Hyppää sisältöön

TornioHaparanda mukana arvostetussa kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa – "Tässä on ollut innossaan kuin pikkulapsi"

Suomesta mukana on kolme kohdetta: Tornion ja Haaparannan yhdistävä alue, Kaijonharjun-Linnanmaan alue Oulussa ja Helsingin Laajasalon kaupunkibulevardi.

Tornio ja Haaparanta ovat molemmat mukana arkkitehtikilpailussa. Kuva: Minna Aula / Yle

Maailman suurimmassa arkkitehtikilpailussa on tänä vuonna ollut mukana suunnittelijan helmi. Kaksoiskaupunki TornioHaparanda oli  yhtenä kohteena kilpailussa. Europan on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen suunnittelukilpailu nuorille, alle 40-vuotiaille arkkitehdeille ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille.

Tornion ja Haaparannan lisäksi kilpailussa on Suomesta mukana Kaijonharjun-Linnanmaan alue Oulussa ja Helsingin Laajasalon kaupunkibulevardi.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus käydä äänestämässä suunnittelutöistä kolme suosikkiaan Rajalla-kauppakeskuksen 2. kerroksessa olevassa näyttelyssä. TornioHaaparannasta ja Oulusta ehdotuksia tuli 19, Helsingistä 17. Kunkin kohteen voittajat valitsee kilpailuraati. Ehdotukset annetaan kullekin kaupungille.

Kahden kaupungin naimakauppa

Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio pitää kaksoiskaupungin aluetta merkittävänä myös globaalisti. Rajat rikkovassa yhteistyössä on potentiaalia, joka myös saa näkyä muullekin maailmalle. Kahden kaupungin yhteistyö on saanut arkkitehdit selkeästi innostumaan ja useista töistä välittyy kaupunkikeskusten läheisyys.

– Meidän parisuhdetta, näin tiiviissä muodossa, ei löydy mistään, Lokio sanoo.

Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio. Kuva: Minna Aula / Yle

Monissa suunnittelutöissä näkyy samaa symboliikkaa: Kihlat, avioliitto ja kaksi yhteen sykkivää sydäntä. Tornion kaupunginarkkitehti on tyytyväinen kilpailun saldoon.

– Tässä on ollut innoissaan kun pikkulapsi, täytyy välillä pidätellä itseään.

Kilpailuun tulleet ehdotukset ovat nähtävillä Tornion kauppakeskuksessa. Kunnat toivovat, että asukkaat tutustuisivat esityksiin ja äänestäisivät kolme suosikkiaan. Äänestää voi näyttelyssä tai kaupungin nettisivuilla.

– Porukassa sitten mietimme ja valitsemme parhaat ehdotukset, jotka menevät jatkokäsittelyyn ensi keväänä, Lokio sanoo.

Suosittelemme sinulle