Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Ylen verolaskuri
Laskuri huomioi verot sekä pakolliset veronluonteiset maksut.
Päivitetty 31.10.2017 klo 14.15: Muutettu vuositulojen laskentakaava. Kuukausipalkka kerrotaan 12,5:llä aikaisemman 12 sijaan, jotta otetaan huomioon lomarahat. Lisätty tarkennus laskurin alkuun siitä mitä laskuri huomioi.
Verorahalla pyöritetään koko yhteiskuntaa. Sen turvin rahoitetaan muun muassa terveydenhoitoamme, poliisivoimiamme sekä tuetaan ympäristön tutkimusta ja kehittämistä. Verotukseen liittyy suuria intohimoja: kuka maksaa ja kuinka paljon? Mihin verorahat Suomessa menevät? Miksi meidän verotuksemme on monimutkaista? Montako ihmistä verojen parissa työskentelee?
Vastaajana on ylitarkastaja Kaj Hoffren verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.
Mitä kaikkea palkkarahasta otetaan verotuksen lisäksi?
– Palkasta vähennetään ennakonpidätys verokortin mukaan. Se ei kuitenkaan ole kaikki mitä verovelvollinen maksaa. Työnantaja vähentää myös eläkevakuutusmaksun ja työttömyysvakuutusmaksun. Jos vielä kuulut ammattiliittoon tai työttömyyskassaan, työnantaja voi vähentää jäsenmaksut palkasta ja tilittää ne eteenpäin.
Voiko tavallinen kansalainen itse vaikuttaa verojen määrään?
– Mitä enemmän vähennyksiä on, sen vähemmän veroja maksaa. Verohallinto vähentää automaattisesti joitakin vähennyksiä, mutta osa pitää huomata itse. Vähennykset kannattaa hyödyntää, koska ne pienentävät maksettavan veron määrää. Nykyisin ei ole paljon vähennyksiä, joihin voi itse vaikuttaa.
Kumpi saa enemmän verorahoja, kunta vai valtio?
– Henkilöasiakkaan veroista suurin osa menee kunnille. Myös esimerkiksi kiinteistövero menee kokonaan kunnille.
Miksi verotus on niin monimutkaista?
– Erilaisia tuloja verotetaan eri tavalla. Jo tämä monimutkaistaa verotusta. Esimerkiksi palkasta saa tehdä erilaisia vähennyksiä kuten tulonhankkimisvähennnyksen, ansiotulovähennyksen ja työtulovähennyksen. Etuustuloista kuten työttömyyspäivärahasta ei oikeastaan saa mitään vähennyksiä.
Voisiko verotusta jotenkin selkeyttää tai tehostaa?
– Kaikkien ihmisten elämäntilanteet eivät ole samanlaisia. Jos halutaan ottaa huomioon erilaisten ihmisten erityistarpeita, verotukseen liittyy aina monimutkaisuutta. Verotus on hyvin pitkälle politiikkaa.
Kuinka paljon verottaminen työllistää verotuksen ammattilaisia?
– Verohallinnossa on 4 900 työntekijää. Heistä suuri osa työskentelee henkilöasiakkaiden ja yritysten verotustoiminnoissa.
Mihin verotusta tarvitaan ja mihin verorahat käytetään?
– Verohallinto kerää verotuksen kautta rahaa valtion lisäksi kunnille, seurakunnille ja Kelalle. Nämä rahoittavat verovaroilla toimintoja, joilla yhteiskunta pyörii ja säilyy vakaana.
– Suurin osa kerätyistä verorahoista käytetään sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon sekä koulutukseen. Moni asia maksaisi jonkin verran tai paljon enemmän, jos sitä ei maksettaisi tai tuettaisi yhteisesti kerätyistä verovaroista.
Korjaus: 6.11.2017 kello 11.13: Metsänhoitioyhdistykset on otettu pois niiden joukosta (jutun toiseksi viimeinen kappale), joille verohallinto kerää verotuksen kautta rahaa. Jutussa kerrottiin aiemmin, että verohallinto kerää rahaa myös metsänhoitoyhdistyksille.
Valtion budjetista löytyy veropuu: http://valtionbudjetti.fi/.
Verohallinnon taskutilasto löytyy täältä: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilastot/taskutilasto/
Yle Oppiminen, Mihin veroeurosi menevät? Palvelujen todelliset hintalaput yllättävät: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/11/mihin-veroeurosi-menevat-palvelujen-todelliset-hintalaput-yllattavat