Hyppää sisältöön

Rahanväärennyssyyte nurin – syytetty olikin nigerialaishuijauksen uhri

Kuopiolaismies jäi kiinni pankissa väärien dollarien vaihtamisesta. Tapausta selvitettäessä kävi ilmi, että häntä itseään oli huijattu.

Raha seteli dollari
Yhdysvalloissa senaatin enemmistö- ja vähemmistöjohtaja ovat päässeet sopuun 2 000 miljardin dollarin tukipaketista. Kuva: AOP
Jukka Eskanen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt syytteet viime talvena Kuopiossa tapahtuneessa rahanväärennysjutussa.

Kuopiolaismies oli saanut ulkomailta Yhdysvaltain dollareita 4 000 dollarin arvosta. Mies sai vaihdettua viime tammikuussa Nordean Kuopion konttorissa 2 000 dollaria euroiksi. Pankissa huomattiin vasta myöhemmin, että rahat olivat väärennettyjä.

Pari viikkoa myöhemmin mies yritti vaihtaa samasta setelierästä peräisin olevaa 1400 dollarin summaa euroiksi Pohjois-Savon Osuuspankin Kuopion konttorissa. Siellä dollarit huomattiin heti vääriksi. Tässä vaiheessa mies on ymmärtänyt tulleensa huijatuksi.

Setelit tutkinut Osuuspankin työntekijä oli saanut koulutusta setelien tunnistamiseen. Hän oli todistajana oikeudenkäynnissä ja hänen mukaansa väärennös oli hyvin tehty ja se paljastui vasta uv-valolla tutkittaessa. Pankin työntekijän mukaan tavallinen henkilö ei olisi pystynyt huomaamaan väärennystä.

Nettituttava sai lähettämään rahaa Nigeriaan

Jutun tutkinnassa mies sanoi joutuneensa itse huijauksen uhriksi. Mies oli tutustunut syksyllä 2015 netissä naiseen, jonka kanssa hän oli kirjoitellut. Mies oli lähettänyt rahaa Nigeriaan ja saanut sieltä katteettomaksi osoittautuneen 4 800 euron shekin. Naisen oli määrä saapua Suomeen ja shekki lähetettiiin, jotta naisella olisi Suomessa rahaa valmiina. Naisen Suomeen tulo jäi toteutumatta.

Myöhemmin miehelle oli lähetetty 4000 dollaria seteleinä. Puolustuksen mukaan rahalähetys oli avattu tullissa eikä syytetyllä ollut syytä epäillä rahoja vääriksi.

Rahat oli tarkoitettu Nigeriaan siirrettyjen rahojen takaisinmaksuksi. Näistä rahoista mies oli kuitenkin lähettänyt Nordeassa vaihdetut 2000 dollaria heti takaisin naiselle, koska tämä oli suostutellut miehen tekemään niin.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan asiassa on jäänyt näyttämättä, että mies olisi tiennyt kyseisten seteleiden olleen väärennettyjä tai että hänen olisi täytynyt tietää tämä. Rangaistusvastuun edellyttämä tahallisuus ei näin täyty ja käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Oikeus velvoitti miehen korvamaan pankille vääristä dollareista saamansa runsaat 1700 euroa.

Suosittelemme sinulle