Hyppää sisältöön

Autosta sähköt ruuanlaittoon? Suomen ensimmäinen kaksisuuntainen latauspiste vihittiin käyttöön

Sähköauton omistaja voi tienata käyttämällä auton akkua halvan sähkön varastona ja sähköverkon tasapainottajana. Esimerkiksi tanskalainen yhtiö sai tällä keinolla autoihinsa ilmaiset sähköt ja 1 300 euron vuosituoton.

Julkisissa latauspaikoissa sähköautot voivat tasapainottaa sähköverkkoa. Kotona niitä voisi käyttää myös halvan sähkön varastona.
Julkisissa latauspaikoissa sähköautot voivat tasapainottaa sähköverkkoa. Kotona niitä voisi käyttää myös halvan sähkön varastona. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Petteri Juuti

Helsingin Hanasaaressa pääsee kurkistamaan sähköautoilun tulevaisuuteen. Energiayhtiö Helenin pihalla on otettu käyttöön Suomen ensimmäinen latauspiste, joka toimii kahteen suuntaan. Sähköjohtoa pitkin sähkö voi kulkea paitsi sähköverkosta autoon, myös autosta sähköverkkoon.

Kyseessä on toistaiseksi kokeilu, mutta yleistyessään teknologia voisi pienentää sähköautoilijan sähkölaskua ja helpottaa aurinko- ja tuulisähkön kasvua.

Tanskalainen energiayhtiö Frederiksberg Forsyning otti kaksisuuntaisuuden käyttöön kymmenessä sähköautossaan vuosi sitten. Nissanin mukaan energiayhtiö saa jokaiseen autoon ilmaiset sähköt ja 1 300 euron vuosituoton sähköverkon tasapainottamisesta. Järjestelmästä voit lukea lisää Nissanin vuoden takaisesta tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Ajoituksella halpaa sähköä akkuun - kaksisuuntaisuudella paistinpannullekin

Jo nyt saatavilla olevat älykkäät latauspistokkeet osaavat seurata sähkön hintakehitystä ja ladata akkua silloin, kun sähkö on halvimmillaan. Hanasaaren latauspisteen avaamista edeltäneellä viikolla tämä ominaisuus olisi säästänyt sähköautoilijalta enimmillään noin euron latauskertaa kohden.

Nissan Leafin tehoakkuun mahtuu sähköä 30 kilowattituntia. Sähkön pörssihinta oli korkeimmillaan päiväsaikaan yli 7 senttiä kilowattitunnilta ja halvimmillaan öisin 3 snt/kWh. Toistaiseksi halvimpien tuntien metsästys ei suurta älyä vaadi, sillä halvimmat tunnit ovat lähes poikkeuksetta yöllä. Tuuli- ja aurinkosähkön osuuden kasvaessa tilanne käy kuitenkin monimutkaisemmaksi.

Kaksisuuntainen latauspistoke vie hintakikkailun seuraavalle tasolle. Jos ajo ei kuluta kaikkea halpoina tunteina ladattua sähköä, lopuilla voi paistaa vaikka päivällisen, kun hinnat ovat korkeimmillaan.

– En usko sähkön hinnan merkittävään nousuun. Mutta uskon siihen, että tulee erittäin paljon vaihtelevampi hinta, sanoo Liikennevirta Oy:n liiketoimintajohtaja Elias Pöyry.

Elias Pöyry on myös Euroopan energiajärjestöjen sähköautoryhmän puheenjohtaja.

Japanilaisissa kodeissa sähköautojen kaksisuuntaisuutta on hyödynnetty jo muutaman vuoden ajan. Erityisen hyödyllisiä akut olivat tsunamin jälkeen, kun sähkökatkot olivat yleisiä.

Kaksisuuntaisella latauksella arvokasta hienosäätöä sähköverkolle

Sähkön tuotannon ja kulutuksen pitää olla jatkuvasti saman suuruisia. Tasapainottelu on sähköverkon toiminnalle elintärkeää ja siksi siitä saa kantaverkkoyhtiö Fingridiltä rahaa. Tasapainottelun tarve kasvaa sään mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkosähkön yleistyessä.

Ainakin Fortum ja Helen ovat jo ottaneet komentoonsa vapaaehtoisten omakotitalojen lämminvesivaraajia. Niitä voidaan kytkeä päälle tai pois siitä riippuen, mihin suuntaan sähköverkon tasapainoa pitää hienosäätää.

Nykyiset yksisuuntaiset latauspistokkeet voisi jo nyt periaatteessa liittää osaksi tällaista virtuaalivoimalaa. Julkiset latauspisteet pitää rakentaa jo nyt niin, että tekniikka mahdollistaa niiden liittämisen osaksi virtuaalivoimaloita.

Kaksisuuntaisuuden avulla samasta akusta saadaan kaksinkertainen hyöty, kun lataustehon säätämisen lisäksi auto voi myös syöttää sähköä verkkoon tarvittavalla teholla. Akuista voisi rakentaa virtuaalivoimalan, joka kilpailee hyödyllisyydessään Helenin jättiakun kanssa.

Pienistä akuista voi kasvattaa periaatteessa jättivoimalan. Liikennevirran laskujen mukaan Suomi pyörisi talven kulutuspiikin aikana kaksi tuntia autojen akkujen sähköllä, jos autokannasta puolet olisi sähköautoja ja liitetty verkkoon kaksisuuntaisesti.

Vallankumous odottaa halvempia latauspisteitä

Suurten visioiden toteutumista pitää odottaa vielä muutamia vuosia. Avainkysymys on se, kuinka paljon kalliimpi kaksisuuntainen latauspiste on, ja kuinka paljon halvempaa sen käyttö on.

Tällä hetkellä kaksisuuntaiset latauspisteet ovat erittäin kalliita ja vaikeasti hankittavissa. Kaksisuuntaisuus tulee todennäköisimmin ensin sähköautoja käyttäviin yrityksiin, seuraavaksi julkisiin latauspisteisiin ja viimeisenä koteihin.

– On todennäköistä, että 2 – 3 vuoden sisällä varmasti ensimmäisiä koteihin suunnattuja ratkaisuja tulee. Näissähän on vähän sama kuin taulutelevisioissa: teknologia on uutena kallista, mutta se halpenee nopeasti ja yleistyy sitä myöten, arvioi Pöyry.

Autonvalmistajat ovat suhtautuneet penseästi akkujen käyttöön muuta kuin ajamista varten. Hanasaaren latauspistekin toimii aluksi kahteen suuntaan vain kokeiluun osoitettujen autojen kanssa. Tavallisen autoilijan käytössä laturi toimii kuin mikä tahansa yksisuuntainen latauspiste.

Japanilaiset autot eturintamassa

Hanasaaren uusi pikalatauspiste on japanilaisen CHAdeMO standardin mukainen ja Nissanin akun kahdeksan vuoden takuu kattaa myös kaksisuuntaisen käytön. Vanhimmatkin Nissanin sähköautot saa toimimaan kaksisuuntaisessa latauksessa viimeistään lyhyen huoltokäynnin jälkeen.

Eurooppalaisten autojen ja Teslan käyttämä CCS-standardi ei kaksisuuntaista latausta vielä tunne.

Energialainsäädäntökin kaipaa uudistusta

Yksi lisähidaste on sähkön nykyhinnoittelu. Halvalla ostetun sähkön myynti takaisin sähköverkkoon ei lyö leiville vaikka tarvetta olisi, sillä ostaessa maksettuja veroja ja siirtomaksuja ei saa takaisin sähköä myydessä.

– Tämä haaste on tunnistettu myös valtiovallassa ja energialainsäädäntöä ollaan uudistamassa lähiaikoina. Tämä on yksi sellainen asia, mikä siellä asialistalla on, joten varmaan tähän ratkaisuja saadaan, lupailee liiketoimintajohtaja Pöyry.

Suosittelemme sinulle