Hyppää sisältöön

Kodinkonetekniikka helpottaa arkea – mutta vain, jos sitä osaa käyttää

Yhä useammat kodinkoneet toimivat kosketusnäytöllä. Jotakin voidaan ohjata myös älykännyköillä. Kuluttajan kannattaa kuitenkin miettiä laitteen todellista käyttötarkoitusta ja tarpeellisuutta.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

RAAHE Kodinkoneiden kirjo ulottuu tänään laajemmalle kuin aikaisemmin. Lieden, tiskikoneen, imurin ja pesukoneen lisäksi yhä useammassa kodissa on esimerkiksi jäätelökoneita, rasvakeittimiä ja erikoislaitteita munakkaiden tekoon.     

Peruskahvinkeittimen sijasta tai rinnalla keittiön pöytää voi koristaa myös espressokone. Limsatkin tehdään omilla laitteilla.

Moni laite toimii yksinkertaisesti nappia painamalla tai vääntämällä. Koneeseen upotettu tietotekniikka mahdollistaa myös aparaattien ajastamisen, monipuoliset käyttöohjelmat sekä vielä niiden muokkaamisen joko näyttöpaneelilla tai älykännykällä. Kuva: Risto Degerman / Yle

Anturit arvioivat lautasten likaisuutta

Nykyaikaisten koneiden toimintaa ohjaavat pitkälti laitteen uumeniin upotetut anturit. Astianpesukoneissa ne saattavat esimerkiksi arvioida huuhteluveden likaisuuden perusteella, kuinka paljon koneessa olevat astiat kaipaavat pesua. Siksi hyvin esipesty lautanen saattaa harhauttaa konetta luulemaan, että työ on jo tehty.

– Se miettii sitten, että mitäpä tässä pesemään, kun lautaset ovat jo puhtaat. Säästetään energiaa eikä lämmitetä vettä turhaan, sanoo kodinkonemyyjä ja -korjaaja Jonne Törmäkangas raahelaisesta Kodinkonehuolto Pee-Tee Ky:stä.

Pyykkikoneen täyttöavustin voi mitata pyykin painoa ja annostella pesuaineen automaattisesti sen mukaan. Hienouksista huolimatta koneiden perusidea on sama kuin ennenkin.

– Pesukone on kuitenkin karkeasti ottaen sen verran yksinkertainen laite, että se vain pyörittää vedessä olevaa pyykkiä ja lämmittää sitä, Jonne Törmäkangas muistuttaa.

Jonne Törmäkangas mukaan suurin osa haluaa kodinkoneilta helppokäyttöisyyttä, kestävyyttä ja edullista hintaa. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Peruskonekin kelpaa moneen käyttöön

Koulutusvastaava Mari Krook Raahen ammattiopiston hotelli-, ravintola- ja cateringosastolta on tutustunut työnsä puolesta laajasti kodinkoneisiin. Hänen mielestään osa uusien laitteiden ominaisuuksista on selvästi helpottanut niiden käyttöä, mutta osa niistä voi olla melko hankaliakin.

– Saattaa olla, että niihin täytyy myös ohjelmoida toimintoja. Laitteissa on paljon valinnanvaraa, mikä voi olla käyttäjälle haastavaa.

Vaikka monipuoliset käyttömahdollisuudet saattavatkin houkutella ostamaan uudenlaisia laitteita, niiden hankintaa kannattaa pohtia tarkkaan. Paljonko jäätelökonetta lopulta käytetään ja tarvitaanko huusholliin erilliset munakas- tai donitsikone.

Kodinkoneita hankkiessa kannattaa Mari Krookin mielestä painottaa kestävyyttä ja millaisia laitteita oikeasti tulee käytettyä. Kiia Saarelan ja Emilia Luttisen kotitalouskäyttöön tarkoitetulla jäätelökoneella herkku valmistuu noin tunnissa.

Mari Krookin mielestä ennemminkin on syytä miettiä, miten hyvää peruskonetta voisi hyödyntää tehokkaasti ja monipuolisesti.

– Ainakin itse olen kotona pärjännyt ilman ohjelmoitavia laitteita, mutta toki ne ovat mukava lisä. Kyllähän niillä saa tarkkuutta ruuanvalmistukseen ja ehkä ne myös helpottavat, Mari Krook sanoo.

Harva hakee hifiherkkuja

Pesu- ja tiskikoneet ovat nykyisin pullollaan mitä monipuolisimpia ohjelmia, jotka saattavat perinteisiin koneisiin tottuneita jopa hirvittää.

– Moni sanookin, että joutuu maksamaan turhasta, kun on niin hirveästi tullut ohjelmia. Eihän näitä kaikkia tarvitse kukaan. Ne tuntuvat olevan ihmisten mielestä mukana vähän semmoisena markkinointijuttuna, sanoo Jonne Törmäkangas.

Pääosa asiakkaista etsii kaupasta joko halvinta tai keskihintaista mallia. Törmäkankaan mukaan kuluttajat ovat valmiita maksamaan energiaystävällisyydestä ja siitä, että laite olisi vähän hiljaisempi kuin halvimmat mallit. Kaikkein hifistismipiä herkkuja ja ominaisuuksia kodinkoneilleen hakee vielä melko harva asiakas.

Mari Krookin mielestä peruskodinkoneiden hankinnassa kannattaa miettiä laitteiden laatua, halvinta ei yleensä kannata ostaa.

– Kyllä hinta ja laatu jollakin tavalla kuitenkin kulkevat käsi kädessä.

Suosittelemme sinulle