Hyppää sisältöön

Jörn Donner näyttää sydänleikkauksensa koko Suomelle: ”Kun tuli sattumoisin leikattua, niin tuli kuvattuakin”

Jörn Donnerin kulttidokumentti Perkele! Kuvia Suomesta saa nyt vuosikymmenten jälkeen jatkoa. Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saavassa Perkele 2 -elokuvassa avataan erityisesti suomalaista tunne-elämää.

Perkele2-leffan puffikuva.
Tähtihetkessä puhuttiin Jörn Donnerin uudesta dokumenttielokuvasta Perkele 2.
Jenni-Maarit Koponen

Mitä kuuluu Suomi? Siihen kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner haluaa jälleen vastauksen. 46 vuotta sitten Donner teki elokuvan Suomen menosta, nyt Suomen 100-vuotisjuhlan kynnyksellä dokumentti saa jatko-osan. Vuoden 1971 Perkele! Kuvia Suomesta keskittyi raflaavasti erityisesti politiikkaan ja seksiin, Perkele 2 käsittelee puolestaan suomalaisten tunne-elämää.

Alkuun Donner kuitenkin avaa kirjaimellisesti oman sydämensä elokuvankatsojille.

– Olen käynyt läpi kaikenlaista, kuten sydänleikkauksessani nähdään elokuvan alussa. Minusta se sopii kuvaan, koska olen vanhempi kuin 46 vuotta sitten. Kaikenlaiset sairaudet iskevät ja halusin saada käytännönläheisen näkökulman siihen. Kun tuli sattumoisin leikattua, niin tuli kuvattuakin, sanoo Jörn Donner Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Mitä Donnerille kuuluu sitten juuri nyt?

– Henkilökohtaisesti kuuluu hyvää, ei siinä mitään. Olen parantunut erilaisista taudeista. Tunnen olevani aika hyvässä kunnossa, kirjoituskunnossa ja tekemiskunnossa.

Rakkaudesta murheisiin

Donner ja toimittajat Maria Veitola ja Janne Flinkkilä haastattelevat Perkele 2:ssa ihmisiä ympäri Suomen. Dokumentti tarjoaa sellaisia näkymiä tavallisten suomalaisten elämään, joita ei turhan usein nähdä suomalaisissa elokuvissa tai tv:ssä. Ihmiset saavat puhua rauhassa siitä, mitä heillä on sillä hetkessä sydämellään, rakkaudesta murheisiin. Elokuvassa jututetaan esimerkiksi rekkakuskia, mielenterveyspotilasta ja koululaista.

Perkele2-leffan puffikuva.
Rekkkakuski kertoo elokuvassa naisistaan. Kuva: J-P Passi / Bufo2017

Donnerille oli tärkeää, että haastateltavat paljastavat jotakin itsestään.

– Halusin saada mukaan ihmisiä, jotka ovat jollakin tavalla karismaattisia kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Ensimmäisessä Perkele-elokuvassaan Donner haastatteli ihmisiä erityisesti politiikasta. Uusi elokuva käsittelee turvapaikanhakijoiden tilannetta, mutta politiikka ei ole keskiössä.

– Ensimmäinen elokuva oli täynnä politiikkaa, pornoa ja köyhyyttä. Suomi on muuttunut niistä ajoista radikaalisti. Suomi on tullut rikkaaksi maaksi, ainakin suhteellisesti. Politiikka, jota osin inhoan nykyään, olisi ollut vaikea näkökulma.

Seksi saa jo riittää

Kulttisuosioon noussut Perkele! Kuvia Suomesta kohahdutti aikanaan erityisesti seksikohtauksilla ja -puheilla. Uudessa elokuvassa seksi on vähissä.

– Sitä käsitellään niin monessa yhteydessä nykyään, joten mielestäni sitä ei tarvittu tähän. Edellisessä Perkeleessä seksiä oli yllin kyllin, oli hyvä vaihtaa näkökulmaa.

Elokuvantekijän mielestä Perkele 2:n yksi uusi näkökulma on nuorten näkemys maailmasta. Elokuvantekijän mielestä Suomessa pitäisi kuunnella enemmän nuorten ääntä.

– Luotan ja uskon nuoriin. Tuntuu, että keski-ikäiset henkilöt, jotka muun muassa hallitsevat meidän politiikkaa, eivät ole kovin kiinnostavia.

Perkele2-leffan puffikuva.
Nuori mies kertoo toimittaja Maria Veitolalle ajatuksiaan rahasta. Kuva: J-P Passi / Bufo2017

Työtä loppuun asti

Donnerin edellisen elokuvan Armi elää! ensi-illasta on pari vuotta. Uusia elokuvaideoitakin on jo muhimassa ajatuksissa jatkuvan kirjailijantyön ohella. Donner sanoo pitävänsä erityisesti pienimuotoisten elokuvien tekemisestä.

– Teen tällaisia jatkossakin, jos vain saan. En jaksa tehdä pitkää fiktiota, jota kuvataan pari-kolme kuukautta ja juostaan metsissä. Saa riittää minulle, olen päässyt sen verran pitkään ikään jo.

Donner sanoo nauttivansa työstä ja elämästä.

– Jos ne hyvällä tavalla yhdistyvät, niin aion tehdä töitä niin kauan kuin minulla on saappaat tai lenkkarit jalassa. Jos minusta on tulossa jonkinlainen porkkana, niin silloin minun on syytä tapattaa itseni. Mutta ei se vielä ole edessä.

Perkele 2 saa ensi-iltansa Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaaleilla lauantaina 16. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle