Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Päivä kerrallaan" – Rallitähden isän tuska ei hellitä

Colin McRae nautti vauhdista ja vaarallisista tilanteista. McRaen kuolemasta on kulunut tänään kymmenen vuotta.

Colin McRae vauhdissa
Colin McRae vauhdissa vuonna 2002 Fordilla. Kuva: EPA
Miika Wuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Isän ja veljen muistoissa Colin McRae oli perheen tähti, joka eli elämäänsä kuin viimeistä päivää. Ralliauton ratissa mies oli pitelemätön, eikä vauhti juuri hidastunut työn ulkopuolellakaan.

Sitä Colin McRae oli, hyvistä kemuista ja vauhdista nauttiva skotti, joka vietti vapaa-aikaansa Mallorcalla vesijetteillen ja perheensä parissa telmien. Kaipuuta ratin taakse McRae osoitti yllättävän vähän, vaikka koettikin pienimuotoista paluuta MM-ralleihin Skodan ratissa kaudella 2005.

Vauhti ja vaaralliset tilanteet olivat kuitenkin McRaen elämässä läsnä viimeiseen asti. Helikopteri oli kätevä kulkupeli Skotlannin nummilla, joilla mies vietti mieluusti aikaansa - olihan hän aina ollut uskollinen kotipaikkakunnalleen Lanarkille.

Kotimatkalla ystäväperheen luona vierailemisen jälkeen McRae, 39, istui tutusti helikopterinsa ohjaimiin. Kyydissä oli oma viisivuotias Johnny-poika, tämän kuusivuotias kaveri Ben Porcelli kuin myös perheystävä Graeme Duncan, 37.

McRae lensi helikopterinsa kapeaan ja polveilevaan Mouse Valleyn maastoon, lentäen hyvin matalalla. Jossain vaiheessa McRae menetti helikopterinsa hallinnan osuen laaksoa reunustaneisiin puihin, mikä aiheutti helikopterin putoamisen. Kaikki neljä saivat surmansa välittömästi. Neljä vuotta tapauksen jälkeen julkaistussa onnettomuusraportissa turma todetaan yksiselitteisesti McRaen syyksi hänen lennettyään harkitsemattomasti, perusteettomasti ja hyvien ilmailuperiaatteiden vastaisesti.

Jokapäiväinen kaipuu

Pikkuveli Alister kilpailee yhä silloin tällöin - viimeksi rallicrossin MM-osakilpailussa Ranskassa. Alisterin muistot liittyvät eniten tapaan, jolla isoveli eli elämäänsä ja ajoi ralliautoa: täysillä.

- Muistan erityisesti sen, millä tavalla hän ajoi ja nautti elämästään - aina. Colin ajoi joka kerta sataprosenttista vauhtia ja yritti voittaa, mitä häneltä myös usein odotettiin. Sitä oli hieno katsella, Australiassa nykyisin asuva Alister McRae muistelee Yle Urheilulle.

Pitkän ralliuran itsekin ratin takana tehnyt isä Jimmy ei ole vieläkään toipunut poikansa traagisesta menettämisestä. Järkytys oli suuri, kun isä sai kuulla poikansa ja lapsenlapsensa kuolleen.

- Sitä se oli. Uskomatonta, että 10 vuotta on jo mennyt. Lehdissä on ollut paljon hyviä juttuja, joissa Colin on äänestetty parhaaksi kuljettajaksi. Meille tunne on kuitenkin joka päivä sama; kaipaamme häntä.

Petter Solberg oli vasta matkalla rallimaailman huipulle, kun norjalainen sai näyttää kykynsä Fordilla, McRaen tallikaverina. Tiukan taistelun lomassa miehet ystävystyivät ja pitivät yhteyttä McRaen kilpauran jälkeenkin.

- Oi, Colin auttoi minua paljon olemaan hyvä kuljettaja. Olimme kaksi vuotta tiimikavereita Fordilla. Hän oli tosi hyvä ystävä, meillä oli paljon hauskaa yhdessä. Fantastinen ihminen, Solberg sanoo.

Lue lisää:

Rallin raikulipojan traagisesta kuolemasta kymmenen vuotta – Muistatko vielä nämä legendaariset hetket? 

Suosittelemme sinulle