Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Viime vuoden suurimmat palkat maksettiin tuttuun tapaan lääkäreille ja erilaisille johtajille, selviää Tilastokeskuksen viime viikolla julkaistusta palkkarakennetilastosta.
Tilastosta selviää myös, että vaatimattominta palkkaa saivat maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät.
Lääkäreiden kokonaisansioiden keskiarvo oli 7 348 euroa kuukaudessa ja mediaani, eli keskimmäinen palkka 6 954 euroa kuukaudessa.
Myös toimitus- ja pääjohtajien keskikuukausipalkat huitelivat yli kuudessa–seitsemässä tuhannessa eurossa. Todellisuudessa ne lienevät vielä korkeampia, koska tilastoon ei ole saatu mukaan yksityisten yritysten ylimmän johdon tietoja.
Maa-, metsä- ja kalatalouden avustavien työntekijöiden kuukausipalkan keskiarvo oli puolestaan 1 863 euroa kuukaudessa ja mediaani 1 764 euroa kuukaudessa.
Ammattien pääluokittain tarkasteltuna kovinta keskipalkkaa nostivat johtajien lisäksi sotilaat ja erityisasiantuntijat. Alle 2 500 euroon kuukaudessa jäivät maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden tienestit sekä palvelu- ja myyntityöntekijöiden mediaanipalkka.
Kannattaako tarkastella keskiarvoa vai mediaania?
Palkkarakennetilastosta selviää, että keskipalkoissa saattaa olla satojen eurojen eroja riippuen sitä onko palkasta laskettu keskiarvo vai mediaani eli keskimmäinen palkka.
Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen arvelee, että vaikka keskipalkalle ei ole olemassa virallista määritelmää, sillä on ehkä tyypillisimmin tarkoitettu palkan keskiarvoa. Keskiarvo voi kuitenkin nousta helposti hyvinkin korkeaksi muutamien todella suurten palkkojen ansiosta.
Mediaani heijastaa tavallisen ihmisen näkökulmaa paljon paremmin kuin keskiarvo.
Sampo Pehkonen
Pehkosen mielestä mediaani onkin kuvaavampi, kun halutaan havainnollistaa tavallisen ihmisen palkkaa. Mediaanilla tarkoitetaan joukon keskimmäistä lukua, joten puolet palkansaajista ansaitsee mediaanipalkkaa vähemmän ja puolet sitä enemmän.
– Mediaani heijastaa tavallisen ihmisen näkökulmaa paljon paremmin kuin keskiarvo, Pehkonen sanoo.
Alla olevasta listasta voit selata eri ammattiryhmien kokonaisansioiden keskiarvoja ja keskimmäisiä palkkoja eli mediaaneja.
Tilastokeskuksen palkkarakennetilastossa on huomioitu kokonaisansiot, joihin sisältyvät peruspalkan lisäksi kaikki palkanlisät, ylityöansiot ja luontoisedut, mutta ei tulospalkkioita tai lomarahoja. Tilastossa on noin 1,6 miljoonan, yli viiden hengen yrityksissä työskentelevän kuukausipalkkaisen palkansaajan ansiotiedot. Tilastot on kerätty viime vuoden syys-, loka- tai marraskuulta.