Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Haavisto: Presidenttiehdokkaiden on hyvä keskustella myös islamisaation pelosta

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto avasi kampanjansa ensimmäisenä.

Pekka Haavisto
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekka Haavisto on ollut samassa tilanteessa ennenkin: avaamassa presidentinvaalikampanjaa. Viime vaaleissa Haavisto hävisi toisella kierroksella Sauli Niinistölle saatuaan 37 prosenttia äänistä.

Nyt Niinistö on taas vastassa, tällä kertaa istuvana presidenttinä. Se vaikuttaa kampanjaan.

– Se on erilaista kuin tilanteessa, jossa paikalla ei istu kukaan, Haavisto sanoo.

Haavisto ehti aloittaa kisaamisen ensimmäisenä, 130 päivää ennen vaaleja. Hän arvioi, että ehdokkaiden mielipiteiden kirjo on suurempi kuin viimeksi.

– Jotkut haluavat eroa EU:sta tai pelkäävät islamisoituvaa suomea. Myös näihin pelkoihin hyvä vastata ja keskustella.

"Nyt on hyvä syventää EU:n yhteistyötä"

Näillä ei vaalia kuitenkaan ratkaista – Haavisto uskoo, että lopulta keskustelu käydään Suomen paikasta maailmassa ja suhtautumisesta Euroopan integraation syvenemiseen.

– On näköpiirissä, että Saksa ja Ranska ovat löytämässä toisensa ja menossa kohti syvenevää yhteistyötä.

Suomi on toistaiseksi mukana syventämässä puolustusyhteistyötä.

– Minusta on tärkeää, että olemme aivan avainpaikalla muodostamassa rakenteita, ilmaisemme niistä mielipiteemme. Pidän EU-hteistyötä hyvänä. Jos joku valittaa, että Suomi jää aina yksin, nyt on hyvä korjata tämä ja syventää yhteistyötä.

Kampanja-avauksessaan Helsingin Altaalla Haavisto luotti rauhalliseen ja maltilliseen puheeseen. Tilaisuudessa ei kuultu raikuvia väliaplodeja tai hurjaa tunnelman nostatusta. Satakunta eri-ikäistä ihmistä keskittyi kuuntelemaan Haaviston ja hänen näkyvien tukijoidensa puhetta esimerkiksi kansainvälisestä oikeudesta ja maailman kriiseistä.

"Nettiviha on karannut käsistä - julkaisijat vastuuseen"

Haastattelussa Haavisto ei suostu ottamaan kantaa esimerkiksi väitettyihin ihmisoikeusloukkauksiin, jotka näyttävät pysäyttäneen muuttajien virran Afrikasta Libyan kautta Eurooppaan. Hän tyytyy toteamaan, että ihmikauppaan liittyvään rikollisuuteen on puututtava.

– Tärkeintä on vaikuttaa pakolaisten lähtömaissa. Meidän on pantava aika paljon sinne painetta, että Afrikan maiden hallitusten on pidettävä nuoret siellä ja kunnioitettava ihmisoikeuksia niin, että nuoret saavat koulutuksen ja työn. Kylllä meidän tämä pitää uskaltaa sanoa näille maille, Haavisto sanoo.

Suomalaiseen keskusteluun Haavisto toivoo suitsimista. Netin vihakirjoittelu on Haaviston mielestä karannut käsistä.

Hän kehottaa suhtautumaan nettiin kuin muihinkin julkaisuihin: kirjoittajalla tai foorumin ylläpitäjällä on vastuu julkaisemisesta, samoin kuin muillakin julkaisijoilla – viime kädessä oikeuden edessä.

– Ei ole enää sormien läpi katsomisen aika, Haavisto toteaa.

Suosittelemme