Hyppää sisältöön

Ensihoitajat ja palomiehet saavat luodinkestävät kypärät ja suojaliivit – syynä on kohonnut uhka-arvio

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitoksia kartoittamaan ja hankkimaan tarvittavat suojavarusteet. Pelastuslaitosten henkilökuntaa on myös kehotettu välttämään virkapuvun käyttöä vapaa-aikana.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Ensihoitajat ja palomiehet varustetaan tämän ja ensi vuoden aikana luodinkestävillä kypärillä ja suojaliiveillä.

Syynä varautumiseen on viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka Euroopassa sekä kotimaassa. Taustalla on poliisin kanssa tehty riskiarvio.

– Pelastuslaitos joutuu yhä useammin ensihoitotehtävissä tilanteisiin, joissa sen ensihoidon lisäksi saattaa olla arvaamatontakin väkivaltaa taustalla, toteaa pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä.

– Turun tapahtuma on osa eurooppalaista todellisuutta. Kun tällainen on Suomeenkin rantautunut, johtopäätös on se, että olemme ajoissa liikkeellä, Koskinen lisää.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsingissä liivit tarpeen kerran viikossa

Esimerkiksi Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoidon henkilökunnalla on ollut käytössä jo pitkään uhkatilanteita varten viiltosuojaliivit. Pelastustyöntekijät kohtaavat Helsingissä väkivaltaisia tilanteita noin kerran viikossa.

– Äskettäin ensihoitajat menivät potilaan luokse ja heitä lähestyttiin veitsen kanssa. Ensihoitajat joutuivat pakenemaan ambulanssiin ja sulkemaan ovet, mutta lopulta tilanne päättyi ihan hyvin, kertoo ensihoitomestari Jorma Riihelä Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Virkapuku vain virka-aikana

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitosten henkilökuntaa myös virkapuvun käytössä. Ministeriö suosittelee välttämään vapaa-aikana virkapuvussa liikkumista ja toivoo, että virkapukuiset välttävät julkisten liikennevälineiden käyttöä.

– Euroopassa on sattunut useita tilanteita, joissa virkapukuista henkilökuntaa vastaan on hyökätty. Silloin kohteena ovat olleet lähinnä poliisi ja puolustusvoimat. Ajatus on niin, että jos tämä ilmiö rantautuu Suomeen, olisimme jo etukäteen varautuneet siihen tilanteeseen, sanoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Suosittelemme sinulle