Hyppää sisältöön

Onko kirkkoherra kohta johtava pappi? – Sukupuolineutraaleja termejä pohditaan nyt myös muualla kuin mediassa

Aamulehti nosti tänään suomen kielen sukupuolittuneisuuden keskusteluun uudella linjauksellaan.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Aamulehti ei ole yksin pohtimassa sukupuolineutraaleja termejä. Niin tekee myös evankelisluterilainen kirkko, jolla on käynnissä muun muassa kirkon terminologian päivittäminen.

– Kirkossa on tulevaisuustyöryhmä, joka miettii kirkon tulevaisuuteen liittyviä asioita. Sieltä on seurakunnille tullut kysely, mikä terminologia on sellaista, joka olisi hyvä päivittää tai pohtia uudella tavalla. Kirkkoherra on yksi näistä sanoista, kertoo Helsingin Oulunkylän kirkkoherra Ulla Kosonen.

Osa päivittämistä kaipaavista sanoista ei liity sukupuoleen millään tavoin, hän kertoo.

Kososen omassa seurakunnassa kirkkoherra-termi nousee esille säännöllisesti. Tosin ei pelkästään sen sukupuolittuneisuuden vuoksi.

– Tasaisen säännöllisesti asia noteerataan ja tulee esille kirkkoherra-sanan tausta, joka on ruotsin kielessä kyrkoherde eli tavallaan puhutaan kirkon paimenesta. Siinä on tullut käännöskukkanen, kun se on käännetty suomeksi. Paimen on käännetty herraksi. Aika moni seurakuntalainen tämän tietää ja joskus siitä mainitseekin, Kosonen kertoo.

Oulunkylän kirkkoherraa ei nykyinen titteli häiritse, mutta hänen mielestään sille olisi hyvä löytää vaihtoehtoinen ilmaisu.

– Se on turhaan sukupuolittava sana. Ihmiset tuppaavat etsimään sille kiertoilmaisuja, jotka eivät ole kauhea onnistuneita ja oikeastaan vain sukupuolittavat sitä lisää. Minun mielestäni johtava pappi voisi olla ihan hyvä ilmaisu.

Lautamiesten etuja valvoo Maallikkotuomarit

Aamulehti linjasi tänäisessä pääkirjoituksessaan, että lehti tulee käyttämään sukupuolineutraaleja titteleitä. Esimerkiksi  käräjäoikeuksien lautamiehet ovat lehdessä vastaisuudessa maallikkotuomareita.

Suomen lautamiesten etuja valvovassa Suomen Maallikkotuomarit-yhdistyksessä asia on tuttu.

– Suomen laki puhuu edelleen lakimiehistä. Lautamies on terminä ongelmallinen, että se ei tämän päivän suomalaiselle kerro, mistä siinä tehtävässä on kysymys. Toisaalta se on myöskin sukupuolisesti eksklusiivinen, kertoo Suomen Maallikkotuomarit ry:n puheenjohtaja, herastuomari Jouni Elomaa.

Koko yhdistyksen nimi muutettiinkin joitakin vuosia sitten nykyiseen muotoon.

Elomaan mukaan maallikkotuomari kuvaa ylipäänsä paremmin, mitä lautamiehen tehtävään kuuluu.

– Kyse on maallikosta (ei oikeusoppineesta), joka toimii käräjäoikeudessa tuomaritehtävissä.

Lue lisää:

Sukupuolineutraalia kielenkäyttöä pohditaan myös Yleisradiossa – Päätoimittaja: "Kieli ohjaa ajattelua"

Aamulehti käyttää eduskunnan puhemiehestä jatkossa nimitystä puheenjohtaja – perusteena tasa-arvosyyt

Suosittelemme sinulle