Hyppää sisältöön

Kylmä kesä kutisti jättikasveja – "aika pieni jättikurpitsa" vaati silti trukkikuljetuksen punnitukseen

Tohmajärveläinen Laura Pirhonen vei tämänvuotisen Suomen mestaruuden 144,2 kiloisella kurpitsakaunottarellaan.

Tohmajärveläinen Laura Pirhonen kertoi SM-kurpitsansa kasvuston levittäytyneen noin 25 neliön laajuiselle alueelle. Kuva: Tanja Heino / Yle

Puutarhamyymälän parkkipaikalle on tuotu pehmustetuissa peräkärryissä eri puolilta maata huolella kasvatettuja, tavallisen ihmisen silmään jättimäisen kokoisia kurpitsoita.

Mäntsälän jättikurpitsoiden SM-tittelistä kisasivat monenmoisten kurpitsoiden kasvattajat. Kuva: Tanja Heino / Yle

Pian ilmenee, että tottuneen harrastajan silmään suurimmatkin kurpitsat ovat todella pieniä. Suorastaan naurettavan pieniä.

– Lämpö jäi puuttumaan tästä kesästä. Pitää lannoittaa, kastella ja auringonkin paistaa, että tulisi kunnollisen kokoisia, tuumailee eräs jättikasviharrastajista.

Voittaja kuitenkin saatiin: Tohmajärvellä kasvanut 144,2 kiloa painava kurpitsa. Sitä on hellitty lehmän lannalla ja kastelulla.

Suomen mestaruuden voittanut jättikurpitsa punnituksessa. Kuva: Tanja Heino / Yle

Suurimpien jättiläiskurpitsoiden liikutteluun tarvitaan trukki, kettinkiä ja erityinen nostoliina, joka ujutetaan kulloisenkin kuljetettavan alle. Pienemmät jättiläiset siirretään punnitukseen lavettien päällä. Menoa turvaa jättiläiskasviyhdistyksen edustaja. Hän valvoo, ettei kurpitsa kellahda asfalttiin taikka kumahda puutarhamyymälän kulmaan.

Suomen ennätys on viiden vuoden takaa. Silloin kurpitsoiden kuningattareksi kruunattiin 716 kiloinen yksilö. Painoa sillä oli siis pari sataa kiloa enemmän kuin keskiverrolla aikuisella ratsuhevosella. Pienimmät henkilöautotkin painavat vain noin sata kiloa enemmän kuin SE-kurpitsa.

Suomen kaikkien aikojen suurimman kesäkurpitsan SE-titteli sen sijaan vaihtoi haltijaa nyt lauantaina.

Mika Tiilikainen onnistui kasvattamaan kesäkurpitsan, joka punnituksessa päihitti edellisen ennätysison lajitoverinsa. Kuva: Tanja Heino / Yle

– Se oli ihan pieni yllätys. Massaa oli lopulta pari-kolme kiloa enemmän kuin uskalsin toivoa, hymyilee tuore Suomen ennätyksen haltija Mika Tiilikainen Pornaisista, Itä-Uudeltamaalta. SE-kesäkurpitsa painoi 47,2 kiloa.

Pikkuväkeäkin jättiläiskasvikset kiinnostivat. Kuva: Tanja Heino / Yle

Tiilikainen sijoittui kärkikolmikkoon myös jättikurpitsasarjassa. Hän toi omansa arvosteltavaksi ensimmäisen kerran. Aiempina vuosina Tiilikainen kertoo kasvatelleensa isompia jättikurpitsoita kuin nyt mestaruuden vienyt yksilö. Tälle vuodelle 140 ja risat painoinen kurpitsa on hieno saavutus, hän hehkuttaa.

SM-jättiläiskurpitsasta otetaan siemenet talteen tulevia vuosia varten. Kuva: Tanja Heino / Yle

– Tavallisesta ihmisestä tuommoinen aika pieni jättikurpitsa näyttää kuitenkin ihan kivan kokoiselta.

Jättiläiskurpitsoiden ja muiden jättiläiskasvien kauneuskisa veti yleisöä mukavasti Mäntsälään. Kuva: Tanja Heino / Yle

Suomen jättikasviyhdistyksessä on noin 130 jäsentä. Yhdistys on toiminut kymmenkunta vuotta nykymuodossaan ja järjestänyt SM-kisoja vuosittain. Jättikasviyhdistys on maailman Giant-yhdistyksen jäsen ja tuottaa maailmanlaajuisesti vertailukelpoisia tuloksia.

Voittajakurpitsan kasvattajalla Laura Pirhosella oli kisassa myös muita, pienempiä jättiläiskurpitsoita. Kuva: Tanja Heino / Yle

SM-tittelin voittajien velvollisuuksiin kuuluu ottaa jättiläiskasvinsa siemenet talteen ja jakaa niitä eteenpäin, jotta huippuyksilöiden ketju jatkuisi katkeamattomana. Näitä siemeniä ei nimittäin saa ihan mistä tahansa kaupasta, vain jättiläiskasviyhdistyksen kautta.

Mika Tiilikainen kahmi tänä vuonna useita Suomen ennätyksiä ja -mestaruuksia. Hänen omakotitalonsa kasvimaalla venyi viime kesänä huikeaan 2,43 metrin pituuteen myös SE-porkkana.

Mika Tiilikainen pitää hallussaan porkkanoiden Suomen ennätyksiä niin pituudessa kuin painossakin. Kuva: Tanja Heino / Yle

Tänä vuonna mestaruus irtosi 2,2 metrin mittaisella porkkanalla. Miltä näyttää yli kaksimetrinen porkkana?

– Se on hyvin ohut. Tarkoitus on saada kasvamaan pitkä juuri, koska pituuteen lasketaan mukaan myös juuristo, kertoo Tiilikainen.

Pituuskasvun salaisuutta hän ei paljasta, mutta esittää arvoituksen.

– Lähdin itse miettimään asiaa niin, että mihin porkkana käyttää juuriaan? Siitä aloin kehittää ratkaisua. Pitkä kasvi ei synny pystysuunnassa.

Kuva: Tanja Heino / Yle

Mitä porkkanoille, kyssäkaaleille, kurpitsoille ja muille tapahtuu kisan jälkeen?

– Ne menevät yleensä kavereille, naapureille, työporukoille. Jakoon. Ei jaksa syödä kahta sataa kiloa kurpitsaa, Tiilikainen tuumii.

Suosittelemme sinulle