Hyppää sisältöön

Museo sai lahjoituksena ainutlaatuisen Karjala-valokuvien kokoelman – kymmeniä tuhansia kuvia päätyy aikanaan kaikkien saataville

Kuvissa on laajasti esillä vanhaa Viipuria, Eurooppaa ja rajantakaista Karjalaa.

Vanhaa viipuria
Viipuria tuomiokirkon tornista vuonna 1935 otettu kuvattu kuva on Jalmari Lankisen otoksista. Kuva: Jalmari Lankinen / Lappeenrannan museot
Petri Kivimäki

Lappeenrannan museo on saanut lahjoituksena Juha Lankisen (1937–2015) valtavan valokuvakokoelman.  Kokoelmassa on kymmeniä tuhansia valokuvia, negatiiveja, karttoja ja piirustuksia.

Lahjoituksessa ovat mukana Juha Lankisen isän, arkkitehti Jalmari Lankisen (1894–1970) ottamat valokuvat ja negatiivit. Niitä on 1910-luvulta aina 1960-luvulle.

Jalmari Lankinen on kuvannut vuosikymmeniä muun muassa viipurilaista elämää, rakennuksia, sota-ajan siviiliväestön elämää ja luovutetun Karjalan alueen oloja.

Kokoelman sijoituspaikaksi tulee Lappeenrannan museo. Tämä johtuu siitä, että Juha Lankinen oli toteuttamassa Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa sijaitsevaa Viipurin pienoismallia. Lisäksi Etelä-Karjalan museo vastaa valtakunnallisesti Etelä-Karjalan ja Viipurin sekä Karjalankannaksen historian tallentamisesta.

Kuvien ja negatiivien valtavasta määrästä johtuen kuluu aikaa, ennen kuin koko kokoelma ehditään luetteloida ja digitoida. Aineisto siirtyy Lappeenrannan museoille täysin omistus-, käyttö- ja hallintaoikeuksin.

Jalmari Lankinen vasemmalla
Jalmari Lankinen kuvassa vasemmalla. Kuva: Lappeenrannan museot

Suosittelemme sinulle