti eläimen statusta sen jälkeen kun kansainvälinen tutkijaryhmä oli seurannut lumileopardeja kolmen vuoden ajan.

Lumileopardeja arvioidaan elävän villinä noin 4 000 yksilöä mutta mahdollisesti jopa 10 000. Tutkijoiden mukaan lumileopardien seuraaminen on hyvin vaikeaa, sillä ne elävät korkealla vuoristossa. Niiden elinalueet levittäytyvät 12 Aasian valtion alueille mukaan lukien Himalajan vuoristoon.

Piilokameroiden ja satelliittipantojen ansiosta lumileopardeista on saatu uutta ja tarkempaa tietoa. Niiden suojelualueita on myös laajennettu, ja paikalliset yhteisöt ovat alkaneet suojella lumileopardeja salametsästäjiltä.

– Eivät lumileopardit vielä turvassa ole, sanoo Tom McCarthy, joka johtaa lumileopardiohjelmaa suurten kissojen suojelujärjestössä Pantherassa (siirryt toiseen palveluun).

– Ollakseen erittäin uhanalainen lajin yksilöitä pitää olla alle 2 500 ja lajin täytyy huveta nopeasti, selventää McCarthy.

Osa tutkijoista toteaakin, että lajin uhanalaisstatuksen lieventyminen johtuukin vain kriteerien muutoksesta,  ja että niin salametsästys kuin elinympäristön tuhoaminen uhkaavat lumileopardeja edelleen.

Lumileopardit todettiin uhanalaiseksi lajiksi alun perin vuonna 1972.

Suosittelemme sinulle