Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Luksusristeilijä piipahti Kotkan keskustaan vuosien tauon jälkeen – "Myös seuraavien kesien on onnistuttava"

Kotkan ja Haminan kansainvälisten risteilyjen ensimmäinen kesä päättyi lauantaina.

Katso videolta, kuinka risteilijä lipui Kantasatamaan lauantaiaamuna.
Pyry Sarkiola
Avaa Yle-sovelluksessa

KOTKA Kotkan Kantasatamassa ei ole käynyt kansainvälistä risteilijää ainakaan viiteen vuoteen. Lauantaina satamaan lipui 192-metrinen m/s Amadea, joka on käynyt Kantasataman laiturissa ennenkin. Amadean kyydissä matkaa 600 saksalaista eläkeläistä ja 300 hengen miehistö.

Risteilyvieraille oli tarjolla opastettuja retkiä sekä kamariorkesterikonsertti merikeskus Vellamossa. Saksan Bremerhavenista lähteneen risteilyn teemana on klassinen musiikki.

Kesän kolme aiempaa risteilijää jäivät Mussalon satamaan. Mussalossa käyneet laivat olivat Amadeaa pidempiä risteilyaluksia, joista pisimpänä lähes 300-metrinen loistoristeilijä m/s Costa Mediterranea.

Risteilyvieraita laivan kannella
Risteilyvieraat odottavat maihin pääsyä Kantasatamassa Kotkassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vieraat ovat otettuja saamastaan vastaanotosta

Kotkan-Haminan seutuun tutustui yli 8000 risteilyvierasta tänä kesänä.

Siihen ollaan silmin nähden tyytyväisiä. Kehitysyhtiö Cursorin myynti- ja markkinointivastaava Petra Cranston on saanut pitkin kesää ainoastaan positiivista palautetta. Lauantaina saksalaisvieraita oli vastassa tanssiryhmä sekä saksofoniorkesteri.

– Vieraat ovat olleet otettuja vastaanotosta. Mitään sellaista ei kuulemma ole muualla ollut, Cranston kertoo.

– Tämä antaa seudulle itsetuntobuustin. Joskus me tarvitsemme ulkomaalaisia kertomaan, miten hyviä olemmekaan, komppaa Cursorin viestintäjohtaja Hanna Nieminen.

Tulevat kesät ovat ratkaisevia, jotta risteilytoiminnasta tulee kannattavaa.

– Myös kahden seuraavan kesän pitää onnistua hyvin, jotta sitten vuonna 2020 meillä on kestävää liiketoimintaa, Cranston kertoo.

Ensi kesänä satamissa voi vierailla jopa 12 risteilijää. Näistä vasta muutama on varmistettuja. Lisää lukkoon lyötyjä risteilyjä tulee syksyn aikana.

Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on, että Kotkaan saataisiin 15 risteilyaluskäyntiä ja noin 30 000 matkustajaa vuodessa.

Risteilijä Kotkan kaupungin edustalla
Tallinnasta saapunut Amadea jatkaa matkaansa Pietariin lauantai-iltana. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suosittelemme