Hyppää sisältöön

Kiinalaisturisteille myydään parin tunnin kotivierailuja suomalaisiin perheisiin – toivekohde omakotitalo luonnon helmassa

Kiinalaiset matkanjärjestäjät testaavat kotivierailuja suomalaisperheiden luona. Matkanjärjestäjien toiveena on myydä turisteille ohjelmapaketteja, joihin kuuluu muutaman tunnin tai yön yli kestävä vierailu suomalaisen perheen kotona.

Pekingiläinen matkanjärjestäjä Francis Xue intoilee kokeiltuaan takkatulen sytyttämistä kotivierailulla suomalaisperheessä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Antje Tolpo

LAPPEENRANTA Kymmenen kiinalaista matkailualan ammattilaista purkautuu linja-autosta Lappeenrannan laitamilla sijaitsevan omakotitalon pihaan. Ryhmä on tulossa kyläilemään talossa asuvan perheen luokse.

– Ainutlaatuinen kokemus päästä suomalaisen kotiin, hongkongilainen Davi Lai kiittelee.

Ei haittaa vaikka sataa kaatamalla. Kiinalaiset availevat sateenvarjojaan ja hymyilevät leveästi.

– Saasteisessa suurkaupungissa asuvalle suomalaisen luonnon puhtaus on todella suuri nautinto. Jopa taivaalta putoilevat sadepisarat voivat tuntua puhtailta, vakuuttaa vierailua emännöivä lappeenrantalainen Mirka Rahman.

Rahmanin suomalais-bangladeshilaisessa perheessä on vuosien varrella kestitty vieraita monista maailmankolkista. Kiinalaisia matkanjärjestäjiäkin on tänä vuonna käynyt testaamassa kotivierailua jo useamman ryhmän verran.

– Ehtiiköhän tämä mustikkapiirakka nyt yhtään jäähtyä ennen kuin he tulevat kahvipöytään? Rahman nostaa paistamansa piiraan pöydälle ja vilkaisee, että keittiössä näyttäisi olevan kaikki valmiina. 

Tervetuloa meille!

Tämänkertainen koevierailu lappeenrantalaisten Rahmanien kotona on suunniteltu noin tunnin mittaiseksi. Kiinalaiset vieraat tuntuvat olevan kiinnostuneita ihan kaikesta. Kännykkäkamerat ovat ahkerassa käytössä.

Hongkongilaisille olisi suuri elämys saada kokea tällaista kodikasta perhe-elämää.

David Lai

Heti vierailun alkuun Mirka Rahman kertoo pikaisesti noin kymmenen vuotta vanhan omakotitalon rakentamisesta.

– Tuon nurmikentän alle on kaivettu 300 metriä maalämpöputkea, siitä tulee talomme peruslämpö.

Kiinalaisten ryhmä suuntaa kännykkäkameransa nurmikkoon.

– Meidän perheessä kutsutaan tuota taloa ympäröivää nurmikkoa preeriaksi, kun se on noin tasainen. Vieraita sanavalinta naurattaa.

– Nyt kun käännytte ja katsotte autotallin perälle, niin näette tuon halkopinon. Suomessa on aika tavallista, että kodeissa poltetaan puuta takassa tai saunassa.

Kännykkäkamerat ikuistavat näyn. Porukka käy hypistelemässä halkopinoa. Puhutaan halkojen kuivumisesta ja kuivan puun varastoinnista.

Tulen sytyttäminen takkaan on sadepäivälle sattuneen kotivierailun kohokohtia. Isäntäperheen esikoispoika Darius Rahman auttaa tulenteon ensikertalaisia. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Sitten vierailun emäntä siirtää huomion pihan laidan roskapönttöihin. Kamerat kuvaavat niitäkin, samalla kun emäntä antaa pikaluennon suomalaisperheen roskien kierrätyksestä.

Ympäristönsuojelu kiinnostaa

Vierailu etenee samalla eloisalla meiningillä. Lyhyessä ajassa seurue ehtii keskustella vaikka mistä. Siitä, millainen urakka on preerian ruohonleikkuu ja pihan lumityöt talvella. Mitä muuta puuvarastossa säilytetään? No, polkupyöriä ja suksia. Talvella hiihtämään pääsee melkeinpä kotiovelta.

– Uskomatonta! Joku kiinalaisryhmästä huudahtaa ja ryhmäläiset katselevat talon takana avautuvalle pellolle.

Koska nurmikko on märkää ja vieraat pikkukengissä, jäävät pihan marjapensaat esittelemättä. Hillon keittäminen kuitenkin käsitellään, samoin metsän marjat ja kalastusmahdollisuus läheisellä järvellä. Taas vieraiden joukko huokailee ihastuneesti suureen ääneen.

Hongkongilainen matkanjärjestäjä David Lai kertoo, ettei koskaan ennen ole kokenut takkatulta keskellä olohuonetta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Sekä Etelä-Karjalan matkailun edistämiseen keskittyvän goSaimaan edustaja Suvi Ahola että tämänkertaisen matkanjärjestäjien ryhmän vastaanottanut Mirka Rahman kertovat, että suomalainen ympäristönsuojelu kiinnostaa kiinalaisia matkailijoita. Sen vuoksi kotien energiankulutukseen ja esimerkiksi ruuan terveellisyyteen liittyvät puheenaiheet ovat varmoja suosikkeja.

Kotivierailuja matkanjärjestäjien toiveesta

Kotivierailu suomalaisen perheen luona olisi kiinalaisten matkanjärjestäjien mukaan jotain sellaista, jota kiinalainen matkailija lomareissunsa oheen toivoo. Koska kiinalaisten matkailuun liittyy valtavia kasvuodotuksia, kuunnellaan tämän matkailijaryhmän toiveita tarkalla korvalla.

Francis Xuen edustama matkailuorganisaatio Pekingissä järjestää leirikoulumatkoja lapsille ja nuorille. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Niin tehtiin kesällä 2016 myös Imatran ja Lappeenrannan seudun matkailumarkkinointiin keskittyvässä goSaimaa-yhtiössä. Kotivierailuista haluttiin kehittää kiinalaismatkailijoita varten sellainen valttikortti, jolla turistiryhmät saataisiin valitsemaan juuri Etelä-Karjalan maakunta yhdeksi matkansa pysähdyspaikaksi.

Hinta riippuu siitä, millaisen vierailun suomalaisisännät järjestävät.

Suvi Ahola

Ihan ensimmäiseksi tarvittiin kiinalaisryhmistä kiinnostuneita koteja. Heidän löytymiseksi goSaimaa kyseli lehdissä ja sosiaalisessa mediassa alueen asukkailta halukkuutta ryhtyä isännöimään tunnin tai kahden kahvivierailua kiinalaisille ryhmille.

Kotivierailua testaavat kiinalaiset matkanjärjestäjät pääsevät maistamaan emännän leipomia mustikkapiirakoita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Viitisenkymmentä perhettä ilmoittautui. Eniten kiinalaisia matkanjärjestäjiä kiinnostavat luonnonhelmassa sijaitsevat omakotitalot.

– Nyt meillä on rekisterissä noin 20 perhettä, joiden tiedot olemme toimittaneet eteenpäin kiinalaisille matkanjärjestäjille, kertoo goSaimaan markkinoinnista vastaava Suvi Ahola.

– Maakunnassa on käynyt useita matkanjärjestäjäryhmiä testaamassa tätä palvelua ja testaamisen jälkeen he tekevät päätöksen, voisiko palvelua myydä heidän omille asiakkailleen, Ahola jatkaa.

Edellisellä matkanjärjestäjien koevierailulla Mirka Rahman kertoo leiponeensa mustikkapiirakan yhdessä vieraiden kanssa. Tällä kertaa runsaan tunnin vierailuaika ei olisi leipomiseen riittänyt. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kotivierailun ajatukseen kuuluu, että isäntäperhe sopii itse matkanjärjestäjän kanssa, mikä yhden turistin kestittämisen hinta on.

– Hinta riippuu siitä, millaisen vierailun suomalaisisännät järjestävät. Olemme arvioineet, että hinta voisi olla suunnilleen 10–40 euroa per vierailija. Jos tarjoaa korvapuustit, hinta on varmaan alhaisempi kuin jos ryhmälle on kokattu lounas, Ahola sanoo.

Turistiryhmän käynnistä kertyvän tulon ilmoittamisesta verottajalle vastaa jokainen vierailuja järjestävä itse.

Haussa myös yökyläilyä tarjoavia koteja

Kotivierailuista ovat kiinnostuneet monenlaiset matkanjärjestäjät. Pääperiaatteena on, että ryhmät majoittuvat virallisissa hotelleissa ja ryhmän mukana on aina kiinalainen opas tai tulkki. Muitakin vaihtoehtoja maalaillaan.

Hongkongilaisille olisi suuri elämys saada kokea tällaista kodikasta perhe-elämää.

David Lai

– Edellisen kotivierailu-tutustumismatkan yhteydessä kartoitettiin sellaisia koteja, jotka olisivat valmiit ottamaan kansainvälisiä vieraita yövierailulle yhdeksi yöksi. Lasten kanssa matkustaville kiinalaisille olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan suomalaiseen lapsiperheeseen ja keskustella heidän kanssaan lapsiperheitä koskevista asioista kuten neuvola, päivähoito, koulu jne.

Osa kotivierailun malliin tutustuvista kiinalaisista matkanjärjestäjistä on kiertänyt Suomessa aiemminkin. Heille mustikkapiirakan maku on jo tuttu. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

– Me hongkongilaiset olemme työhön keskittyvää tyyppiä. Vanhemmat viettävät lastensa kanssa vain lyhyen hetken iltaisin. Hongkongilaisille olisi suuri elämys saada kokea tällaista kodikasta perhe-elämää kuin, minkä keskellä nyt olemme, sanoo hongkongilaista Sincerity Travel -yhtiötä edustava David Lai.

– Meille on täysin uudenlainen kokemus, että voisimme ottaa metsästä mustikan ja syödä sen, Lai jatkaa.

Leirikoululaisia olisi tulossa jo ensi kesänä

Ei ihme, että eri puolilla Suomea pohditaan keinoja kiinalaisten matkailijaryhmien tavoittamiseksi. Tilastokeskuksen mukaan tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista juuri kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät tämän vuoden tammi–heinäkuussa edellisvuoteen verrattuna eniten.

Kiinalaisten yöpymisten määrä kohosi lähes 179 000 vuorokauteen. Tämä on 46,3 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona 2016. Etelä-Karjalan maakunnassa kiinalaisten matkailijoiden kasvu on huomattavasti koko maan lukuja hitaampaa.

Francis Xue arvostaa suomalaisten vieraanvaraisuutta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kuinka houkuttelevaksi osaksi kiinalaismatkailijoiden ohjelmapakettia kotivierailut oikeasti muodostuvat, on goSaimaan Suvi Aholan mukaan vielä mahdoton ennustaa. Yksi suurimmista mahdollisista matkailijaryhmistä löytyy leirikoululaisista, joita varakkaat kiinalaisperheet lähettävät matkaan lastensa kesäloman aikana.

– Lapsilla on Hongkogissa kahden kuukauden kesäloma. Vanhemmat haluavat järjestää lapsilleen loman ajaksi mielekästä tekemistä. He ovat yksi edustamani yhtiön tärkeimmistä kohderyhmistä, David Lai kertoo.

Ensimmäiset koululaisryhmänsä David Lailla on aikomus tuoda Suomeen ensi kesänä. Tarkemmista suunnitelmista hän ei vielä kerro.

Kotivierailu on isännillekin antoisa kokemus

Lappeenranta on tälle Suomea kiertävälle kymmenen kiinalaisen matkanjärjestäjän ryhmälle vain yksi kohde. Rahmanien kotoa matka jatkuu yöksi Imatralle ja seuraavana päivänä eri kohteisiin tutustumista jatketaan Savonlinnan suunnalla. Edellisenä päivänä he tutustuivat leirikoulutoimintaan Lohjalla.

– Toivon, että tällä Suomen-vierailullani löytäisin riittävän ison vierailun järjestäjän, joka voisi ottaa vastaan isoja koululaisryhmiämme, kertoo pekingiläisen lasten ja nuorten matkailuun keskittyvän Chinese Kids -toimiston edustaja.

Kymmenen kiinalaisen matkanjärjestäjän vierailu Rahmanien perheen kotona Lappeenrannassa kesti runsaan tunnin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrantalaisessa Rahmanin perheessä kiinalaisryhmän vierailu päättyy. Äiti Mirka ja pojat Sulo ja Darius kertaavat tapahtumia. Kaikki ovat käyneet kiinalaisvieraiden kanssa mielenkiintoisia keskusteluja.

– Vierailun järjestäjä saa tästä varmasti vähintään yhtä paljon kuin itse vieraat, Mirka Rahman toteaa.

Suosittelemme sinulle