Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

NEVE investoi miljoonia jätevesien puhdistukseen

Napapiirin Energia ja Vesi -yhtiö aikoo vähentää erityisesti fosforikuormaa lähivuosina.

Ruskeaa kuohuvaa jätevettä puhdistusaltaassa Tampereen Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla
Kuva: Matias Väänänen / Yle
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Napapiirin Energia ja Vesi Oy investoi useita miljoonia euroja Alakorkalon jätevedenpuhdistamon toiminnan tehostamiseen ja toimintavarmuuden parantamiseen. Investoinneilla pyritään vähentämään typpi- ja fosforipäästöjä ja pienentää vesistökuormitusta.

Tänä ja ensi vuonna jätevedenpuhdistamolle rakennettaan ilmastuslinja, jälkiselkeytyslinja sekä kiekkosuodatusjärjestelmä. Kiekkosuodatuksella fosforin puhdistusteho nousee jo 95 prosenttiin vuodesta 2020 lähtien. Näiden investointien kokonaiskustannukset ovat noin kolme miljoonaa euroa.

Lisäksi jätevedenpuhdistamon lietteille ollaan toteuttamassa prosessi, jossa liete poltetaan ja syntyvä tuhka rakeistetaan lannoitetuotteeksi. Näin lietteessä oleva fosfori saadaan hyötykäyttöön, eivätkä ympäristöä haittaavat aineet, mm. lääke- ja huumausaineet, pääse leviämään ympäristöön.

Lietteen poltosta saatava lämpöenergia hyödynnetään Rovaniemen kaukolämpöverkossa. Tähän investointiin on saatu ympäristöministeriöltä 1,27 miljoonan euron tuki.

NEVE aikoo myös ottaa talteen jatkossa jäteveden puhdistuksen yhteydessä syntyvää hukkalämpöä lämpöpumpun avulla. Tämän investoinnin suurusluokka ei ole vielä tiedossa.

Suosittelemme