Hyppää sisältöön

Kuulokeliitännän kuolema – Älypuhelinteollisuus on hautaamassa 140 vuotta vanhan teknologian

Google julkisti San Franciscossa uusimman lippulaivapuhelimensa Pixel 2:n, eikä siinä ole kuulokeliitäntää.

Kuva: Yle
Teemu Hallamaa

Teknologiajätti Google julkisti keskiviikkona uuden Pixel 2 -puhelimensa. Kaikista teknisistä tiedoista ja uusista ominaisuuksista kiinnostavimmaksi ennen julkistusta nousi kysymys, säilyttääkö Google puhelimessaan vanhan kuulokeliitännän. Ei säilyttänyt.

Vielä vuosi sitten Google tölväisi Applea kuulokeliitännän poistamisesta ensimmäisen Pixel-puhelimen esittelyvideolla (siirryt toiseen palveluun). Nyt se on liittynyt kilpailijansa seuraan hautaamaan 140 vuotta vanhan teknologian.

Nykyinen 3,5-millinen kuulokeliitäntä kehitettiin 1950-luvulla suuremmasta 6,35 millisestä jakkiliittimestä, joka oli puolestaan kehitetty puhelinkeskusten käyttöön jo 1870-luvulla.

Miniplugin suosio räjähti 70-luvun lopulla, kun Sony toi markkinoille Walkman-kasettisoittimen. Miniplugista tuli hetkessä kannettavien laitteiden ääniliitinstandardi. Nykyään 3,5-millinen liitäntä löytyy lähes kaikista musiikkia toistavista laitteista; puhelimista, tietokoneista, televisioista, pelikonsoleista, stereoista.

Ja nyt sen 40 vuotta kestänyt valtakausi on murenemassa.

Teknologiajätti Google julkisti keskiviikkona uuden Pixel 2 -puhelimensa. Kuva: John G. Mabanglo

Apple suututti, mutta puhelimet myivät

Tunnetuista puhelinvalmistajista ensimmäisenä kuulokeliitännästä luopui Lenovon omistama Motorola, jonka kesällä 2016 esittelemä lippulaivamalli Moto Z oli riisuttu 3,5-millisestä kuulokeliitännästä. Vanhan liitännän tehtävät hoitaa Android-puhelimissa standardiksi muodostunut usb-c-portti.

Metakka nousi kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä, kun Apple julkaisi iPhone 7:n. Applen ratkaisusta oli huhuttu useiden kuukausien ajan, mutta silti päätös luopua kuulokeliitännästä aiheutti ihmetystä.

Apple perusteli päätöstään tilanpuutteella. Valmistajat yrittävät jatkuvasta höylätä millejä pois puhelimistaan ahtaen niihin samalla lisää komponentteja. Kuulokeliitäntää varten puhelimen pitää muuttaa digitaalinen signaali analogiseksi. Tämä vaatii muuntimen, joka vie tilaa.

Lisäksi kuulokeliitäntä on yksi aukko lisää kuoressa, mikä hankaloittaa puhelimen vesitiivistämistä.

Kuulokeliitännän kautta ei pysty siirtämään tietoa tai esimerkiksi lataamaan puhelinta. Se toistaa vain ääntä. Kuulokeliitännän iPhonessa korvannut Applen kehittämä Lightning-liitäntä sen sijaan on ainoa portti puhelimessa. Sen kautta siirretään tietoa, ääntä, ja ladataan akku.

Digitaalisen Lightning-liitännän kehuttiin myös mahdollistavan analogista kuulokeliitäntää paremman äänenlaadun. Tämä on enemmän markkinointipuhetta, sillä harva pystyy tätä muutosta havaitsemaan edes kalliimmilla kuulokkeilla.

Kuva: Yle

Kuulokeliitännän hylkääminen nähtiin uhkapelinä, jossa Applella ei ollut paljoakaan voitettavaa, mutta paljon hävittävää. Hyväksyvätkö ihmiset, että vanhat kuulokkeet vaativat tästä lähtien adapterin (joka toki tulee puhelimen mukana)? Suostuvatko kuulokevalmistajat valmistamaan tuotteistaan oman version Applen käyttäjille?

Jälkimmäisen kysymykseen Apple alkoi varautua jo vuonna 2014 ostamalla kuulokevalmistaja Beatsin. Suurimmaksi langattomien kuulokkeiden valmistajaksi noussut Beats julkistikin iPhone 7:n kyljessä kolme langatonta kuulokemallia.

Myös ensimmäiseen kysymykseen on saatu vastaus. Kaikesta pöyristymisestä huolimatta kuulokeliitännän hylkääminen ei vaikuttanut iPhone 7:n myyntiin – ainakaan negatiivisesti. Strategy Analytics -konsulttiyrityksen markkinatutkimuksen mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä iPhone 7 ja 7 Plus olivat maailman myydyimmät puhelimet. Niitä myytiin kolmen kuukauden aikana yhteensä lähes 40 miljoonaa kappaletta.

Ei vielä täysin kuollut

Motorolan ja Applen esimerkkiä on seurannut muun muassa taiwanilainen HTC, jonka älypuhelinosaston Google hankki vastikään 1,1 miljardilla dollarilla. Sen sijaan suurin Android-puhelinvalmistaja Samsung ei ole vielä luopunut uskollisesta liittimestä.

Keväällä julkistetusta Galaxy S8 -puhelimesta löytyy vanha kuulokeliitäntä, vaikka sen huhuttiin varmuudella olevan historiaa. Myös Sonyn, LG:n ja Huawein tuoreimmissa lippulaivamalleissa on paikka 3,5-milliselle kuulokeliittimelle.

Yli sata vuotta vanhaksi teknologiaksi kuulokeliitäntä on saanut yllättävän paljon tukea alalla, joka janoaa jatkuvasti uusia kokemuksia. Sen aika alkaa kuitenkin käydä vähiin.

Langaton Bluetooth-teknologia on hitaasti parantumassa sille tasolle, jolla yli 20 vuotta kehityksessä olleen teknologian kuuluu olla. Ja vaikka latauksen vaativat kuulokkeet tuntuvat nykyisiin verrattuna hankalilta, niihin on parempi alkaa totuttautumaan. Näin on nimittäin päätetty Kaliforniassa.

Suosittelemme sinulle