Amnesty Internationalin julkaisemista satelliittikuvista näkee, miten kokonaisia kyliä on poltettu maan tasalle viime viikkoina. Jo liki neljä sataa tuhatta islaminuskoiseen rohingya-kansan jäsentä on paennut Bangladeshiin.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa rohingya-heimon talot ovat ehjiä, maanantaina otetussa kuvassa (oikealla) iso osa on poltettu. Kuva: Amnesty International / Reuters-TV
Amnesty Internationalin mukaan yli 80 paikkaa on poltettu järjestelmällisessä kampanjassa elokuun 25. päivän jälkeen. Amnestyn mukaan kyse on laajamittaisesta etnisestä puhdistuksesta.
Järjestö perustaa väitteensä satelliittikuviin, paikan päällä otettuihin kuviin ja videoihin sekä kymmenien silminnäkijöiden haastatteluihin Myanmarissa sekä Bangladeshissa.
– Todisteet ovat kiistattomia. Myanmarin turvallisuuspalvelu polttaa pohjoista Rakhinen osavaltiota kampanjassa, jonka tarkoituksena on työntää rohingya-kansa pois Myanmarista. Älkää erehtykö luulemaan, että kyse ei olisi etnisestä puhdistuksesta, sanoo Tirana Hassan, Amnesty Internationalin kriisien tutkinnan johtaja.
Hassanin mukaan kylät poltetaan tietyn mallin mukaan. Turvallisuusjoukot piirittävät kylät, ammuskelevat kunnes ihmiset lähtevät pakoon paniikissa ja sytyttävät sen jälkeen talot palamaan.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy rohingya-heimon kyliä ehjinä, oikeanpuoleisessa iso osa taloista on jo poltettu. Kuva: Amnesty International / Reuters-TV
Myanmar syyttää muslimiterroristeja
Myanmar ei pidä rohingya-heimon jäseniä myanmarilaisina, eikä myönnä heille kansallisuutta, vaikka monet heimon jäsenistä ovat asuneet maassa sukupolvien ajan. Myanmarilaisten enemmistö on buddhalaisia, ja buddhalaiset äärijärjestöt ovat lietsoneet jännitteitä.
Tämänkertainen väkivallan aalto alkoi 25.8., kun rohingya-heimon aseellinen liike, Arakan Rohingyan Pelastusarmeija iski poliisien tarkastuspisteisiin sekä armeijan tukikohtaan.
Myanmar katsookin, että sen joukot ainoastaan taistelevat terroristeja vastaan, eivätkä kohdista hyökkäystä siviilejä vastaan. Myanmar väittää rohingya-kansan polttavan itse omia kyliään.
YK sen sijaan katsoo, että kyse on humanitaarisesta kriisistä ja etnisestä puhdistuksesta ja vaatii Myanmaria lopettamaan väkivallan.
Naapurimaassa Bangladeshissa oli jo ennen tämänsyksyisiä väkivaltaisuuksia 300 – 400 000 rohingya-pakolaista. Viime viikkojen aikana määrä on kaksinkertaistunut. Liki kolmannes Myanmarissa sijainneista rohingya-kylistä on nyt tyhjennetty.