Hyppää sisältöön

Koti muuttuu entistä älykkäämmäksi – esimerkiksi älyvalot, älylukot ja vesivuotovahdit yleistyvät

Nettiin kytkeytyviä kodinkoneita, valaistusta ja valvontajärjestelmiä voi ohjata etänä älypuhelimella, ja jatkossa yhä enemmän myös puhumalla.

Kuva: Adam Hoglund / AOP
Maarit Aulasmaa

Älypuhelimien, tablettien ja älytelevisioiden lisäksi suomalaiset ovat tähän asti kelpuuttaneet koteihinsa nihkeästi muita tietoverkkoon kytkettyjä älylaitteita. Niiden on pelätty olevan liian monimutkaisia käyttää, ja saatavaan hyötyyn nähden turhan kalliita hankkia. Myös laitteiden käyttäjästään keräämien tietojen vuotaminen ulkopuolisille on huolestuttanut.

Asiantuntija muistuttaakin, että digitaalisiin älylaitteisiin siirtyminen ei ole itsetarkoitus.

– Älykodin laitteiden täytyy ennen kaikkea sujuvoittaa arkiaskareita sekä parantaa kodin turvallisuutta, Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Ruuska sanoo.

– Jo tällä hetkellä kauppojen hyllyillä on esimerkiksi hirveä määrä älykkäitä valaistusratkaisuja. Mutta se ei välttämättä tee elämästä helpompaa tai fiksumpaa, että valot toimivat matkapuhelimella.

Älykkään kodin rakentaminen vielä harvojen harrastus

Ruuskan mukaan tällä hetkellä älykkäitä toimintoja kotiinsa rakentaa lähinnä aktiivinen digiosaaja.

– Älykoti on tällaiselle digiosaajalle harrastus, ja hänellä on erityisosaamista toteuttaa se. Hän voi vaikkapa asentaa aurinkokennot katolleen tuottaakseen sähköä kodinkoneilleen, ja ladata ylijääneellä aurinkosähköllä pihassa seisovaa sähköautoaan.

Nämä edelläkävijät ovat kiinnostuneita panostamaan myös älykkääseen kodintekniikkaan kuten älyvalaistukseen, nettiin kytkeytyviin kodinkoneisiin tai vaikkapa kodin etävalvontajärjestelmiin.

Vanhan asunnonkin voi muuttaa älykkäämmäksi

Uusiin taloihin älytoiminnot kannattaa suunnitella tarkasti jo rakennusvaiheessa. Asunnon rakenteisiin, esimerkiksi kylpyhuoneeseen, voi piilottaa antureita, jotka paljastavat kosteusvauriot jo ennen vesivahinkoa.

Mutta vanhoja asuntojakin voi muuttaa älykkäämmiksi asentamalla niihin älypistorasioita, joilla voit käyttää niihin kytkettyjä älylaitteita etänä, automaattisten sääntöjen tai aikataulujen avulla.

Lattioihin, seiniin, ikkunoihin ja oviin voi asentaa liiketunnistimia tai antureita, jotka ilmoittavat puhelimeesi, jos kotona tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Voit esimerkiksi reagoida etänä heti, jos asunnon lämpötila nousee yllättäen, joku yrittää murtautua asuntoosi, muistisairas sukulainen avaa ulko-oven tai naapurissa asuva vanhus ei ole liikkunut asunnossaan normaaliin tapaansa. 

Jos pelkää avaimen unohtumista kotiin, voi ulko-oveen vaihtaa etäohjauksella toimivan älylukon. Turvallisuuden tunnetta voi lähitulevaisuudessa lisätä myös hankkimalla ulko-oveen turvakameran, joka tunnistaa kodin asukkaat.

Älyteknologian tuloa koteihin hidastaa yhteisen standardin puute

Monet yrityksetkin tarjoavat jo tällä hetkellä automaatioratkaisuja myös vanhoihin asuntoihin. Tällaisiin asennus- ja ylläpitopaketteihin voi sisältyä murto- ja palovaroitusjärjestelmien lisäksi esimerkiksi kodin sähkön- ja vedenkulutuksen mittaustoimintoja.

Ongelma näissä älykotiratkaisuissa on se, että eri valmistajien älylaitteet ja -toiminnot eivät ole yhteensopivia. Standardoitua kodin käyttöjärjestelmää, johon kaikki kodin älylaitteet voitaisiin kytkeä ei ole vielä olemassa. Tämäkin panee kuluttajan miettimään kannattaako yksittäisiä kodin älylaiteitta ihan tässä vaiheessa hankkia.

– Aivan lähitulevaisuudessa kodeissa voi kuitenkin näkyä entistä enemmän näitä antureita, tunnistimia ja muita kojeita. Pidemmällä aikavälillä älykkyys sulautuu huomaamattomaksi osaksi rakenteita, eikä näkyvien laitteiden määrä välttämättä kasva kodeissa, Antti Ruuska VTT:ltä ennakoi.

Ruuska uskoo, että tulevaisuudessa monet kodin askareet ulkoistetaan ja tilataan palveluina. Esimerkiksi ruokaostokset helpottuvat, kun ruoka voidaan tilata kotiin.

– Kun kaikilla on älypuhelimet, on perustekniikan taso kodeissa nykyisin niin kova, että minkä tahansa palvelusovelluksen lataaminen on helppoa.

Suosittelemme sinulle