Hyppää sisältöön

Muitakin kuin kiinalaisia – Lappiin odotetaan keskieurooppalaisten ja brittituristien tulvaa

Kasvava kiinalaisturistien joukko voitaisiin majoittaa Lapin nykyisiin majoitustiloihin, jos he tulisivat nykyistä tasaisemmin eri vuodenaikoihin.

Revontulimatkailun kautta voitaisiin pidentää nykyisestä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle
Perttu Ruokangas

Lappiin odotetaan huomattavasti aiempaa enemmän turisteja Keski-Euroopasta ja Iso-Britanniasta uusien reittilentojen siivittämänä. Keskieurooppalaisia ja brittejä odotetaan Lappiin määrällisesti enemmän kuin kiinalaisia turisteja, käy ilmi Lapin ely-keskuksen tuoreesta Lapin kehitysnäkymät -katsauksesta.

Kasvava kiinalaismatkailu voitaisiin ottaa vastaan Lapin nykyisellä majoituskapasiteetilla, jos matkailijavirrat tulisivat nykyistä tasaisemmin eri vuodenaikoina. Lapin yritykset ja Visit Finland yrittävätkin kasvattaa lumettoman ajan kiinnostusta matkailjoiden parissa. Esimerkiksi revontulimatkailua voitaisiin kasvattaa elokuusta marraskuulle. Kehitysnäkymät-katsauksen mukaan monelle aasialaiselle lumi ei ole tärkein asia Lapissa, vaan heitä kiinnostavat joulupukki, sauna ja hyvinvointimatkailu, joita on tarjolla ympäri vuoden.

Matkailijamäärien kasvua on odotettavissa useista muistakin maista. Esimerkiksi Rovaniemellä eniten ovat lisääntyneet singaporelaisten, kiinalaisten ja israelilaisten yöpymiset.

Investointibuumi on jo ovella

Lapin matkailulla on mennyt lujaa ja monin paikoin on rikottu ennätyksiä. Investointeja on tehty lähinnä pienissä matkailukeskuksissa, Rovaniemen napapiirillä ja Saariselällä. Lapin isoissa matkailukeskuksissa ja kaupungeissa onkin odotettavissa investointibuumin alkaminen, todetaan kehitysnäkymät-katsauksessa.

Lapin kehitysnäkymät-katsauksessa todetaan, että suurella osalla Lapin yrityksistä Lapin talvisesongin aikaistuminen muutamalla kuukaudella riittäisi kunnon kannattavuusloikkaan.

Alueelliset kehitysnäkymät –katsaus on työ- ja elinkeinoministeriön ja ely-keskusten kaksi kertaa vuodessa tekemä julkaisu, johon on koottu ely-keskusten ja alueen asiantuntijaverkostojen kanssa muodostamat näkemykset alueen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Tuorein katasus julkistettiin maanantaina.

Suosittelemme sinulle