Hyppää sisältöön

Game of Thrones teki Pilou Asbækista supertähden: "Se oli elämäni huonoin koe-esiintyminen"

Hittisarjan petomainen Euron on siviilissä pizzaa rakastava huumoriveikko.

- Jos olen rehellinen, en katso paljoa elokuvia. Katson mieluummin jalkapalloa, sanoo näyttelijä Pilou Asbæk. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Mulla on kaamea kankkunen, nauraa Pilou Asbæk noustessaan Helsingin Torni-hotellin näköalabaariin haastatteluja varten.

Asbæk on saapunut edellisiltana Suomeen ottamaan vastaan Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla ensimmäistä kertaa jaettavan Nordic Flair -palkinnon. Ilta on sujunut kavereiden kanssa helsinkiläisissä baareissa ja siksi tanskalaisnäyttelijän ääni on hieman painunut.

Krapulainen olo purkautuu loppumattomana puhevirtana. Baari-illan mainingeissa Asbækin jutut lipsuvat tuon tuosta kaksimielisiksi, mitä hän pyytelee virnuillen anteeksi. Suomalaiset ovat jälleen kerran naureskelleet hänen nimelleen Pilou (laus. piluu).

– Tiesin, miten pervolta nimeni suomalaisten korvissa kuulostaa. Illalla kuulin nimestäni monta kertaa. Mitä enemmän ihmiset humaltuivat, sitä enemmän he sille nauroivat, Asbæk hekottaa.

Kuuluisa Kiinassa saakka

Teatterikoulusta vastavalmistunut 26-vuotias Pilou Asbæk sai onnenpotkun, kun hänet palkattiin tanskalaiseen tv-sarjaan Borgen (Vallan linnake). Vuonna 2010 alkaneessa sarjassa hänen roolihahmonsa oli Tanskan ensimmäisen naispääministerin spin doctor eli lobbari Kasper Juul. Hahmo oli työnarkomaani, jolla oli synkkä menneisyys.

Sarjan ohjaaja epäili, oliko Asbæk liian nuori selviämään roolista. Se vain sai näyttelijän yrittämään entistä kovemmin.

Tanskalaiset tv-sarjat alkoivat tuohon aikaan saada kansainvälistä huomiota. Yksi menestystarinoista oli sarja Rikos (tansk. Forbrydelsen). Pilou Asbæk tiedusteli Vallan linnakkeen tuottajalta, tulisiko tästäkin sarjasta samanlainen hitti.

– Hän sanoi, että ei tule. Pääosassa on nainen ja aiheena on politiikka. Kukaan ei katso tätä.

Vallan linnake -sarja oli lobbari Kasper Juulia esittävälle Pilou Asbækille ja pääministeri Birgitte Nyborgia näyttelevälle Sidse Babett Knudsenille ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Toisin kuitenkin kävi. Pohjoismainen sarja sai faneja ympäri maailmaa ja teki sen näyttelijöistä tähtiä.

– Tein elokuvaa Kiinassa pari vuotta sitten. Istuin jossain Kiinan perämailla ja join teetä vaimoni ja tyttäreni kanssa. Paikalle tuli mies ja kysyi ”Kasper Juul?” Ajattelin, että tämä on sairasta. Mutta olihan se ihmeellistä ja mahtavaa, Asbæk muistelee.

Nuori näyttelijä ei kuitenkaan pysynyt paikoillaan sarjan suosiosta huolimatta. Hän jättäytyi lähes kokonaan pois kolmannelta ja viimeiseltä tuotantokaudelta.

– Palasin teatteriin, sillä halusin kokea jälleen yhteyden yleisön kanssa. Siitä syntyy koko tämän homman taika.

Euron, tuo himokas peto

Nyt Pilou Asbæk tunnetaan Game of Thrones -hittisarjasta. Muutama vuosi sitten sarjan luojat David Benioff ja D.B Weiss kutsuivat Asbækin Lontooseen näyttämään taitojaan.

– Se oli elämäni huonoin koe-esiintyminen, näyttelijä parahtaa.

Sähköpostilla oli tullut parisivuinen käsikirjoitus, jonka hän opetteli ulkoa parissa päivässä. Esiintyminen sujui hyvin ja häntä pyydettiin tulkitsemaan toinen teksti. Näyttelijä oli ymmällään.

Asbæk ei ollut huomannut sähköpostissa ollutta toista liitetiedostoa, jossa oli ollut viiden sivun mittainen monologi. Sarjan luojat maanittelivat näyttelijää kokeilemaan, vaikka hän ei tiennyt tekstistä mitään.

– Ajattelin, että en tule koskaan saamaan roolia. Koska olin jo kusessa, päätin heittäytyä hulluksi. Improvisoin ja lopuksi suutelin vastanäyttelijänä ollutta miestä. Se oli todella outoa, sillä sitä ei ollut käsikirjoituksessa.

Benioff ja Weiss olivat tanskalaisen esiintymisestä haltioissaan ja hän sai Euron Greyjoyn roolin. Raakalaismaisen häijy hahmo esiteltiin Game of Thronesin kuudennen kauden loppumetreillä reilu vuosi sitten.

Euron Greyjoy on Game of Thrones -sarjan häijyimpiä hahmoja. – Rakastan näytellä Euronia, sillä hän voi tehdä mitä vain, sanoo Pilou Asbæk. Kuva: Macall B. Polay / HBO

– Rakastan Euronin roolihahmoa, sillä hän voi tehdä mitä vain. Seitsemännelle kaudelle teimme roolista hauskemman ja vähemmän vakavan. Hänestä tuli myös viettelevämpi ja demonimaisempi. Tavallaan himokas peto. En tajua, että kutsuin juuri roolihahmoani tuolla tavalla, Asbæk nauraa.

Game of Thronesin kahdeksatta ja viimeistä kautta aletaan kuvata lokakuussa. Kuvaukset kestävät yli puoli vuotta ja päätöskausi julkaistaan 2019.

– Minulle on kerrottu, että olen mukana, mutta en tiedä yhtään kuinka pitkään. Minulla ei ole mitään hajua, mitä Euronille tapahtuu. En olisi yllättynyt, jos hänet tapettaisiin. Vaikka puolustaisin häntä, käsikirjoittajat eivät armoa tunne. Tässä sarjassa kun kaikki tapaavat kuolla.

Hypnoosimurhaa ratkomassa

Pilou Asbæk ihastelee Helsinkiä Torni-hotellin kattoterassilta. Kaupunki on sopivasti harmaa. Siitä tulee mieleen hänen kotikaupunkinsa Kööpenhamina. Tukholma on hänen makuunsa liian koreileva.

Silti tanskalaisnäyttelijä hehkuttaa haastattelun aikana useaan otteeseen Pohjoismaiden yhteenkuuluvuutta. Ruoka, ilma ja pimeys yhdistävät. Pohjoismainen yhteys näkyy hänen mielestään myös vahvoina tarinoina elokuvissa. Tämän takia hän on päätynyt Arto Halosen tulevan elokuvan pääosan esittäjäksi.

- Pohjoimaita yhdistää puoli vuotta kestävä pimeys. Sen takia meillä on aikaa keksiä hyviä tarinoita ja elokuvamme ovat niin voimakkaita, sanoo Asbæk. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

The Guardian Angel – Suojelusenkeli on tositapahtumiin perustuva tarina hypnoosimurhasta. Tanskassa 1950-luvulla tapahtuneessa mysteerissä hypnotisoitu mies ryöstää pankin ja tappaa samalla kaksi ihmistä. Rikos on yksi Tanskan historian erikoisimmista ja Halonen on tehnyt siitä taustatyötä vuosikausia.

Suomalaisohjaaja halusi elokuvan päärooliin eli rikosta selvittävän etsivän esittäjäksi Pilou Asbækin. Halonen meni tapaamaan näyttelijää tämän kotiin Kööpenhaminaan.

– Hän käyttäytyi kummallisesti. Mumisi jotain ja palasi toistuvasti ikkunan eteen ja katseli ulos. Luulin, että hän pelkäsi vuokra-autonsa varastamista. Arto sanoi lopulta, että elokuvan alussa ryöstettävä pankki on tuossa vastapäätä alhaalla. Mikä on todennäköisyys, että luen käsikirjoitusta ja tapahtumapaikka on se, jonka olen nähnyt joka päivä vuosien ajan. Päätin, että tehdään elokuva.

The Guardian Angel – Suojelusenkeli saa ensi-iltansa ensi vuoden puolella.

Pizzaa ja olutta

On vaikea kuvitella, että Pilou Asbæk on yksi tämän hetken kysytyimmistä näyttelijöistä maailmassa. Game of Thrones -tähti on kuin kuka tahansa mukava jätkä, jonka kanssa voisi lähteä baariin heittämään läppää.

Hauskan miehen maineesta huolimatta Pilou Asbæk on tehnyt paljon vakavia rooleja miehistä, jotka ovat kokeneet kovia ja sisältä rikki. Hän luulee saaneensa niitä vangitsevien silmiensä takia. Ne tuovat tunteen rankoista kokemuksista.

– Vaikka teen draamaa, olen aina halunnut tehdä komediaa. Mutta näinhän se menee. Draamaa tekevät haluavat tehdä komediaa ja toisin päin. Mutta kaikkihan me haluamme loppujen lopuksi tehdä pornoa, näyttelijä nauraa ja pyytää heti anteeksi heittoaan.

- Te suomalaiset olette kuin muumeja. Hymyilette ja olette rauhallisia, Asbæk nauraa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Hän ihmettelee monien kollegoidensa halua tulkita vanhoja klassikoita kuten Shakesperea. Ne kun on tehty jo miljoona kertaa.

– Olen niin pahoillani. En ole niin syvällinen. Haluaisin osata lainata Shakespearea, mutta en pysty. Haluan tehdä uutta draamaa ja näytelmiä. Pitää ottaa riskejä ja tehdä hulluja asioita minun sukupolvelleni, ei menneelle.

Vakavista rooleista huolimatta Asbæk sanoo olevansa arjessa tavallinen hauska perheenisä.

– Olen 95 prosenttisesti kuin muutkin miehet. Pidän oluesta ja pizzasta. Jos olen rehellinen, en katso paljoa elokuvia. Katson mieluummin jalkapalloa. Jos voin katsoa futismatsia ja olla tyttäreni ja vaimoni kanssa, olen tuhatprosenttisesti tyytyväinen.

Suosittelemme sinulle