Hyppää sisältöön

Vihreät leikkaisi tukia ruotsinlaivoilta – "Miksi viinarallia tuetaan niin paljon?"

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto arvostelee hallitusta siitä, ettei se onnistunut leikkaamaan yritystukia.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto politiikan toimittajien lounaalla Helsingissä 19. syyskuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreät karsisi yritystukia runsaan 800 miljoonan euron edestä. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto esitteli puolueen leikkauslistaa tiistaina politiikan toimittajien lounaalla.

Uutena mukana oli esimerkiksi leikkaus matkustajaliikenteen eli lähinnä ruotsinlaivojen tukeen. Aalto pohtisi, onko "viinarallia" järkevää tukea niin paljon kuin nyt tehdään. Puolueen mukaan tuen karsiminen tasaisi myös kilpailuasetelmaa kotimaisten konferenssijärjestäjien kesken.

Vihreät leikkaisi ensi alkuun 20 miljoonaa euroa laivojen miehistökustannustuesta, jonka puolue poistaisi asteittain kokonaan kahdessa vuodessa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan alkuvuonna teettämän selvityksen perusteella miehistökustannustuki on matkustajamerenkulun suorista tuista merkittävin. Siihen kuluu vajaat 40 miljoonaa euroa vuodessa.

MaRan mukaan Suomi tukee viihderisteilijöitä 250 miljoonalla eurolla vuosittain, josta vihreiden ehdottama leikkaus olisi alle kymmenesosa. Keskeisin epäsuora tuki on myynnin ja palvelujen arvonlisä- ja valmisteverottomuus, jonka määrä on runsaat 180 miljoonaa euroa vuodessa. Myös MaRa arvosteli, että tuet vääristävät kilpailua.

Aalto: Yritystuet "pyhä lehmä" hallitukselle

Juha Sipilän (kesk.) hallitus pui yritystukien karsimista jo keväällä sekä uudelleen elo-syyskuun vaihteessa budjettiriihessään, mutta lopputulos jäi siihen, että uudistamista pohtimaan perustetaan parlamentaarinen työryhmä.

Touko Aalto pitää parlamentaarisen työryhmän perustamista hyvänä asiana, mutta sanoo, että hallitus olisi voinut tehdä jo budjettiriihessään päätöksiä yritystukien leikkaamisesta.

– Pidän tosi kummallisena, että jos valtioneuvoston itse tilaamista selvityksistä näkyy selkeästi, että suuri osa vero- ja yritystuista on tehottomia, niin niitä ei voida edes käsitellä, että ne ovat pyhä lehmä, Aalto arvosteli politiikan toimittajien lounaalla.

Hänen mukaansa pelkona on, että hallitus siivosi päätösten tekemisen työryhmään, koska se on kykenemätön tekemään päätöksiä.

Vihreät karsisi ensi alkuun eniten yritystukia teollisuuden energiaverojen palautuksista, joista puolue leikkaisi runsaat 200 miljoonaa euroa. Suurin osa tiistaina listatuista leikkauskohteista on ollut jo aiemmin esillä esimerkiksi vihreiden varjobudjeteissa.

Suosittelemme sinulle