Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Professori: Eduskunta rikkoo lakia salatessaan vierailijalistat

Professori Olli Mäenpään mukaan eduskunta jättää huomioimatta myös KHO:n päätöksen asiassa.

eduskuntasali
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta rikkoo vierailijalistakiistassa sekä julkisuus- että arkistolakia, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää STT:lle.

Hänen mukaansa eduskunta jättää lisäksi huomioimatta korkeimman hallinto-oikeuden joulukuisen päätöksen asiassa. Päätöksen mukaan vierailijalistat ovat henkilörekistereitä, joiden julkisuus määräytyy julkisuuslain mukaan.

– Ne ovat siis julkisia asiakirjoja, Mäenpää sanoo.

Olli Mäenpää
Olli Mäenpää Kuva: Jouni Immonen / Yle

Eduskunnan vierailijalistoista syntyi viime viikolla kohu, kun Svenska Yle kertoi eduskunnan hävittävän tiedot vierailijoista aina päivän päätteeksi.

Eduskunta ilmoitti myös ettei se aio luovuttaa tietoja talon ulkopuolisista vierailijoista missään muodossa, kertoi Suomen Kuvalehti. Lehden haastattelema eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi, että vaikka listat ovat julkisia, niitä ei voida antaa koska ne tuhotaan heti päivän päätteeksi.

Kesken päivänkään niitä ei voida antaa, koska se voisi Savolan mukaan vaarantaa taloon tulevaksi ilmoitettujen turvallisuuden.

Ei mitä tahansa tietoa

Listojen salaamisen lisäksi professori Mäenpää pitää ongelmallisena sitä, että eduskunta hävittää tiedot vierailijoista. Eduskunnalla on arkistolain mukaan velvollisuus säilyttää asiakirjoja, jos niillä on merkitystä yleisen tiedonsaantioikeuden ja tutkimustiedon saatavuuden kannalta, Mäenpää sanoo.

– Se ei ole mitä tahansa merkityksetöntä tietoa, jonka voisi noin vain hävittää. Siinä on ihan merkityksellistä tietoa, muun muassa lobbausrekisteriajatuksen ja muutenkin yleisen tiedonsaantioikeuden kannalta.

Eduskunnan toiminta vieraslistakohussa on Mäenpään mukaan myös perustuslain kannalta arveluttavaa.

– Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa eduskunta. Tämä demokratia-aspekti edellyttää, että eduskunnan pitäisi olla mahdollisimman avoin toiminnassaan. On eduskunnan roolin kanssa ristiriidassa, jos avoimuutta ryhdytään vahvasti rajoittamaan.

Hallintojohtaja: säilyttämiselle ei perusteita

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio on perustellut vierailijatietojen lyhyttä säilytysaikaa sillä, että tietojen pidemmälle säilyttämiselle ei ole perusteita.

Listaa eduskunnassa käyneistä vierailijoista pidetään Rauhion mukaan vain sen varmistamiseksi, että päivän päättyessä kaikki vieraat ovat poistuneet talosta.

– Kun on kysymys henkilörekisteristä, sellaisen kerääminen ja ylläpitäminen täytyy olla aina jollakin tavoin perusteltua, Rauhio sanoi STT:lle.

Lue lisää:

KHO linjasi: Tiedot eduskunnan vieraista ovat lähtökohtaisesti julkisia

SK: Eduskunta ei aio luovuttaa tietoja vierailijoista

Kansliatoimikunta: Eduskunnassa vierailevien nimiä ei kerrota

Juttua on päivitetty 19.9.2017 klo 21:19 lisäämällä tekstiin ensimmäisen väliotsikon jälkeinen osuus.

Suosittelemme