Suomi on näyttävästi esillä Göteborgin kirjamessuilla. Kaikkiaan noin 70 kirjailijaa, tutkijaa ja kuvittajaa lähtee edustamaan Suomea virallisen messuohjelman puitteissa. Suomi 100 -teemaa tuodaan esiin kaikkiaan 150 ohjelmanumerolla nelipäiväisten messujen aikana.
Ohjelmaan jouduttiin kuitenkin tekemään muutoksia, kun kirjailijoiden keskuudessa levisi messuboikotti. Kirjailijat ovat ärtyneet, kun äärioikeistolainen Nya tider -lehti saa osallistua messuille.
Suomalaisista messuille kutsutuista kirjailijoista muutamat osallistuivat boikottiin. Nimekkäimpiä ovat Finlandia-voittaja Laura Lindstedt ja esikoisellaan läpimurron tehnyt Johannes Ekholm. Svenska litteratursällskapetin ohjelmapäällikkö Agneta Rahikainen sanoo ymmärtävänsä kirjailijoiden boikottia.
– Se on harmillista, mutta ymmärrettävää. Meidän työtämme se on vaikeuttanut. Viralliseen messuohjelmaan jouduttiin tekemään muutoksia.
Göteborgin kirjamessut on merkittävä markkinapaikka. Kävijöitä on vuosittain noin 100 000. Rahikainen harmittelee etenkin Laura Lindstedtin perumista, sillä Oneiron on saanut ylistäviä kritiikkejä Ruotsissa.
Ruotsalaisia kirjailijoita on ilmoittautunut boikottiin peräti pari sataa. Mukana on Ruotsin akatemian jäseniä kuten Sara Stridsberg ja Peter Englund. Myös nimekkäitä ulkomaisia kirjailijoita on peruuttanut tulonsa. Muun muassa Nobel-veikkauksissa kärkisijoilla pyörivä kenialaiskirjailija Ngũgĩ wa Thiong’o ei tule Göteborgiin.
Boikottiin osallistuu myös paljon sellaisia kirjailijoita, joita ei ole tänä vuonna edes kutsuttu messuille. Esimerkiksi Monika Fagerholm boikotoi messuja, vaikka hän ei ole tänä vuonna julkaissut kirjaa. Messuille kutsutaan lähinnä sellaisia kirjailijoita, joilta on ilmestynyt kirja Ruotsissa tämän vuoden aikana.
Messujärjestäjät ovat pesseet kätensä jupakasta. He eivät näe ongelmaa äärioikeistolaisen lehden osallistumisessa messuille, koska juridisia esteitä Nya tider -lehden messuosastolle ei ole. Tosin jo viime vuonna lehden messuosasto herätti paljon keskustelua. Lehdellä sanotaan olevan läheiset yhteydet Ruotsin uusnatseihin.
Ruotsissa keskustelu on vellonut keväästä lähtein valtoimenaan. Kysymys on vaikea. Jos osallistuu boikottiin, onko se perääntymistä? Monet kirjailijat eivät halua antaa äärioikeistolaisen julkaisun vaikuttaa kirjallisuuteen ja sananvapaudesta käytäviin keskusteluihin. Suomen PENin eli kirjailijoiden sananvapausjärjestön puheenjohtaja Sirpa Kähkönen päätyi lähtemään messuille.
– Mielestäni areenat on otettava haltuun, kun tarjoutuu mahdollisuus puhua sananvapaudesta ja muista tärkeistä teemoista.
Hän kuitenkin korostaa, että messuille lähteminen tai boikotointi on jokaisen kirjailijan omantunnon kysymys, jota tulee kunnioittaa. Kirjailijoiden piiriin on syntynyt jakolinjoja, ja se on Kähkösestä surullista ja valitettavaa.
– Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, jotka tulee ratkaista sisäisen kompassin mukaan. Oikeaa tai väärää vaihtoehtoa ei ole. Ketään ei pidä tuomita.
– Olen itse menossa puhumaan sellaisista asioista, jotka nimenomaan vastustavat kaikkea rasismiin ja fasismiin liittyvää. Itse koen läsnäolon olevan parempi vaihtoehto kuin poisjääminen.
Kähkösellä on messujen aikana peräti 17 esiintymistä. Hän on Kjell Westön ohella työllistetyin suomalaiskirjailija messuilla. Kähkösen mukaan Suomi 100 -teema tulee nousemaan hyvin esiin messuilla.
– Kun messut alkavat, siellä on niin paljon mielenkiintoisia keskusteluja Suomeen liittyen, että tämä ympärillä vellova boikottikeskustelu jää varjoon. Uskon, että kaikki kirjailijat nostavat esiin merkityksellisiä teemoja.
Göteborgissa järjestetään samaan aikaan vaihtoehtoiset varjomessut, joissa esiintyy monia virallisia messuja boikotoivia kirjailijoita. Varjomessut järjestetään Göteborgin kirjallisuusyhdistyksen tiloissa.