Hyppää sisältöön

Heli Vaarasen kolumni: Työpaikkakiusaajan paluu

On lyödyn lyömistä, jos työpaikkakiusattu velvoitetaan itse ratkomaan ongelmaa, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Kuva: Leila Oksa / Yle

Kesä jäi haikeasti taakse. Työpaikoille ovat palanneet ruskettuneina työkaverit, pomot ja alaiset. Sinne palasivat myös kiusaajat ja heidän kiusattunsa.

Kun alkusyksyn pilvet keräävät sadetta ja heittävät sen kasvoillesi matkalla töihin, työpaikkakiusaajasi on jo siellä odottamassa. Hän on yli kesän levättyään taas voimissaan.  Suomessa työpaikkakiusaaminen on yleistä, vaikka työntekijän lakisääteinen velvollisuus on välttää muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää

Miksi tätä ei saada kuriin? Terapiatyössäni näen, että työpaikkakiusaamisen jäljet ovat kestämättömät. Ne vaikuttavat kiusatun parisuhteeseen ja perheeseen vuosien ajan, ja joskus koko elämän. On vaikeaa huolehtia lapsista, kun itsestä tuntuu, että on tuhon oma.

On vaikeaa rauhoittua viettämään parisuhdeiltaa, kun mieli on musta. Tavallisimmin kiusattu haluaa vain luovuttaa. Hän on epätoivoinen ja ahdistunut.

”Kerro miten pahalta sen tuntuu”. Niinhän sen on tarkoituskin tuntua pahalta!

On tavallista, että läheiset ja työtoverit vähättelevät kiusatun kokemusta. ”Sehän oli vain huumoria! ”Hyvin helposti kiusattu syyttää itseään, kun ei pysty puolustautumaan tai ottamaan kyseenalaista leikkiä leikkinä.

Kiusattu kokee, että hänen ihmisarvoaan uhataan. Hän pelkää työpaikkansa ja toimeentulonsa puolesta. Pitkään kiusaamisen kohteena olleet kärsivät posttraumaattisesta stressireaktiosta (PTSD) ja kokevat olevansa mitättömiä.

Kiusaamisen vastaiset toimenpideohjeet vaikuttavat psykoterapian ammattilaisen näkökulmasta hyvin naiiveilta.

”Mene hänen huoneeseensa ja kerro hänelle miltä se tuntuu”. Eli ”astu suoraan leijonan luolaan”? Pelkkä samaan työtilaan saapuminen aiheuttaa kiusatulle heikotusta.

”Ota työtoveri mukaan”. Miksi sekoittaa sinun työturvallisuusuhkaasi ulkopuolisia, asiaan kuulumattomia ihmisiä?

Kannatan ongelman viemistä suorinta tietä työterveyshuoltoon

”Kerro miten pahalta sen tuntuu”. Niinhän sen on tarkoituskin tuntua pahalta! On helppoa viedä ihmisen usko itseensä siten, että hän ei jaksa taistella eikä koe kenenkään tukevan häntä.

Vielä mietin tavanomaista ohjetta siitä, että ”mene kertomaan esimiehelle”. Kuinkahan monella työntekijällä on niin luottamuksellinen suhde esimieheen, että voi paljastaa suurimman häpeänsä ja epävarmuutensa työnantajan edustajalle? Nimittäin asiat näyttävät eri ihmisistä erilaisilta.

Yhdysvaltalaistutkimus (siirryt toiseen palveluun) havaitsi, että monet työpaikkakiusaajat ovat esimiestensä suosiossa ja menestyvät hyvin urallaan, huolimatta siitä, että organisaatiossa samaan aikaan koetetaan saada työpaikkakiusaaminen loppumaan.

Kiusaamista on aina käsiteltävä työsuojelurikoksena. Sen hoitakoot ammattilaiset. Ei ole oikein velvoittaa kiusattua suojelemaan itseään.

Itse kannatan ongelman viemistä suorinta tietä työterveyshuoltoon. Oma lääkäri on monille työelämässä se kaikkein luotettavin ihminen, jolle voi puhua. Kannatan työsuojelurikoksesta samaa ilmoitusvelvollisuutta kuin esimerkiksi lastensuojelurikoksesta.

Älä odota, että sinun hyvyytesi vaikutuksesta kiusaaja muuttuu, tai katuu, tai myöntää kiusanneensa

Kiusaamisen syitä on lukemattomia. On se, että joistakin heikompien kiusaaminen on hauskaa. On se, että toisen erilaisuus, etninen tausta tai mitat antavat aihetta. Olen kohdannut työssäni psykoterapeuttina kammottavia esimerkkejä heikossa työmarkkina-asemassa oleviin kohdistuvasta, huumoriin verhotusta nimittelystä. 

Lisäksi monilla työpaikoilla on yksi näkyvä hierarkia, joka löytyy organisaatiokaaviosta. Mutta sen lisäksi on toinen, näkymätön hierarkia, jossa taistellaan näkymättömästä vallasta. Kiusaajalla on ehkä pitkä kokemus siitä, miten näkymätön valta otetaan. Kiusaaja ei aina jätä mitään jälkiä, eikä kiusaamista voida todistaa.

Tässä vinkkejä Sinulle, joka olet saanut työpaikkakiusaamisesta tarpeeksesi ja haluat nämä vaikeudet pois elämästäsi.

1) Älä odota, että sinun hyvyytesi vaikutuksesta kiusaaja muuttuu, tai katuu, tai myöntää kiusanneensa. Mikään näistä ei kuulu ilmiön luonteeseen.

2) Älä anna kiusaajallesi lisää materiaalia, jota käyttää sinua vastaan. Kommunikoi lyhyesti ja selkeästi ainoastaan työasioista.

3) Älä vastaa henkilökohtaisiin kysymyksiin. Yksityisasiat eivät kuulu työpaikalle, ellet itse niin tahdo.

4) Älä vastaa alatyylisiin sähköposteihin äläkä käytävillä heitettyihin karkeuksiin.

5) Älä koskaan jää huoneeseen yksin kiusaajasi kanssa.

6) Kerro kaikki työterveyslääkärillesi. Työterveyslääkärisi soittaa luvallasi esimiehellesi ja vaatii turvaamaan työturvallisuutesi. 

Anna itsellesi ja työpaikkakiusaajallesi toisenlainen syksy. Vielä tänä syksynä sinä saavut töihin posket märkinä, mutta se on vain sadevettä eikä kyyneleitä.

Heli Vaaranen

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän johtaa Väestöliitossa parisuhdepalveluita. Vaarasen intohimona on saada eronneet parit rauhanneuvotteluun ja rakentaa uusia alkuja pareille parisuhdekriisien jälkeen. Hän kehottaa sinkkuja välttämään nolla-aikaa.

Suosittelemme sinulle