Hyppää sisältöön

Sami Huhtala on usein joko pahis tai poliisi – penkkipunnerruksen ennätysmies sanoo tehneensä jo 250 roolia elokuvissa, tv-sarjoissa ja mainoksissa

Penkkipunnerruksessa ennätyksiä tehtaillut Sami Huhtala ei pyytele anteeksi vahingossa syntynyttä tv-uraansa. Jokainen ehdotus otetaan vastaan, mikä aikatauluihin sopii, sanoo Sami Huhtala

Sami Huhtala on raamikas mies Hämeenlinnasta, jolle lankeaa helposti rooli poliisina tai pahiksena. Kuva: Pex

– Kyllä mä muistan, kuinka tässä kaupungissa puhuttiin, ettei näistä mun tv-hommista voi tulla yhtään mitään. Nyt ne samat heput sitten taputtelee selkään ja kehuu. Sitä on ihan turha luulla, että mä en muistaisi kuka on kaksinaamaisesti kehunut, työntänyt puukkoa lapaan, kun olen selkäni kääntänyt, puhisee Sami Huhtala kotisalissaan Hämeenlinnassa.

Sitä on ihan turha luulla, että mä en muistaisi kuka on kaksinaamaisesti kehunut.

Sami Huhtala

Kuntosali on Huhtalalle tuttu paikka, ihan kotinurkilla. Kun penkkipunnerrus oli miehen leipälaji, niin Sporttimekassa oltiin päivittäin. Nyt kun on muutakin tekemistä, niin aikaa treeneihin riittää vain kerta muutama viikossa.

Se muu tekeminen Sami Huhtalassa (siirryt toiseen palveluun) ärsyttää ihmisiä eniten. Eihän voimamiehestä voi olla muuhun kuin rautoja pumppaamaan.

– Mä ärsytän varmaan siksi, että olen ainoa joka tekee näin, voimailen ja olen mukana elokuvissa, tv-sarjoissa ja musiikkivideoissa. Olen ajatellut sen niin, että teki mitä tahansa, niin aina on joku, jolle se ei vaan käy. Jos ei saa itse saa aikaiseksi mitään, niin ärsyttäähän se.

Sami Huhtala on Raw-penkkipunnerruksessa nostanut 250 kg ja varusteiden kanssa 385 kg.  Miehellä on palkintokaapissa todisteena maailmanmestaruuksia ja kaiken värisiä MM-mitaleita.

Mutta ne ajat ovat jo takana päin.

Duudsonit tuli taloon, ja Sami myös

Kaikki alkoi yhdestä jaksosta Duudsonit tuli taloon -tv-sarjassa.

Siinä Sami esitti yhtä sheikin turvamiehistä, joka juoksi kiinni salkkuvarasta. Varas saatiin kiinni, ja Sami "paiskoi sitä sitten päin seiniä".

Seuraamalla kuvaustiimin työskentelyä Sami Huhtala on huomannut miten nopeasti tunnelma voidaan muuttaa toiseksi. Kuva: Sami Huhtalan kotialbumi

– Kohtaukset kuvattiin, ja ajattelin sen jälkeen, että tästä jatketaan stunttihommien ja omien lyhäreiden tekemistä kuten ennenkin. Mutta sitten alkoi sähköposti laulaa ja puhelin soida. Voin rehellisesti sanoa, että se oli todellakin yllätys, myöntää raamikas Sami Huhtala.

Tähän mennessä Huhtala kertoo olleensa mukana jo noin 250 erilaisessa tuotannossa. Ne ovat mainoksia, pieniä rooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa. Ulkoinen olemus näyttää suosivan kahta roolia: Sami on joko rosvo tai poliisi.

Elokuvatietokanta Internet Movie Database (siirryt toiseen palveluun) kertoo Huhtalan krediittilistalla olevan 46 elokuvaa, tv-sarjaa tai lyhytelokuvaa.

– Yleensä olen poliisi, turvamies tai pahis, mutta muutamassa tuotannossa olen päässyt vähän laventamaan rooliani. Eräs viimeisimpiä roolejani on esittää 16-vuotiaan seksuaalisuuttaan etsivän pojan isää.

Kuvauspaikalla voi oppia seuraamalla muita

– Mulla ei ole kuvauspaikalla koskaan tylsää. Seuraan tarkasti kaikkea ja yritän oppia siitä. Jos vieressä on ammattinäyttelijä, niin seuraan käsikirjoituksesta, mitä hänen pitää seuraavaksi tehdä. Sitten vertaan hänen tekemisiään siihen, mitä itse tekisin, ja opin sillä tavalla lisää, kertoo Sami.

Kuvauspaikalla Huhtala seuraa kaikkea tekemistä kameroiden asetteluista aina valojen säätämiseen saakka. Erityisen vaikutuksen on tehnyt se, kuinka jokaisella tuotantoon osallistujalla on paikkansa.

– Siinä olisi muualla paljon oppimista. Jokaisen työpanos on tärkeä ja vie kohti yhteistä tavoitetta. On elämys katsoa valmista juttua ja huomata, kuinka pienillä muutoksilla saadaan ihan erilainen vaikutelma.

Erityisesti Sami Huhtala kiittelee ohjaaja Lauri Nurksea.

– Kun luin käsikirjoituksen, niin Lauri tuli kysymään multa millä tavalla näen sen tyypin. Kerroin näkemykseni ja Lauri sanoi, "että just tolleen se tyyppi pitää tehdä". Häneltä saa hyvin ohjeita. Nurkse kykenee sanomaan tosi hyvin sen, miten pitää tehdä.

Oikeassa paikassa

– Minähän olen oikeassa paikassa, jos mut on sinne paikalle pyydetty. Kohtelu on pääsääntöisesti ollut aina hyvää. Vain muutamassa tuotannossa ei luvattua roolia koskaan kuulunutkaan. Johtuisikohan se ulkonäöstä?

Mulle on esimerkiksi tärkeää, etten ole koskaan myöhässä.

Sami Huhtala

Sami Huhtalan tv-ura alkoi täysin vahingossa. Silti miehen itsetunto vaikuttaa yhtä rautaiselta kuin penkkipunnerrusennätyksensä.

– Ei mulla ole mikään hyvä itsetunto, mutta olen tosi määrätietoinen. Jos lähden johonkin mukaan, niin alan heti suunnittelemaan, miten opin kaiken uuden. Haluan olla erittäin hyvä, pienetkin asiat ratkaisevat. Mulle on esimerkiksi tärkeää, etten ole koskaan myöhässä, painottaa Huhtala.

Nöyryyden lyhyt oppimäärä

Kuinka miehellä riittää pokkaa tähän kaikkeen, vaikka hän ei ole oikea näyttelijä?

– En ole koskaan joutunut tyrkyttämään itseäni mihinkään. Jos en osaa jotain, niin se on haaste opetella ja yrittää onnistua jotain muuta kautta. Pitää osata myös pyytää anteeksi, jos mokaa.

Sami Huhtala ei omien sanojensa mukaan piittaa siitä, mitä ihmiset hänestä ajattelevat. Huono palaute kyllä vaikuttaa, mutta ei juuri kiinnosta.

Martti Suosalo näytteli Sami Huhtalan kanssa elokuvassa Tappajan näköinen mies. Kuva: Sami Huhtalan kotialbumi

– Jos joku tulee mulle sanomaan, että oon ihan paska jätkä lavalla, niin se on ihan ookoo. Arvostan henkilöä paljon senkin jälkeen, koska asia sanotaan mulle suoraan. Valehtelijoita en voi sietää, eikä mun itseni tarvitse valehdella ihmisille mistään.

Isolla miehellä on isot haaveet. Olisiko haaveiden täyttymys olla päätyminen vaikkapa Bruce Willisin kaltaisen näyttelijän kanssa samaan toimintaelokuvaan?

– No mikä ettei. Tosin, Halmeen Tony kertoi aikanaan, että Bruce on aika ylimielinen kaveri. Semmoisen kanssa vois olla hankalaa tehdä yhteistyötä. Mutta jos siitä maksettaisiin tarpeeksi hyvin, niin sitten!

Sami Huhtala on Radio Suomen sunnuntaivieraana 8.10.2017 klo 15.03.

Suosittelemme sinulle