Hyppää sisältöön

Venäläinen öljyjätti Rosneft valitsi Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin hallituksensa puheenjohtajaksi

Gerhard Schröder.
Gerhard Schröder toimi Saksan liittokanslerina 1998–2005. Kuva: Sascha Steinbach / EPA
Päivi Kerola,
Iida Tikka

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on valittu venäläisen öljy-yhtiön Rosneftin hallituksen puheenjohtajaksi. Rosneft on Venäjän suurin öljy-yhtiö, jonka osakkeista valtio omistaa yli puolet.

Schröder nimitettiin ehdolle hallintoneuvostoon elokuussa. Saksassa hänen suostumistaan tehtävään on arvosteltu. Esimerkiksi Schröderin puoluetoveri, sosiaalidemokraattien nykyinen puheenjohtaja Martin Schulz on sanonut, ettei itse olisi tehnyt samoin.

Schröder sanoi nimityksen jälkeen sveitsiläiselle Blick-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että häntä pyydettiin tehtävään.

– En tiedä, oliko presidentti Putin tekemisissä kyselyn kanssa. Hän ei ole ottanut minuun suoraan yhteyttä. Näen häntä satunnaisesti, tänä vuonna olemme tavanneet tähän mennessä kerran, Schröder sanoi Blickille.

Hän piti uutisointia uudesta Rosneft-tehtävästään yksipuolisena.

– Kyseessä on poliittinen kampanja rouva Merkelin hyväksi. Häntä halutaan auttaa halventamalla minun henkilöäni.

Kutsu Setšinilta

Rosneftin tiedottaja Mihail Leontjev vahvisti Vedomostille elokuussa, että Schröder oli nimenomaan Venäjän hallituksen ehdokas.

– Gerhard Schröder on Venäjän hallituksen – pääosakkeenomistajamme – ehdokas, on kunniamme, että meille tarjotaan tällaista itsenäistä ehdokasta, Leontjev sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Schröder on ennestään johtanut venäläisen öljy- ja maakaasuyhtiön TNK-BP:n hallitusta. Rosneftin hallitukseen hänet kutsui Vedomostin tietojen mukaan Igor Setšin.

Setšin toimii Rosneftin toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä, ja kuuluu presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Schröderin lisäksi hallitukseen valittiin myös uudelleen muita ulkomaisia jäseniä, kuten öljy-yhtiö BP:n amerikkalainen Robert Dudley ja muun muassa kaivosteollisuuteen keskittyvän Glencoren eteläafrikkalainen Ivan Glasenberg.

Suosittelemme sinulle