Hyppää sisältöön

VM laski: Näin ensi vuoden budjetti vaikuttaa tuloeroihin – pienituloiset kärsivät, ylemmissä luokissa tulot kasvavat

Valtiovarainministeriö korostaa, että lukuihin tulee suhtautua suuntaa-antavina.

Siivooja pesee ikkunaa.
Kuva: Arja Lento / Yle
Jussi Virkkunen

Ensi vuoden budjettiin tehdyt muutokset pienentävät hieman kahden pienimmän tuloluokan käytettävissä olevia rahoja, kertoo valtiovarainministeriö. Ministeriö julkisti tänään (siirryt toiseen palveluun) laskelman ensi vuoden budjetin vaikutuksista eri tuloluokille, joita on kymmenen.

Sen sijaan seitsemällä kymmenestä kotitaloudesta käytettävissä olevat tulot nousevat hieman.

Pienimmässä tuloluokissa olevien kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat valtiovarainministeriön mukaan 12 700 euroa vuodessa. Heille hallituksen budjettiesitys tarkoittaa tulojen putoamista 37 eurolla vuodessa. Toiseksi alimmassa tuloluokassa pudotus on hieman pienempi.

Kaikkein pienituloisimmilla tulot putoavat sosiaalietuuksien indeksijäädytysten ja asumistuen leikkauksesta johtuvista menetyksistä. Myös tupakkaveron korotus osuu kovemmin pienituloisiin.

– Tulojen menetykset aiheuttavat toimeentulotuen kasvua sekä maksettujen verojen vähenemistä suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, VM:n muistiossa kirjoitetaan.

Sosiaalietuuksien indeksijäädytykset eivät juuri osu ylempiin tuloluokkiin, koska niissä työssä käyvien osuus on suurempi. Mitä pienituloisempi kotitalous sitä suurempi osuus käytettävissä olevista tuloista koostuu tulonsiirroista.

Suhteellisesti eniten ensi vuonna budjetista hyötyvät kolmanneksi ja toiseksi suurimpaan tuloluokkaan kuuluvat.

Varhaiskasvatusmaksun alennus hyödyttää keskiluokkaa

Keskiluokalle suurin muutos tulee varhaiskasvatusmaksujen alennuksesta.

– Tämä johtuu osin siitä, että näissä tuloluokissa on muita tuloluokkia suurempia määriä julkisessa varhaiskasvatuksessa olevia lapsia, joista maksetaan varhaiskasvatusmaksuja.

VM huomauttaa muistiossa, että lukuihin tulee suhtautua suuntaa-antavina. Esimerkiksi alkoholiveron korotuksia VM ei ottanut mukaan, koska sen yksityiskohdat ovat vielä auki.

Myöskään kiinteistö- ja autoverotuksen muutoksia ei ole otettu mukaan, koska niiden vaikutuksia ei VM:n mukaan pystytä laskemaan.

Vasemmistoliiton tilaamat luvut kertovat rajummasta iskusta

VM:n laskelmat eroavat vasemmistoliiton eduskunnan tietopalvelulta tilaamista laskelmista. Vasemmistoliitto pyysi tietopalvelua laskemaan, miten hallituksen politiikka vaikuttaa tulonjakoon koko hallituskaudella.

Laskelmien mukaan hallituksen politiikka osuu neljään pienimpään tuloluokkaan siten, että niiden käytettävissä olevat tulot laskevat. Ylemmissä luokissa tulot sen sijaan kasvavat, voimakkaimmin kolmanneksi ja toiseksi ylimmässä tuloluokassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi viime viikolla Ylen A-studiossa, että hallituksen politiikka on iskenyt eniten pienituloisiin.

Lue lisää:

Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat: Laskelmat todistavat tuloerojen kasvavan

Hallituksen politiikka iskenyt eniten pienituloisiin – Sipilä: On totta, että näin on tapahtunut

Suosittelemme sinulle