Hyppää sisältöön

Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen – Video: "Yle on riippumaton"

Jokinen aloittaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavana päätoimittajana joulukuuhun mennessä.

Jouko Jokinen
- Olen Ylen suurkuluttaja, minulla on radio auki koko ajan, kertoo Ylen uutistoiminnan uusi johtaja Jouko Jokinen.
Petra Ketonen,
Satu Nurmio

Ylen hallitus on nimittänyt Jouko Jokisen yhtiön suomenkielisen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi. Hän raportoi Ylen toimitusjohtajalle Lauri Kiviselle. Uutistoiminnan toisena päätoimittajana jatkaa tammikuussa nimitetty Riikka Venäläinen.

Jokinen on työskennellyt vuodesta 2010 Aamulehden vastaavana päätoimittajana, sitä ennen Satakunnan Kansan vastaavana päätoimittajana sekä kustantajana ja päällikkötehtävissä Helsingin Sanomissa. Hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

Yhtiön hallitus painotti valinnassa nimenomaan Jokisen pitkää journalistista kokemusta.

– Otan työn vastaan erittäin innostuneena. Olen Ylen suurkuluttaja, minulla on radio auki koko ajan, kertoo Jokinen.

Jouko Jokinen näkee, että Ylellä on erittäin tärkeä asema suomalaisessa mediakentässä, koska on asioita, joita vain Yle pystyy hoitamaan.

– Ylellä on parhaat resurssit hoitaa ulkomaan uutisointia. Toinen asia on alueet, koska Ylen vahva alueverkko kattaa koko Suomen. Kolmas asia on urheilu. Urheilu on varmaan viimeisiä, livenä elettäviä ohjelmia ja urheilun välittämisessä ja uutisoinnissa Ylellä on äärettömän tärkeä tehtävä kansallisesti.

Monet Ylen kilpailijat ovat kritisoineet sen vahvaa asemaa markkinoilla. Jokinen myöntää, että Aamulehdestä katsottuna tilanne on näyttänyt ongelmalliselta.

– Tottakai siinä on pieni ongelma, että yhteiskunnan omistaman median markkinaosuus kasvaa koko ajan. Täällä yksityisellä puolella on koettu pikkuisen tuskaa siitä, kun resurssit ovat vähentyneet ja Ylessä on tuntunut, että ne ovat pysyneet hyvässä kunnossa. Välillä on tuntunut, että se markkinaosuus kilpailuun ei ole ihan reilu.

Päätoimittaja vaihtui kohun jälkeen

Ylen edellinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen jätti Ylen toukokuussa. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavana päätoimittajana on sen jälkeen toiminut Ylen ruotsinkielisten toimintojen johtaja Marit af Björkesten.

Jääskeläinen jätti Ylen pitkään jatkuneen Yleä koskeneen keskustelun jälkeen. Kohu alkoi, kun Yle viime marraskuussa uutisoi pääministeri Juha Sipilän sukulaisten yhteyksistä kaivosyhtiö Terrafameen eli Talvivaaran kaivokseen. 

Pääministeri tuohtui uutisoinnista ja oli moneen kertaan yhteydessä jutun tehneeseen toimittajaan ja päätoimittajaan. Ylen tilaama ulkopuolinen selvitys arvioi keväällä, että Ylen johtamisessa on ollut ongelmia ja Yle on ollut Terrafame-kohussa poliittisen vaikutusyrityksen  kohteena.

Myös Julkisen sanan neuvosto antoi Ylelle langettavan päätöksen liittyen siihen, miten uutista muokattiin pääministerin yhteydenottojen jälkeen.

"Yle on riippumaton"

Uusi päätoimittaja Jouko Jokinen on seurannut Yleä koskevaa keskustelua tarkkaan.

– Vastaavan päätoimittajan keskeinen asema on ottaa vastaan kritiikkiä. Siihen törmää aina.

– Korostan tässä, että olen tarkkaan tutkinut tapauksen ja Atte Jääskeläinen on toiminut, niin kuin päätoimittajan pitikin toimia eli päätti asioita. Olen vakuuttunut siitä, että ei hän toiminut minkään poliittisen painostuksen alla vaan itse harkiten omia päätöksiään.

Kohun takia Ylen riippumattomuutta on kyseenalaistettu. Jokisen luottamus Yleen on vahva.

– Kyllä Yle on riippumaton. Ylen suurkuluttajana en ole huomannut minkäänlaisia sidonnaisuuksia mihinkään suuntaan. Esimerkiksi 1970-luvulla riippumattomuus oli ihan toista luokkaa siinä vaiheessa kun politiikka vaikutti ehkä jopa ihan Ylen ohjelmasisältöihin. Kyllä nyt Yle toimii samalla tavalla kuin muutkin mediakentässä.

Suosittelemme sinulle