Hyppää sisältöön

Eläinsuojelulaki uudistuu – järjestöt pelkäävät, että laki on jo kirjoitushetkellä vanha

Lakiesityksen on määrä tulla loppusyksystä julki ja lähteä lausuntokierrokselle.

Ylen aamu-tv: Eläinsuojelulaki uudistuu
Ylen aamu-tv: Eläinsuojelulaki uudistuu
Mikael Mikkonen

Eläinsuojelulain uudistus on ollut käynnissä jo pitkään. Nyt loppusuora häämöttää, sillä lakiesityksen pitäisi tulla loppusyksystä julki ja lähteä lausuntokierrokselle.

Eläinsuojelujärjestöt ovat suhtautuneet kriittisesti lain valmistelutyöhön. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) ja Animalia keräävät allekirjoituksia vetoomukseen, jonka mukaan poliittinen tilanne on eläinten kannalta poikkeuksellisen huono.

Järjestöjen pelkona on, että Suomeen laaditaan jo kirjoitushetkellä vanhentunut laki, joka mahdollisesti jopa heikentää eläintensuojelun tasoa. SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pullin mukaan valmisteltavasta laista puuttuu eläinten hyvinvoinnin kannalta hyvin oleellisia asioita.

– Laki ei näillä sanoilla, miten se on kirjoitettu tällä hetkellä, turvaa esimerkiksi sitä, että eläimet saavat riittävästi vettä, että ne eivät joudu kokemaan janontunnetta, mikä on ihan perusasia eläimen hyvinvoinnissa, Pulli kommentoi tänään keskiviikkona Ylen aamu-tv:ssä.

Pullin mukaan on kuitenkin hyvä, että yli kaksikymmentä vuotta vanhaan lakiin tehdään päivityksiä.

– Siellä on muutamia oikein hyviä muutoksia, esimerkiksi lihakarjaksi kasvatettavien nautojen parsissa pito, eli paikalleen kytkeminen, tullaan kieltämään tällä ehdotuksella.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) mukaan uusi laki sisältää myös monia muita merkittäviä muutoksia, kuten esimerkiksi eläinten hylkäämisen kiellon.

– Kesäkissoja ei voi jättää enää sinne kesäpaikkakunnalle, se on rikollista toimintaa. Tai pakkosyötön kielto, ei voi toimia kuten hanhenmaksan tuotannon kanssa toimitaan eteläisessä Euroopassa, Kalmari sanoi.

Suosittelemme sinulle