Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

RAY:n pelirahoista syntyi riitaa – Eduskunta aikoo käyttää rahoja lasten Suomi 100 -lahjaansa

Suomen hallitus aikoo ottaa eduskunnan Suomi 100 -lahjan rahat Raha-automaattiyhdistyksen keräämästä rahapotista. Järjestöt sanovat, että se ei käy.

rahapelin pelaamista
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Mika Kriikku,
Virpi Hukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hallituksen ja useiden järjestöjen välille on kehkeytynyt riitaa isosta rahapotista. Raha-automaattiyhdistyksen, RAY:n, jäljiltä jäi 400 miljoonaa euroa jakamattomia rahoja. Ylen tietojen mukaan maan hallitus on päättänyt ohjata nyt osan rahoista uuteen eduskunnan alaiseen rahastoon.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöissä vastustetaan jyrkästi hallituksen kaavailuja.

– Ne ovat järjestöjen rahoja, pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Pelastakaa lapset ry:stä sanoo vihaisena.

Eduskunta valmistelee parhaillaan uuden lasten hyvinvointia tukevan rahaston perustamista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Rahaston varoilla tehtäisiin työtä lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. Rahasto olisi eduskunnan Suomen satavuotisjuhlan lahja yhteiskunnalle

– Nyt on vähän sellainen tunne, että eduskunta suunnittelee antavansa lahjan toisten varoista, Markkula-Kivisilta puhkuu.

Kaksi tulkintaa sopimuksesta

Suuri 400 miljoonan rahapotti on siis RAY:n peruja. Se yhdistyi muiden suomalaisten rahapeliyhtiöiden eli Veikkauksen ja Fintoton kanssa tämän vuoden alussa. Uuden yhtiön nimeksi tuli pelkkä Veikkaus.

RAY:n edellisenä vuonna keräämät pelirahat ja aikaisempien vuosien puskurirahat jäivät jakamatta. Järjestöillä ja poliitikoilla on nyt eri käsitys siitä, mitä niiden käytöstä on sovittu.

– Yhdentymisen yhteydessä on sovittu, että ne käytetään siihen, mihin ne on alun perin kerätty eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan tukemiseen, Markkula-Kivisilta sanoo.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk.) toimii valtioneuvoston juhlavuosihankkeen hallituksen puheenjohtajana. Hän tulkitsee sopimustekstiä toisin kuin Markkula-Kivisilta.

– Siitä ei käsittääkseni ole sovittu, keiden kautta rahaa kanavoidaan, Lehtomäki puhuu.

Lehtomäen mukaan uuden arpajaislain esitöissä on sovittu vain rahojen käyttötarkoituksesta.

– Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa ne 10 vuoden aikana terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen, joten lasten ja perheiden hyvinvointi on aivan käyttötarkoituksen mukaista, Lehtomäki sanoo.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat sitä mieltä, että rahat on kerätty nimenomaan järjestöjen työtä varten.

– Sosiaali- ja terveysalan järjestöt itse perustivat RAY:n 1930-luvulla, Markkula-Kivisilta muistuttaa.

Markkula kaipaa uutta rahaa lapsille

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta pitää hyvänä asiana uuden lasten ja nuorten rahaston perustamista. Rahat vain pitäisi hankkia jostain muualta kuin RAY:n keräämistä varoista.

– Uusi rahasto on oikein sopiva juhlavuoden päätös, mutta eihän se tuo sektorille yhtään lisää rahaa, Markkula-Kivisilta huudahtaa.

Markkulan mielestä parempi vaihtoehto olisi vaikkapa myydä valtion omistamia pörssiosakkeita ja ohjata siitä saatavat rahat lasten ja nuorten rahastoon. Eduskunta loi samalla mallilla juhlarahasto Sitran 50 vuotta sitten.

Eduskunnan juhlaistunto Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi pidetään 5. joulukuuta. Uudesta rahastosta päätetään silloin.

Suosittelemme