Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kalevala, Tuntematon sotilas, Häräntappoase – onko sinulla karmeita vai ihania muistoja äidinkielentunneilla luetuista kirjoista?

Äidinkielentunneilla luettavat kirjat määräytyvät nykypäivänä opettajien mukaan. Mikä kirja sinulle on jäänyt mieleen kouluajoilta?

Äidinkielen tunnin lukupiiri.
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Äidinkielen tunnilla tehtävät kirjaesitelmät paljastavat, mitkä kirjat ovat nuorison suosiossa. Seinäjoen lyseon kirjaesitelmissä korostuu tällä hetkellä fantasiakirjallisuuden suosio.

– Fantasiakirjat kestävät kyllä hyvin aikaa. Paljon luetaan myös huumori-kirjoja. Sanoisin, että Aleksi Delikourasin Nörtti ja sen jatko-osat uppoavat myös lukemattomampiin, vuoden äidinkielenopettaja ja Etelä-Pohjanmaan äidinkielen opettajat ry:n puheenjohtaja Hanna Rahko kertoo.

Rahko on äidinkielenopettajana erityisen tyytyväinen sarjamaisuudesta. Aiempina vuosina kirjailmiöiksi nuorison keskuudessa ovat nousseet muun muassa Harry Potter-, Nälkäpeli- ja Houkutus-kirjat.

– Se innostaa oppilasta lukemaan myös jatko-osia. Usein oppilailla on tietty kirja, että "mä olen tykännyt siitä, ehkä se toinenkin on samanlainen", Rahko kertoo.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset sekä alkuperäisteos.
Harry Potterit kiehtovat vielä, vaikka suurin innostus kirjasarjaa kohtaan on laantunut Kuva: Isto Janhunen / Yle

Pakolliset kirjat opettajien valintoja

Rahkon mukaan äidinkielentunnilla luettavat pakolliset kirjat määräytyvät suurimmalta osin opettajan mukaan. Ainut teos, joka tällä hetkellä vanhan opetussuunnitelman mukaan kaikkien koululaisten pitää lukea, on Kalevala.

– Sekään ei tarkoita, että pitäisi lukea kannesta kanteen, mutta kyllä mä koen, että oppilaiden täytyy tietää se, mistä Kalevalan tarina koostuu ja muodostuu. Monta muutakin klassikkoteosta, kuten Seitsemää Veljestä ja Tuntematonta Sotilasta käydään läpi esimerkkien kautta, Rahko kertoo. 

Rahkon mukaan olennaista on, että oppilas oppii tuntemaan kirjaa hieman ja mahdollisesti innostuu lukemaan kirjan kokonaan. Uutuuksien tulo luettavien kirjojen joukkoon riippuu paljon koulun määrärahoista.

– Jos koko luokalle täytyy hankkia kirjat, niin hitaasti, Rahko toteaa.

Rahko luettaa tällä hetkellä oppilailleen pakollisena kirjana Tuija Lehtisen Pesä -novellikokoelmaa sekä Mervi Heikkilän Louhen liitto -teosta, joka on koulun uusin hankinta. Rahko itse tykkää luetuttaa koko luokalla saman kirjan, jolloin luokka voi keskustella tarinasta.

– Lukeminen sillä tavalla on yksityistä ja yksinäistä, että saman kirjan kautta mahdollistuu sitten yhdessätekeminen, Rahko kertoo.

Rahko kiittelee kirjastojen kanssa tehtävää yhteistyötä. Seinäjoen lyseolla on ihanteellinen sijainti äidinkielenopettajan kannalta, sillä Seinäjoen kirjasto valikoimineen sijaitsee tien toisella puolella.

Nuori selaa kirjaa.
Kuva: Yle

Kerro meille kirjamuistosi koulusta?

Tuntematon sotilas, Seitsemän veljestä, Häräntappoase, Tulitikkuja lainaamassa....

Mikä kirja sinulle on jäänyt kouluajoilta erityisesti mieleen ja miksi? Kerro meille kirjamuistosi. Koostamme vastauksista artikkelin loppuviikosta.

Suosittelemme