Heinäkuussa 2007 seinäjokinen Petri Nurmesniemi joutui onnettomuuteen, joka muutti hänen elämänsä. Aamuyöllä työvuorossa ollut taksikuski sai vakavia vammoja, kun toinen auto ajoi hänen kylkeensä.
– Olin asiakkaan vienyt kotiin ja ajamassa takaisin taksikopille. Vasemmalta kolmion takaa tuli nuori tyttö ja sitten rysähti. Sieltä vietiin sitten ambulanssilla sairaalaan ja kuvattiin röntgenillä niskat, Nurmesniemi kuvaa tapahtunutta.
Aluksi vakuutusyhtiö korvasi Nurmesniemelle kuluja. Oireet kuitenkin pahenivat ja korvauspäätökset eivät enää tuntuneet Nurmesniemestä oikeudenmukaisilta. Hän valitti kielteisestä korvauspäätöksestä tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan, joka hylkäsi valituksen. Tämän jälkeen prosessi jatkui ensin vakuutusoikeuteen ja lopulta korkeimpaan oikeuteen.
Korkein oikeus muutti vakuutusoikeuden päätöstä ja määräsi vakuutusyhtiön maksamaan Nurmesniemelle lainmukaiset korvaukset. Asia palautui vakuutusoikeuteen toimenpiteitä varten. Sitten tapahtui yllättävä käänne.
– Oon saanut korvauksena 47,60 euroa. Aika pahalta tuntui siinä vaiheessa, Nurmesniemi kertoo A-studio: Talkissa.
Vakuutusyhtiö maksoi siis huomattavasti pienemmät korvaukset kuin mitä Nurmesniemi oli korkeimman oikeuden päätöksen perusteella odottanut. Nyt Nurmesniemi saa työkyvyttömyyseläkettä, mutta vakuutusyhtiö ei ole suostunut myöntämään työtapaturmaan perustuvaa eläkettä, joka olisi merkittävästi korkeampi. Saamatta on jäänyt myös muita korvauksia, joihin Nurmesniemi katsoo olevansa oikeutettu. Hän harkitsee jo asian viemistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Perussuomalaiset haluaa vakuutuslääkäreille käänteisen todistustaakan
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä valmistelee parhaillaan kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) johdolla lakiesitystä, joka velvoittaisi vakuutusyhtiöt niin sanottuun käänteiseen todistustaakkaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että vakuutusyhtiö voisi vapautua korvausten maksamisesta vain, jos yhtiö pystyy todistamaan hoitavan lääkärin diagnoosin oleellisilta osin virheelliseksi.
– Tässä on kaksi isoa kohtaa, jotka mielestäni voisivat olla ratkaisu tähän asiaan. Toinen on tämä totuusvelvoite vakuutuslääkäreille. Eli käytännössä kun normaali lääkäri tekee lausunnon, hän joutuu laittamaan siihen, että "vakuutan kunnian ja omantunnon kautta". Vakuutuslääkäreiden ei tätä tarvitse tehdä. Toinen on sitten tämä todistustaakka, Ronkainen linjaa.
Myös kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) pitää prosessia yksittäisen kansalaisen kannalta kohtuuttomana.
– Siinä vaiheessa kun näitä kielteisiä päätöksiä tehdään, niin herää kysymys, että miksei kielteisen päätöksen yhteydessä lähdetä edes näkemään sitä ihmistä, vaan tehdään sitä päätöstä papereiden pohjalta. Tuntuu hieman erikoiselta, että papereiden pohjalta, näkemättä ihmistä, hylätään hakemus, Lauslahti sanoo.
Jari Ronkainen kertoo saaneensaa satoja kansalaispalautteita vakuutuslääkäreitä koskeviin ongelmiin liittyen.
– Se inhimillinen hätä mikä ihmisillä selkeästi on. He roikkuvat helposti kymmenenkin vuotta siinä prosessissa mukana. He eivät pääse eteen eikä taakse siinä asiassa, hän kuvailee saamiaan viestejä.
Kokoomuksen Lauslahti muistuttaa, että asiaan on yritetty löytää ratkaisua jo useammman hallituksen aikana.
- Pieniä askeleita on tapahtunut, mutta vielä tarvitaan isoja askeleita, että päästään tilanteeseen, jossa kansalainen voi kokea itsensä turvalliseksi, Lauslahti toteaa.
Katso koko keskustelu Yle Areenassa.