Vaalien yhdistäminen näyttää kaatuvan. Suomessa on kahden vuoden sisällä neljät vaalit. Etenkin oppositio pelkää, että vaalisuma vähentää äänestysaktiivisuutta.
Puoluesihteerit tapasivat maanantaina, mutta sopua ei löytynyt. Etenkin pääministeripuolue keskusta pitää tiukasti kiinni siitä, että maakuntavaalit järjestetään ensi syksynä.
Maakuntauudistus on keskustan lempilapsi. Puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan tällä kokoonpanolla vaalien yhdistämistä ei enää kannata pohtia.
– Kaikilla on erilaiset näkemykset siitä, koska vaaleja pitäisi järjestää. Nyt lähdetään siitä, että maakuntavaalit pidetään lokakuussa 2018.
Ovaska korostaa, että tämä on hallituksen yhteinen näkemys.
Keskusta olisi sen sijaan halukas yhdistämään vuoden 2019 eduskuntavaalit ja eurovaalit. Idea ei kuitenkaan saanut opposition kannatusta.
"Vähentää äänestysaktiivisuutta"
Neljät vaalit kahden vuoden aikana tulevat kalliiksi ja äänestäjiin voi iskeä vaaliväsymys. Vaalisuma alkaa tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
Lokakuussa 2018 järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset maakuntavaalit. Vuonna 2019 on kahdet vaalit, eduskuntavaalit ja eurovaalit.
Suurin oppositiopuolue SDP pelkää, että kansalaisille tulee vaaleista tulee yliannostus. Puoluesihteeri Antton Rönnholm ei ole vakuuttunut, että maakuntalainsäädäntö valmistuu ennen lokakuun 2018 maakuntavaaleja
– Päivämäärät ovat olleet tiedossa jo vuosia ellei vuosikymmeniä. Liikkuva palanen on nyt maakuntauudistus ja siihen liittyvät maakuntavaalit. Äänestysaktiivisuuden kannalta olisi järkevää yhdistää eduskuntavaalit ja maakuntavaalit, Rönnholm sanoo.
Oikeusministeriö Antti Häkkänen (kok.) pyysi puoluesihteereitä miettimään vaalien yhdistämistä sen jälkeen, kun maakuntavaalit päätettin siirtää lokakuuhun 2018. Asia palautuu nyt oikeusministerille.
juttua täydennetty kello 14.22. Lisätty lause: Ovaska korostaa, että tämä on hallituksen yhteinen näkemys.