Hyppää sisältöön

Sipilä paljasti yllätyshankkeen: Taloustieteen huippuyksikkö Suomeen

Aamun tiedotustilaisuudessa oli paikalla myös professori, talousnobelisti Bengt Holmström. Holmström korosti, että uudessa yksikössä perehdytään myös tekoälyyn ja koneoppimiseen.

tiedotustilaisuus.
Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla pääministeri Juha Sipilän lisäksi myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (vas.) ja MIT:n eli Massachusettsin teknillisen korkeakoulun professori, talousnobelisti Bengt Holmström (oik.)
Teija Santaharju

Suomi saa uuden taloustieteen huippuyksikön. Se tarjoaa opetusta taloustieteen kaikilla keskeisillä aloilla, joita ovat muun muassa makrotaloustiede ja julkisen talouden tutkimus. Erityisesti yksikössä keskitytään myös sovellettuun mikrotaloustieteeseen ja aineistopohjaiseen päätöksentekoon.

Uusia professuureja saattaa tulla jopa 15 vuoteen 2022 mennessä. Hankkeeseen haetaan myös yksityistä rahoitusta.

Yksikön nimi on Helsinki Graduate School of Economics. GSE:n valmistelu alkaa Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin yhteistyönä, ja täydessä laajuudessaan yksikkö toimii viimeistään vuonna 2022.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa asia paljastettiin. Sipilän mukaan Suomen Pankki on vahvasti hankkeen takana.

Pääjohtaja Erkki Liikanen sanoi tilaisuudessa, että Suomi tarvitsee lisää suomenkielisiä huipputaloustieteilijöitä, joita yksiköstä on luvassa.

Pääministeri  puolestaan totesi, että poliittisen päätöksenteon pitää perustua korkeatasoisiin arvioihin politiikan vaikutuksista kansantalouteen ja yhteiskuntaan.

Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja MIT:n eli Massachusettsin teknillisen korkeakoulun professori, talousnobelisti Bengt Holmström.

Holmströmin mukaan vastaavia taloustieteen laitoksia on muun muassa Barcelonassa ja Tukholmassa. Yksiköissä tutkitaan myös tekoälyä ja koneoppimista, ja anti ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Suosittelemme sinulle