Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vaasassa kaavoitetaan tonttia jättimäiselle hallille – vain päätös akkutehtaan perustamisesta puuttuu

Vaasa neuvottelee Teslan Gigafactoryn saamisesta Suomeen. Mahdolliselle akkutehtaalle on jo alettu kaavoittaa noin tuhannen hehtaarin aluetta.

Havainnekuva akkutehtaille soveltuvasta alueesta.
Havainnekuva akkutehtaille soveltuvasta alueesta. Kuva: Vaasa Parks oy
Terhi Varjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Akkutehdashanke Vaasan seudulla ottaa isoja askeleita. Nyt mahdollisille akkutehtaille on osoittaa noin tuhannen hehtaarin alue. Sinne on tulossa useita erikokoisia tontteja, joista suurimpaan mahtuisi jopa viidenkymmenen hehtaarin kokoinen halli.

Akkutehdashankkeelle osoitettu alue.
Akkutehdashankkeelle osoitettu alue. Kuva: Vaasa Parks oy

Alueesta 500-600 hehtaaria on Vaasan puolella ja Mustasaaressa noin 300 hehtaaria. Akkutehtaille soveltuva alue sijaitsee Vaasan lentokentän itäpuolella. Se rajoittuu lentoaseman alueeseen, rautatiehen ja Tuovilan kylään. 

Nopealla aikataululla

Hankkeessa on edetty vauhdikkaasti ja tällä hetkellä sekä Vaasassa että Mustasaaressa ovat käynnissä kaavoitusprosessit. Kaavoituksen arvellaan olevan valmiina jo touko-kesäkuussa. Näin akkutehdashanketta voitaisiin päästä käynnistämään ensi vuoden kesällä.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoo, että akkutehtailijoiden kanssa ollaan oltu ja ollaan edelleen yhteydessä. Hän ei kuitenkaan paljasta mitkä tahot ovat hankkeissaan pisimmällä.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry,Vaasan Parksin toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma ja Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kertomassa akkutehdashankkeen etenemisestä.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry,Vaasan Parksin toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma ja Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kertomassa akkutehdashankkeen etenemisestä. Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Päätöksiä odotellaan

Vaasa havittelee alueelle Teslan Gigafactorya, mutta muitakaan vaihtoehtoja ei ole suljettu pois. Häyry kertoo, että Vaasan ja Mustasaaren alue herättää mielenkiintoa.

Tiedetään, että me ollaan monen listalla

Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja

– Tiedetään, että me ollaan monen listalla. Näen, että on hyvin todennäköistä, että saamme hyviä toimijoita tuolle alueelle, kertoo Häyry.

Koska sitten voidaan odottaa päätöksiä akkutehtaan tulosta?

– Toivottavasti suhteellisen nopeasti. Tiedetään, että monet toimijat miettivät ja katsovat niitä paikkoja. Toivon, että tämän talven aikana jo. Se riippuu sitten miten maailma menee. Vuoden sisällä nähdään jo aika paljon mitä tapahtuu, sanoo Häyry.

Suosittelemme sinulle