Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Törkykommentit eivät lannista iloista bloggaajaa: "Joitakin ärsyttää, että lihava sanoo olevansa onnellinen"

Piia Viena murtaa bloggaamalla myyttiä siitä, ettei lihava voisi olla onnellinen. Pahimmillaan kommentoijat ovat uhanneet viedä hänet saunan taakse ja ampua.

Piia Viena.
Kuva: Henna Kallionkieli
Ami Assulin
Avaa Yle-sovelluksessa

PORI Olemme juuri aloittamassa dokumenttikuvauksia Kokemäenjoen rannassa, kun Piia Vienan puhelin kilahtaa. Viesti ystävältä kertoo, että Vauva.fi –sivustolla on käynnistynyt keskustelu otsikolla "Pipsa bongattu kuvausryhmän kanssa".

– "Etelärannassa? En voi käsittää, miksi tuo sotanorsu pääsee televisioon", Piia, tutummin Pipsa, lukee ääneen kommenttia kännykkänsä näytöltä. Kysymyksen on kirjoittanut nimimerkki Vierailija.

Pipsa purskahtaa hersyvään nauruun.

Vihakommentit kyllästyttävät Pipsaa

Pipsa on kirjoittanut blogia pian kymmenen vuotta ja nykyistä blogia, Värikäs elämäni, jo vuodesta 2011. Hänellä on myös Youtube-kanava Pipsan porinat, Instagram-tili ja tietysti Facebook-sivu. Seuraajia niillä on yhteensä noin 16 500.

– Yritän murtaa ajatusta, että lihavan pitää pukeutua kaapuun, että lihava ei voi käyttää värikkäitä vaatteita tai ei voi näyttää, että on iloinen ja onnellinen, hän kiteyttää.

Minä en anna napisijoiden määritellä, mitä lihava saa olla.

Piia Viena

Rankkaa palautetta on tullut aina, mutta Pipsa on päättänyt, ettei anna sen vaikuttaa itseensä. Pahimmillaan hänet on uhattu viedä saunan taakse ja ampua. Kaikki kommentit ovat nimettömiä.

– Kyllähän se alussa kolahti, kun kommentit menivät ulkonäköön. Mutta ne ei oikeastaan enää haittaa minua, olen vain kyllästynyt siihen. Mä tiedän, että tällaiset kommentoijat haluavat vain ja ainoastaan loukata, mutta he eivät saavuta sillä oikein mitään, hän miettii.

Lihavuus ärsyttää lukijoita

Onnellisuus ja rakkaus. Pipsa lukee paljon myös muiden bloggaajien kirjoituksia, mutta muut eivät hänen havaintojensa mukaan saa samanlaista palautetta. Pipsa saa, paljon.

– Joitakin ärsyttää, että lihava sanoo olevansa onnellinen ja tyytyväinen. Mutta minä en anna napisijoiden määritellä, mitä lihava saa olla, miten lihava saa pukeutua, mitä lihavaa saa sanoa, tai tässä tapauksessa kirjoittaa.

Pipsa näyttää toisen esimerkin. Kaksplus –keskustelussa on sama ääni eri otsikolla: "Värikäs Pipsa ja mahdoton kuntoremppa". Sielläkin tiedetään, että Pipsasta tehdään dokumenttia.

"Kyllähän filmitähteä naurattaa. Kehuu itseään ihan sikana ja kaikki on niin ihanaa. Tärkein asia on kuvaussessioissa kuitenkin ollut Yyterin Helmen hampurilaisateria", kirjoittaa nimimerkki.

Pipsa laihdutti 40 kiloa

Pipsa on kertonut blogissaan niin dokumentin kuvauksista, kuvauspäivien tapahtumista kuin meneillään olevasta kuntoiluremontistaan. Hän on pudottanut painoa 40 kiloa sen jälkeen, kun aloitti työskentelyn personal trainerin eli henkilökohtaisen valmentajan kanssa vuonna 2015.

Pipsa Perjantain kuvauksissa.
Piia Viena Perjantain kuvauksissa. Kuva: Ami Assulin / Yle

Keväällä, kun Pipsan kissa kuoli ja terveydenhuollon sihteerin opinnot olivat loppusuoralla, 15 kiloa hiipi takaisin. Nyt on uuden alun aika ja paino putoaa taas.

Anonyymit kommentoijat eivät silti anna armoa.

"Mua kans ällöttää tuo itsensä kehuminen… Eipä tartte arvailla, kosahtiko tämä uusikin yritys rempata. Hernaria, hampurilaista joo. Tuskin on jaksanut salillakaan käydä, kun on niin rankkaa…. Eihän se ole tähänkään mennessä tuottanut tulosta."

”Mikä on tämän Pipsan kuppikoko?”

Keskusteluketju on pitkä ja kirjoittajat ampuvat kovilla.

"Se loppuu ennen kuin edes ehtii kunnolla alkaakaan XD. 2,5 vuotta soutamista ja huopaamista. Tää on niin nähty, et kusee taas koko homma pupuliinilla ei vaan ole edes tarkoitustakaan laihtua tai kuntouttaa itteensä…XD."

"Näin ja tajusin oikeastaan ensimmäistä kertaa, miten P. kävelee. Tuhti takamus roikkui perässä ja olisi tarvinnut jonkun perävaunun kannatteluun. Ja ne jalat, jotka näkyivät reisiä myöten etuhalkioista! Olin siitä jo järkyttynyt, mutta sitten alkaa vielä mättämään rahkamunkkeja ja suklaakakkua! Vieläpä haaveilee jäätelötötteröstä. Oksennus ei ollut mulla kaukana…"

"Mikä on tämän Pimpsan kuppikoko? Tietääkö kukaan?", kyselee jälleen yksi nimetön keskustelija.

Kommentteja sataa myös Pipsan blogiin Värikäs elämäni. Se kertoo paitsi Pipsan elämästä myös hänen värikkäistä vaatteistaan. Jotkut lukijat ovat vaatineet blogin lopettamista sillä perusteella, että se ärsyttää heitä.

– Yleensä on nostettu esiin pukeutumistani ja onnellisuuttani. Että kaikki on vain teeskentelyä. Yhdessä kommentissa kirjoitettiin, että jos tulen kaupungilla vastaan, niin kommentoija sylkäisee minua päin näköä, Pipsa kertoo.

Piia Viena Perjantain kuvauksissa.
Piia Viena Perjantain kuvauksissa. Kuva: Ami Assulin / Yle

Pipsa ei tiedä, mikä saa ihmiset kirjoittamaan törkeyksiä. Aikoinaan hän pyysi kommentoijia laittamaan viestit hänelle vaikka yksityisinä, mutta omalla nimellä. Kukaan ei tehnyt niin.

– Tämä tarkoittaa, että he eivät pysty omalla nimellään sanomaan sitä, mitä sanovat anonyyminä, Pipsa päättelee.

"Toivotan sulle onnea"

Nykyään Pipsalla on tukenaan moderointiraati, oma mies ja muutama ystävä, joka siivoaa rankimman palautteen pois ennen kuin Pipsa näkee julmimmat kommentit. Kritiikki on tervetullutta, mutta jossakin menee raja.

– Jos joku sanoo blogissani, että kamala asu, niin se julkaistaan. Mutta jos joku sanoo, että ”hyi …. toi on ihan karsee asu ja oot ihan hirveä lehmä”, niin sellainen kommentti poistetaan niin, että hippulat vinkuvat, kertoo Pipsa.

Ajattele pidemmälle kuin seuraavaan ateriaan asti ja poimi talteen bloggaaja Piia "Pipsa" Vienan sallivat laihdutusvinkit. Onnea onnistumiseen ja iloa yrittämiseen! Kuva: Areena

Pipsa haaveilee työpaikasta terveydenhuollon sihteerinä, jollaiseksi hän valmistui tänä keväänä. Blogi on harrastus, josta saa taskurahaa. Sitä hän ei aio lopettaa kiusanteon takia, ikinä. Kommenteissa löytyy myös kiitosta ja kannustusta.

Nimimerkki Johku kirjoittaa näin:

”Huomasin, miten ihana persoona olet… tuo että uskallat ja kehtaat pukeutua kuin pukeudut ja olla oma itsesi ylipainosta huolimatta on rohkaisevaa. Toivotan sulle onnea ja menestystä kuntoprojektiin. Sitä on ollut kiva seurata.”

Pipsan tarina esitetään Perjantaissa 22. syyskuuta TV1:ssä klo 21 alkaen. Dokumentti Lihava ja onnellinen on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Suosittelemme