Hyppää sisältöön

Tutkimus: Yliluonnollinen kohdataan monella tavalla – Oletko silminnäkijä, oppilas vai etsijä?

Väitöskirjatutkija Jeena Rancken kertoi Ylen aamu-TV:n haastattelussa, että yliluonnollinen kokemus on useimmiten hyvä.

Ylen aamu-tv: Yliluonnollisten kokemusten vaikutukset elämässä
Ylen aamu-tv: Yliluonnollisten kokemusten vaikutukset elämässä

Valtaosa yliluonnollisen kokemuksen kohdanneista pitää kokemustaan myönteisenä, kertoo ilmiötä väitöskirjassaan tutkinut Jeena Rancken.

– Niissäkin kertomuksissa, joissa yliluonnollinen oli ollut jonkin verran negatiivinen kokemus, ihmiset pitivät hyvänä, että se tuli koettua, Rancken sanoi Ylen aamu-TV:n haastattelussa.

Rancken pyysi väitöstutkimustaan varten kertomuksia yliluonnollisista kokemuksista ja sai niitä useilta kymmeniltä miehiltä ja naisilta.

Joukossa oli ennekokemuksia, ruumiista irtaantumisia, ufojen tai humanoidien kohtaamisia sekä kokemuksia hengistä tai voimista. Tutkija ei ota kantaa koettujen asioiden totuudellisuuteen.

– Riittää, että ne ovat kokijalle tosia, Rancken sanoo.

Ranckenia kiinnosti erityisesti, miten yliluonnollisen kokemuksen kerrottiin vaikuttaneen elämään. Hän löysi viisi toisistaan poikkeavaa ryhmää: silminnäkijät, etsijät, oppilaat, pelastetut ja kamppailijat.

Yliluonnollinen kokemus voi muuttaa ihmistä

Silminnäkijöille koettu jäi mieltä vaivaavaksi arvoitukseksi, etsijät puolestaan lähtivät tavalla tai toisella selvittämään, mistä ilmiössä on ollut kyse.

Oppilaat oli ryhmistä suurin. Heillä yliluonnollinen kokemus ja sen tulkitseminen olivat asteittain muuttaneet elämän. Ihmissuhteet saattoivat muuttua, ura tai elämäntavat mennä uusiksi.

– Se johti sisäiseen maailmankuvan muutokseen, joka heijastui myös ulkoiseen elämään.

Pelastetut taas kertoivat kokemuksistaan tarinaa, jossa vaikea elämäntilanne ratkesi parhain päin yliluonnollisen kokemuksen myötä. Kamppailijat puolestaan olivat niitä, joille kokemus oli ollut pelottava ja kielteinen.

– Kamppailijat edustavat yliluonnollisen yöpuolta, kuin kauhutarinat. Yliluonnollinen kokemus tulee, se on outo ja se kiehtoo, mutta siinä on jotain pahaenteistä. Ja sitten se alkaa toistua tai jää jotenkin päälle, Rancken kuvaa.

Jeena Ranckenin väitöskirja Yliluonnollinen kokemus: Tulkinta, merkitys ja vaikutus tarkastetaan huomenna Tampereen yliopistossa. Se on jo ilmestynyt kirjana.

Lue myös: Yliopistotutkijat: Usko yliluonnolliseen pitää ottaa todesta

Suosittelemme sinulle