Hyppää sisältöön

Koripallohuuma tarttui nuoriin – Lauri Markkasen nimeä kantavat koriskoulut täpötäynnä

Koripallotähti Lauri Markkasen menestys on innostanut nuoret tytöt ja pojat koriskouluihin ennennäkemättömällä innolla.

Yle Uutiset Keski-Suomi: Lauri Markkasen nimi vetää koriskoulut täyteen
Yle Uutiset Keski-Suomi: Lauri Markkasen nimi vetää koriskoulut täyteen
Arvo Vuorela

Susijengin ja Chicago Bullsin tähti Markkanen on lupautunut koriskoulujen kummiksi Jyväskylän seudulla. Laurin nimeä kantavat maksuttomat koriskoulut täyttyivät nopeasti.

Edellisvuosiin verrattuna aloittavien koripalloharrastajien määrä on tänä syksynä onnistuttu liki kolminkertaistamaan. Yhteensä kouluihin ilmoittautui 400 innokasta ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Edellisinä vuosina osanottajamäärä on ollut noin 120.

Koriskoulu on tarkoitettu koripallon aloittaville 5-9 -vuotiaille tytöille ja pojille. Syyskuusta huhtikuuhun jatkuvia koriskouluja on yhteensä 14 ja ne pyörivät Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Äänekoskella.

Maksuttomat lasten koriskoulut ovat kuuden urheiluseuran yhteisponnistus. Toteutuksesta vastaavat Jyväskylä Basketball Academy, HoNsU, Säynätsalon Riento, Laukaan Urheilijat, Muuramen Urheilijat ja Äänekosken Huima.

Lauri Markkanen
Pelkkä Lauri Markkasen nimi vetää koriskoulut täyteen. Kuva: Tomi Hänninen

Supermikrot pelikentällä

Muuramen Rajan koulun liikuntasalissa käy melkoinen kuhina kun valmentaja Jari Parkkali antaa vihdoinkin luvan hakea pallot. Pienimmät koriskoululaiset, supermikrot, ovat alle kouluikäisiä. Painavan pallon hallintaa on hyvä opetella varovasti ja ohjaamisessa on haasteita.

– Aluksi on lähdettävä palloon totuttelusta ja lattiaa pitkin pyörittelystä, jotta vältyttäisiin  negatiivisilta kokemuksilta. Ettei tulisi itkua silmään taikka kolhuja, kuvailee koripallojaoston puheenjohtaja Jari Parkkali Muuramen Urheilijoista.

Yhteistyökumppanit rahoittavat pallot, peliasut, vetäjien palkkiot ja turnaukset.

Jaakko Kemilä

Koriskoulu sisältää treenit kerran viikossa ensi kevääseen asti, oman pallon ja peliasun - kaikki ilmaiseksi. Tämä on mahdollista, kun iso joukko eri toimijoita puhaltaa yhteen hiileen. Kaupungit ja kunnat ovat antaneet salit käyttöön maksutta.

– Yrityksiä ja yhteisöjä on mukana. Yhteistyökumpanit rahoittavat pallot, peliasut, vetäjien palkkiot ja turnaukset. Iso kiitos siitä, että moni on lähtenyt mukaan, kertoo Jaakko Kemilä Jyväskylä Basketball Academysta.

Lauri Markkasta huomattavasti lyhyempi koriskoululainenkin saa pallon koriin.
Lauri Markkasta huomattavasti lyhyempi koriskoululainenkin saa pallon koriin. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Iloa ja intoa rittää

Ensimmäiset harjoitukset sujuivat Muuramessa ilman kommelluksia. Lasten ja nuorten ilo ja into säilyivät loppuun asti. Valmentaja Jari Parkkalikin huokaisi helpotuksesta.

– Jännitin ennakkoon, sillä harjoiteltiin aika rohkeasti pallon heittämistä koriin ja pallon kuljettamista, joka on ensi alkuun yllättävän vaikeaa.

Korin tekemistä en osaa vielä kauhean hyvin.

Iida Lepistö

Emma Lepistö ei ole aiemmin harrastunut mitään urheilulajeja, mutta innostui nyt koripalloilusta. Sen suurempia jatkohaaveita ei vielä lajista ole.

– Ihan kivaa tämä tietenkin on. Helpointa on pallon kuljetus ja vaikeinta korin tekeminen.

Iida Lepistö oli myös ensimmäistä kertaa koripalloilemassa ja aikoo tulla seuraavallekin kerralle.

– Oli kivaa, kun sai pompotella vapaasti. Korin tekemistä en osaa vielä kauhean hyvin.

Koriskoululaisilla ei into loppunut harjoituksissa.
Koriskoululaisilla ei into loppunut harjoituksissa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Pallottelu vasurilla vaikeaa

Pallon käsittelyä opetettiin ensin kahdella kädellä ja sitten yhdellä. Vaikeimmaksi osoittautui pallottelu yhdellä ja etenkin vasemmalla kädellä. Pallon kierittely viivoilla oli Iidan mukaan raskainta ja rasitti eniten selkää.

Koripallon EM-kisoja Iida kertoo seuranneensa  innokkaasti. Ja totta kai suosikkiurheilijan nimeäminen on helppoa.

– Lauri Markkanen, tietysti!

Oli iso juttu saada Laurin nimi käyttöön.

Jaakko Kemilä

Nyt alkaneet koriskoulut ideoitiin viime kevään lopulla ja ensimmäisenä kysyttiin Laurilta saadaanko hänen nimeään käyttää. Laurin nimi oli pinnalla hienosti menneen yliopistokauden jälkeen ja edessä oli vielä NBA:n varaustilaisuus ja EM-kisat.

– Oli iso juttu saada Laurin nimi käyttöön, iloitsee Jaakko Kemilä.

Lauri Markkanen
Jos Chicago Bulls ei etene playoffseihin, Lauri pääsee koriskoulujen keväturnaukseen. Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Lauri kevään turnaukseen?

Koriskoululaisilla on vuoden aikana kaksi turnausta. Toinen marraskuun lopulla ja toinen keväällä, jolloin pelataan muita koriskouluja vastaan. Toiveena on saada Lauri paikalle huhtikuun turnaukseen.

– Se on ajoitettu niin, että NBA:n runkosarja Amerikassa on loppunut ja jos Chicago Bulls ei pelaa playoffeissa, niin Lauri varmasti tulee paikalle, pohtii Kemilä.

Kyllä tästä voi elinikäisen harrastuksen saada.

jari parkkali

Koriskoulut eivät Kemilän mukaan ole yhden vuoden juttu, vaan tarkoitus on jatkaa myös ensi kaudella entistä pontevammin.

– Nyt tulijoita oli enemmän kuin nämä 400, jotka voitiin ottaa. Toivotaan, että jatkossa voidaan hieman kasvattaakin määrää.

– Ja vaikka täältä ei seuraavaa Lauri Markkasta tulisikaan, niin tästä saa loistavan harrastuksen, kun lapsena ja juniorina aloittaa. Kyllä tästä voi elinikäisen harrastuksen saada, tiivistää Jari Parkkali Muuramen Urheilijoista.

Suosittelemme sinulle