Hyppää sisältöön

Tonni ohraa vähin ruumenin – Tuottajat ja teollisuus perustavat sähköisen viljakauppapaikan

Elintarvike- ja rehuyhtiöt ovat tuottajajärjestöjen kanssa perustamassa nettiin kauppapaikkaa, jossa voi myydä ja ostaa pieniäkin viljaeriä.

Kuva: Katja Halinen / Yle
Jarmo Koponen

Kylmän kesän sekä sateisen syksyn takia puintityöt jatkuvat yhä monilla tiloilla.

Vaikka sadon laatu epävarma, ja tuottajahinnat saattavat alentua, halutaan viljakauppaa kehittää niin, että pienetkin erät saadaan mahdollisimman sujuvasti markkinoille. 

Tuottajajärjestöt yhdessä elintarvike- ja rehuteollisuuden kanssa ovat parhaillaan kehittämässä nettiin palvelua, jossa niin viljaa myyvät kuin ostavatkin voisivat esitellä tarjouksiaan.

– Tässähän ei ole mitään rajoitusta. Täällä voi tarjota pieniäkin erikoiseriä, tai pieniä tavallisia eriä ihan satoihin tonneihin saakka, kertoo Raisio Agron toimitusjohtaja Perttu Eerola.

Kauppapaikka mutta ei pörssi

Karkeasti yksinkertaistettuna järjestelmä toimisi niin, että viljaa myyvä ilmoittaa määrän ohella viljalajin, lajikkeen, laadun, tilahinnan ja kuljetustavan.  Vastaavasti ostaja kertoo omat toiveensa, ja siten kone yhdistää toisiinsa sopivat myynti- ja ostotarjoukset.

Kaupanteon ohessa järjestelmä tuottaisi myös tärkeää tietoa siitä, millä hinnoilla tuoteet vaihtavat omistajaa.

Varsinaista viljapörssiä ei ensi vuonna avautuvasta kauppapaikasta ole silti tarkoitus tehdä, vaan kaupat tehtäisiin aina suoraan ostajan ja myyjän kesken.

– Ainakaan ensimmäisessä vaiheessa tästä ei tule varsinaista pörssiä. Se tekisi tämän huomattavasti monimutkaisemmaksi ja myöskin lainsäädännössä pohjan erilaiseksi. Sen takia tässä lähdetään periaatteesta, että myyjä ja ostaja kohtaavat tämän kautta ja kauppa viimeistellään sitten perinteiseen tapaan, perustelee Maataloustuottajain keskusjärjestön toiminnanjohtaja Antti Sahi.

Puukaupan puolella teollisuuden ja tuottajien vastaava yhteistoiminta käynnistyi keväällä, kun kuutio.fi -kauppapaikka aloitti toimintansa.

Pellot kylvetään vaikka navetta kylmenisi

Suomessa on runsaat 30 000 päätoimista kasvinviljelytilaa. Niistä yli puolet on viljatiloja. Viljelyä usein jatketaan, vaikka navetta laitettaisiinkin kylmäksi.

– Karjataloudesta luovutaan herkemmin kuin kasvinviljelystä, toteaa toiminnanjohtaja Sahi.

MTK:n lisäksi sähköisessä viljakauppahankkeessa ovat mukana muun muassa ruotsinkielinen tuottajakeskusjärjestö SLC sekä yrityksistä Atria, HKScan, Raisio, Agrox, Valio ja Altia. 

Suosittelemme sinulle