Hyppää sisältöön

Vuoden nuori taiteilija tykkää miestisseistä: "Kehot eivät tarvitse kenenkään lupaa olla olemassa"

J.A. Juvani haluaa käyttää teoksissaan huumoria, sillä niin pääsee katsojan mielen sisään. Vitsi vanhenee ja sitten on jo ajateltava, mistä kuvassa onkaan kyse.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Vuoden nuori taiteilija 2018 on J.A. Juvani.
Yle Uutiset Pirkanmaa: Vuoden nuori taiteilija 2018 on J.A. Juvani.
Mari Siltanen

J.A. Juvani kirjoittaa esseitä miehistä, joiden kanssa hän on harrastanut seksiä. Squeaky toys -teos taas sai alkunsa siitä, kun mies puristeli rintojaan kotona ja päästeli erilaisia ääniä.

– Olen vähän salaa aina tykännyt tisseistä, Juvani sanoo ja katsoo nauraessaan vähän sivusta. Omaksi itseksi tuleminen on ollut pitkä prosessi.

Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju on Vuoden nuori taiteilija 2018 -valintaan tyytyväinen. Hänen mukaansa koko raadista tuli lopulta Juvosen faneja. Myllyharjun mielestä on tärkeää näyttää, että taidetta eivät ole vain veistokset tai maalaukset.

Kuvista tulee ensin epämukava olo

Juvani on ennen palkinnon julkistamista hermostunut. Hän kävelee sivuhuoneessa edestakaisin. Julkistamishetkellä hymyilyttää leveästi, mutta samaan aikaan Juvani vilkuilee toimittajia vähän hämmentyneenä.

Vuoden nuoren taiteilijan palkinto tuo Juvanin mukaan varmuutta omaan tekemiseen.

– Kyllä uskoin itseeni jo tätä ennen, mutta nyt haluan jatkaa työskentelyä. Se tuo turvallisuudentunnetta tai jotain outoa. Ja onhan se kiva, että ihmiset tykkäävät.

Varmuutta Juvani on kerännyt viimeisten neljän vuoden ajan. Tällä hetkellä hän käsittelee taiteessaan seksuaalisuutta, queer-identiteettiä ja kehonkuvaa. Omien läskien hyväksymistä.

Omakuvien kautta hän on opetellut hyväksymään itsensä ja samalla laajentanut kuvaa siitä millainen vartalo ihmisellä saa olla. Ja sitä mikä kaikki onkaan seksikästä.

– Itsellenikin tulee tosi epämukava olo, kun katson itseäni. Olen yrittänyt vältellä itseni estetisoimista, että en yrittäisi panna itseäni parempaan valoon. Kaikki läskimakkarat ja selluliitti näkyvät. Olen päättänyt, että siinä ne ovat nyt ja minun täytyy elää sen asian kanssa. Se on ollut myös itselle itsetunnon kannalta hyvä asia.

Kaikki vitsit vanhenevat, sitten on ajateltava

Juvani toivoo, etteivät hänen teoksensa jätä katsojaa rauhaan. Että kuvat syöpyvät verkkokalvoille ja ajatuksiin.

– Kehot saavat olla olemassa, eivätkä ne tarvitse kenenkään lupaa olla olemassa.

Samaan aikaan Juvanin tissipuristeluvideon äärellä kuuluu hihityksiä.

Miehen keskivartalo sivusta
Beyoncé, 2017 Kuva: J.A. Juvonen

– Kuvissa on paljon huumoria, mutta huumori on paras tapa päästä ihmisten sisään, se on jo tehnyt jotain. Luotan siihen, että kaikki vitsit vanhenevat. Niille ei voi nauraa loputtomasti. On pakko miettiä, mikä tässä on pohjalla.

Kun haastattelut ja kuvaukset ovat julkistamishetken jälkeen ohi, Juvani ottaa ensimmäisenä yhteyttä mummoonsa ja isäänsä. Varsinkin mummolle Vuoden nuori taiteilija -tunnustus on iso asia. Yhteyden pitäminen on tärkeää, sillä Juvani ei käy niin usein kotiseudullaan Ylitorniolla.

Tosin silloin kun käy, hän ei enää muuta ulkonäköään hillitymmäksi. Hän lisää huulipunaa.

Vuoden nuori taiteilija 2018 – J.A. Juvani -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 2.6.–12.8.2018 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 13.9.–2.12.2018.

Suosittelemme sinulle