Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

HKL: Länsimetron "lähtölaskenta" voi alkaa ensi tiistaina

Länsimetro luovutetaan HKL:lle todennäköisesti ensi viikon aikana, kertoo HKL:n toimitusjohtaja.

Länsimetro Aalto-yliopiston metroasema
Länsimetro-yhtiö on kertonut saaneensa läpi kaikki matkustajaliikenteen aloittamiseen liittyvät viranomaisluvat. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsimetro luovutetaan Helsingin kaupungin liikennelaitokselle eli HKL:lle näillä näkymin ensi viikon aikana, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Hänen mukaansa hallinnan siirto Länsimetro-yhtiöltä HKL:lle tapahtuu sitten, kun länsimetro on rakennushankkeena riittävän valmis.

– Siinä on enää vähäisiä toimenpiteitä jäljellä, Lehmuskoski kertoo Yle Uutisille.

– HKL ja Länsimetro valmistelevat tätä hallinnan luovutusta yhdessä. Tällä hetkellä jos pitäisi arvioida, niin ensi viikko on melko todennäköinen aikataulu, hän vastaa kysymykseen siitä, missä vaiheessa hallinnan siirto on juuri nyt.

Puhutaanko nyt viikon alkupuolesta vai loppupäästä?

– Veikkaisin ehkä tiistaita, Lehmuskoski toteaa lyhyesti.

Hän kuvailee hallinnan siirtoa hyvin merkittäväksi, koska sen jälkeen HKL voi alkaa kunnolla valmistautua metron matkustajaliikenteen jatkumiseen Helsingistä Espoon Matinkylään.

– Hallinnan siirto tarkoittaa, että HKL alkaa sen jälkeen vastata myös länsimetrosta niin kuin omastaan. Länsimetro on sen jälkeen meidän vastuullamme.

Koska metro kulkee? – "Lokakuu on tiukka mutta mahdollinen"

Länsimetron luovutuksesta alkaa myös eräänlainen lähtölaskenta sille, milloin metro voi todella alkaa kulkea: hallinnan siirron myötä HKL alkaa Lehmuskosken mukaan hakea linjalla kahden viikon häiriöttömän käytön jaksoa.

– Kun tämä yhtäjaksoinen kahden viikon häiriötön kausi saadaan hoidettua – oletan, että siinä menee hieman yli kaksi viikkoa, ehkä kahdesta neljään viikkoa –, sen jälkeen voisimme antaa HSL:lle eli liikenteen tilaajalle ilmoituksen, että metro on meidän puolestamme valmis matkustajaliikenteelle.

Ville Lehmuskoski, toimitusjohtaja, HKL.
HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

– HSL:llä menee ymmärtääkseni vielä noin viikko, että he viestivät asian niin että kaupunkilaisille ja kaikille muillekin on selvää, että metro alkaa toimia, Lehmuskoski sanoo.

Lehmuskoski on arvioinut aiemmin, että länsimetro voisi alkaa kulkea "toivottavasti" lokakuun aikana. Tämä on hänen arvionsa myös nyt.

– Lokakuu on tiukka mutta mahdollinen kuitenkin.

Toissa päivänä eli tiistaina kerrottiin, että jatkuvat sähköviat saattavat viivästyttää länsimetron aloitusta.

Lehmuskoski toteaa nyt, että sähköjärjestelmissä on edelleen korjattavaa.

– Siellä on joitakin kriittisiä asioita hoidettavana ennen hallinnan siirtoa, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Uskon, että ne saadaan kuntoon lähipäivien aikana.

Suosittelemme