Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kelan tulkkauspalvelun kilpailutus valmistui – valtava joukko kokeneita tulkkeja menettämässä työnsä

Viittomakielen tulkkausala kohtaa ensimmäistä kertaa massatyöttömyyden, kun mahdollisesti jopa sadat tulkit ovat menettämässä työpaikkansa.

Ilkka Kilpeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen kuurojen viikon vietto sai tiistaina synkän käänteen, kun Kelan julkisti palveluntuottajat, joilta se hankkii vammaisten tulkkauspalvelut ensi vuoden alusta alkaen.

Kela kilpailuttaa tulkkipalvelut, koska sen kustannukset ylittävät hankintalaissa määritellyn kynnysarvon sosiaali- ja terveyspalveluille.

Ensi vuonna alkavan nelisvuoden sopimuskauden palvelun tarjoajiksi hyväksyttiin 120 tulkkausyritystä. Hankinnassa on mukana yli 450 kuulovammaisten tulkkia, yli 160 puhevammaisten tulkkia ja 40 kirjoitustulkkia.

Kela rajasi nyt ensimmäistä kertaa sopimuskumppanien määrää eli kaikkia tarjouksen jättäneitä tuottajia ei hyväksytty mukaan.

Runsaasti viittomakielen tulkkeja jäämässä vaille työtä

Kelan omien lukujen perusteella sen käytössä olevien kuulovammaisten tulkkien määrä putoaisi noin kolmanneksella. Kun vuonna 2016 kuulovammaisten tulkkeja oli 686 olisi heitä tämän hetken arvion mukaan ensi vuonna reilut 450. Kelan mukaan tulkkeja on vähemmän, koska nykyisellä kaudella on ollut listoilla tulkkeja, jotka eivät ole tehneet tulkkaustyötä.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Kelan hankinnan ulkopuolelle on jäämässä suuri joukko viittomakielen tulkkeja. Etujärjestö Suomen viittomakielen tulkit ry:n mukaan työpaikkansa on menettämässä jopa sadat viittomakielen tulkit.

Myös Kuurojen liiton mukaan tulkkien määrä on vähenemässä.

– Ensivaikutelma oli se mitä pelkäsin eli tulkkien määrä muuttuu. Osa huippupätevistä tulkeista ei ehkä saa sopimusta. On vielä epäselvää, että mitä tapahtuu, ketkä jäävät alalle, ja mikä on heidän pätevyytensä, kertoo erityisasiantuntija Marika Rönnberg Kuurojen Liitosta.

Lisähankintoja luvassa

Kela on jakanut tulkkauspalvelut kuudelle hankinta-alueella. Itäiselle ja Pohjanmaan alueille ei löytynyt vielä tarpeeksi tulkkeja. Myöskään suomenruotsalaisen viittomakielen tulkkeja ei vielä saatu riittävästi. Kela käynnistää lisähankinnat heti kun kilpailutusta koskeva kahden viikon valitusaika on ohi.

Kelan mukaan kilpailutukseen hyväksytyille yrityksille annetaan myös lupa palkata lisää työntekijöitä, jos tulkkeja ei sen mielestä ole riittävästi.

Marika Rönnbergin mukaan tulkkien väheneminen vaikuttaa tulkkauspalveluiden laatuun mm. siten, että se hajottaa monille asiakkaille tarpeelliset tulkkiringit.

– Esimerkiksi lapset ovat alkaneet opetella tulkkien käyttöä ja luottaa tulkkeihin, mutta näitä tulkkeja ei voi enää käyttää. Puhevammaisten kohdalla ongelma on pahempi, sillä heidän heidän ringissään on ehkä vain kaksi tulkkia, jotka lähtisivät molemmat pois. Miten heidän käy? Ihan selvästi tämä on iso ongelma, Rönnberg sanoo.

Palveluista tiedotetaan tarkemmin marraskuussa

Sopimukset tulkkauspalveluyritysten kanssa laaditaan marraskuun mennessä, minkä jälkeen tulevan sopimuskauden palveluista tiedotetaan asiakkaille tarkemmin. Sitä ennen Kela järjestää lokakuun alussa etujärjestöjen kanssa keskustelutilaisuuden, joka on avoin myös tulkkien käyttäjille.

Asiakasjärjestöt pohtivat Marika Rönnbergin mukaan parhaillaan jatkotoimenpiteitä.

– Olemme keskustelleet eilen ja tänään, mitä tehdään. Toki yritämme vielä vaikuttaa, mutta olemme jo ennen kesälomia ottaneet yhteyttä eduskuntaan, oikeusasiamieheen, yhdenvertaisuusvaltuutettuun eli kaikki keinot on jo käytetty. Sitä pitää vielä pohtia, teemmekö saman kierroksen vielä uudestaan.

_Korjaus 22.9.: Kelan tietojen mukaan kuulovammaisille asiakkaille tulkkausta teki vuonna 2016 yhteensä 686 kuulovammaisten tulkkia. Kelan käyttämä termi "tulkkauspalvelu kuulovammaisiille" pitää sisällään viittomakielen tulkkauksen sekä muut kuulovammaisten ja kuulonäkövammaisten käyttämät kommunikaatiomenetelmät. Kaikkien vammaisten tulkkauspalvelussa olevien tulkkien kokonaismäärä oli  vuonna 2016 reilut 850.  _

Suosittelemme sinulle