Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ässien Jyrki Aholla painavaa asiaa taklauksista – "Saan tästä kurat niskoille, mutta sanon silti"

Ässien päävalmentajan Jyrki Ahon mukaan keskustelu päähän kohdistuneista taklauksista on lähtenyt osittain sivuraiteille.

Antoine Laganiere Ässät
Kuva: AOP
Teemu Kahila
Avaa Yle-sovelluksessa

**PORI. **Taklaukset ja pelikiellot. Siinä tämän jääkiekon liigakauden alun kuumimmat puheenaiheet. Porin Ässät on ollut yksi joukkue keskustelun keskiössä.

Ensin Ässien hyökkääjä Matti Lamberg sai peräti 13 ottelun pelikiellon taklattuaan Jukurien Valtteri Hietasta päähän. Tästä pelikiellosta Ässät ja Lamberg ovat valittaneet urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Valitusuutinen ehti juuri kiertää maan läpi, kun Ässien kultakypärä Antoine Laganière osui kyynärpäällään Sportin Filip Riskaa leukaperiin. Riska oli pelasi vielä ottelussa, jossa iskun otti vastaan. Laganière ei.

Iso rangaistus tuli estämisestä, mutta SM-liiga asetti Laganièren väliaikaiseen pelikieltoon ja tutkii tilannetta myös päähän kohdistuneena taklauksena.

Ässien päävalmentaja Jyrki Aho sanoi Lambergin taklauksen jälkeen tuoreeltaan, että se olisi saanut jäädä tekemättä. Mitä Aho ajattelee nyt, kun joukkueen toisenkin pelaajan tilannetta tutkitaan kurinpitoelimissä?

- Jokainen voi katsoa tuon tilanteen, Laganière koittaa väistää Riskaa ja Riska katsoo kiekkoa. Jos ei olisi väistänyt, jälki olisi ollut paha. Silloin voisi katsella tilannetta uusin silmin.

Aho ei tilanteen jälkipuinnissa silittele Filip Riskan reaktiota.

- Kunnioitan Riskaa pelaajana. Olen häntä valmentanut, mutta kyllä tuossa tilanteessa reagointi oli aikamoinen yliregointi häneltä.

Tarkoittaako Aho, että Riska filmasi? Pienen hiljaisuuden jälkeen vastaus tulee.

- Noh, kuten sanoin, tunnen pelaajan.

"Kaikilla on vastuu tästä pelistä"

Ässien joukkueessa varsinkin Lambergin tilanne käsiteltiin heti tapahtuneen jälkeen. Aho sanoo edelleen, että taklaus oli huono.

- Huono ja tarpeeton taklaus se oli. Se mistä olemme valittaneet, on eriarvoinen kohtelu. Jos tuo 13 peliä olisi ollut jossain linjassa muihin tuomioihin, asia olisi ok. Nyt ei ole.

- Lamberg teilattiin ja sanottiin, että hänellä olisi paljon taustaa törkeistä taklauksista. Mies sai viime kaudella kerran pelikieltoa, siinä kaikki.

Valmentaja ei tilanteissa voi välttää vastuutaan. Jyrki Ahon mukaan vastuuta ei voi siirrellä pois kukaan, joka jääkiekon kanssa on tekemissä.

- Me olemme kaikki vastuussa tästä lajista ja siitä mitä tapahtuu. Liiga, seurat, valmentajat, pelaaja, kaikki. Vastuut tulevat esiin eri tilanteissa, mutta kaikilla se on.

Aho kokee, että valmentajan tehtävä on kertoa mikä on oikein. Ihan samaan tapaan kuin kertoa se, miten pelataan.

- Minä tiedän, että saan tästä kurat niskoille, mutta sanon silti. Jääkiekkoon kuuluvat taklaukset. Jos ne jätetään pois, pelataan kaukalopalloliigaa. Taklausten ei silti pidä olla tyhmiä, Aho sanoo.

Joukkueeseenkin tilanne Ahon mukaan vaikuttaa.

- Kyllä tuolla mietitään, että saako enää taklata ollenkaan. Kyllä se siellä pelaajien alitajunnassa on. Ei kukaan halua, että itseä kohdellaan julkisesti kuin rukkasta. Pelaajat ovat ihmisiä eikä oikeasti kukaan tahallaan toista vahingoita.

Kuka puhuisi jääkiekkojoukkueen arvoista?

Kiekkojoukkue on tiivis yhteisö, joka rakentaa muun muassa valmentajien johdolla arvonsa. Jyrki Aho peräänkuuluttaa keskustelua niistä.

- Näistä keskustellaan aivan liian vähän julkisuudessa. Esimerkiksi meillä joukkueen arvot ovat todella syviä. Siellä on kunnioitusta, käsitellään erilaisia suhtautumisia asioihin, ihmisiin jne. Monessa paikassa olisi paljon oppimista siitä, mitä arvot joukkueessa ovat, Aho sanoo.

- Esimerkiksi ystävyyssuhteet ja toisten kunnioittaminen ovat asioita, jotka tulevat joukkueen sisältä. Aikuisissa ja junnnuissa samalla tavalla. Nyt keskustelu velloo ja puhutaan kuitenkin vielä lieveilmiöistä, Jyrki Aho lopettaa.

Lue myös

Ässien Laganieren taklaus SM-liigan kurinpitokäsittelyyn

Ässien pistenikkari ajettiin suihkuun Vaasassa – Filip Riska sai iskun päähänsä

Kommentti: Lambergin pelikielto on rangaistuksena aivan oikea, mutta samalla täysin väärä

Suosittelemme