Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yli 330 loukkaantunut yhteenotoissa poliisin kanssa Kataloniassa

Espanjan poliisin tehtävänä on estää Katalonian itsenäisyysäänestys, jota Espanjan hallitus pitää laittomana. Äänestys on silti jatkunut useilla vaalihuoneistoilla.

Barcelona
Mies ojentaa neilikan poliisille Santa Julia de Ramisin urheilukeskuksessa, lähellä Gironaa, jossa Katalonian presidentti Carles Puigdemontin odotettiin äänestävän 1. lokakuuta. Kuva: Robin Townsend / EPA
Simo Ortamo,
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Espanjan mellakkapoliisi on ampunut mielenosoittajia kumiluodeilla Barcelonassa. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP:n haastattelemat silminnäkijät, uutistoimisto AP:n kuvaaja sekä paikallislehti El Periodico.

Katalonian terveysviranomaisten mukaan yli 330 ihmistä on loukkaantunut poliisin toimien seurauksena. Aiemmin kerrottiin vain kolmen ihmisen loukkaantuneen vakavammin.

Espanjan sisäministeriö kertoo twitter-tilillään, että 11 poliisia on loukkaantunut päivän aikana.

Mellakkapoliisit ja itsenäisyysaktiivit ovat nujakoineet äänestyspaikkojen luona Kataloniassa. Poliisi on yrittänyt estää Katalonian itsenäisyysäänestystä Espanjan keskushallituksen käskystä.

Jo aamulla poliisit käyttivät pamppuja ja tönivät iskulauseita huutavia itsenäisyysaktivisteja pois äänestyspaikkojen edustalta. Barcelonassa poliisi on tehnyt useita pidätyksiä, uutistoimisto AP kertoo.

"Väkivalta ylimitoitettua"

Katalonian aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin mukaan poliisin käyttämä väkivalta on epäoikeudenmukaista ja ylimitoitettua sekä antaa Espanjasta kauhean kuvan.

– Tänään Espanjan valtio on menettänyt vielä enemmän kuin mitä se jo aiemmin menetti, kun taas Katalonia on voittanut, Puigdemont sanoi.

Espanjan hallitus taas on vaatinut Katalonian viranomaisia lopettamaan farssiksi kutsumansa kansanäänestyksen. Hallituksen edustaja puolusti poliisin toimintaa ammattimaisena.

Äänestys jatkuu yhä

Katalonian aluehallinnon järjestämä kansanäänestys itsenäisyydestä alkoi kello kymmeneltä Suomen aikaa. Kolme neljästä äänestyspaikasta on yhä auki, aluehallinto kertoi puolen päivän aikaan.

Televisiokuvissa on näkynyt ihmisiä äänestämässä useilla äänestyspaikoilla.

Katalonian hallitus on kehottanut äänestäjiä tulostamaan kotona äänestyslipukkeita ja käyttämään niitä. Äänestää voi millä tahansa avoinna olevalla äänestyspaikalla.

Poliisi takavarikoi vaaliuurnia

Espanjan poliisi on tunkeutunut useille äänestyspaikoille pysäyttämään äänestystä. Jo aamulla poliisit käyttivät pamppuja ja tönivät iskulauseita huutavia itsenäisyysaktivisteja pois äänestyspaikkojen edustalta.

Barcelonassa poliisi poisti aamupäivällä satoja ihmisiä äänestyspaikalta, uutistoimisto AP kertoo.

Mellakkapoliisit takavarikoivat äänestyslaatikoita Barcelonassa
Mellakkapoliisit takavarikoivat äänestyslaatikoita Barcelonassa sunnuntaina. Kuva: Pau Barrena / AFP

Silminnäkijöiden mukaan poliisi on takavarikoinut vaaliuurnia. Espanjan sisäministeri Juan Ignacio Zoido jakoi Twitterissä kuvan takavarikoidusta uurnasta ja kertoi, että poliisi jatkaa toimintaansa.

Gironassa Guardia Civil -santarmipoliisi on tunkeutunut äänestyspaikalle, jossa Katalonian aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin on tarkoitus äänestää. Poliisi rikkoi äänestyspaikan lasioven vasaralla ja mursi sen lukon.

Puigdemont pääsi antamaan äänensä toisella äänestyspaikalla.

Jännittynyt tilanne äänestyspaikoilla

Ylen toimittaja Minna Pye oli Barcelonassa äänestyspaikalla, joka avattiin puoli yhdentoista tienoilla aamupäivällä. Tunnelma on jännittynyt ja tunteikas, hän kuvailee.

– Äänestys on päässyt alkamaan. Nuorempia ihmisiä pyydettiin muodostamaan ihmiskilpi äänestyspaikan ympärille ja vanhemmat päästettiin ensimmäisenä äänestämään, Pye kertoi.

Hänen mukaansa Katalonian poliisi kävi ilmoittamassa, että äänestyspaikka on suljettava, mutta voimatoimiin poliisi ei vielä aamulla ryhtynyt. Pye kertoo, että paikalla pelättiin muualta Espanjasta tuotujen poliisien saapuvan äänestystä estämään.

Aiemmin paikalle tuotiin äänestyslippuja.

Poliisi sulki suuren osan vaalihuoneistoista jo lauantaina. Itsenäisyysaktivistit kansoittivat aamuyöllä auki olevien äänestyspaikkojen edustat, jotta poliisi ei pääsisi sulkemaan niitä.

Poliisi on jo aiemmin takavarikoinut vaalilippuja, pidättänyt äänestyksen järjestäjiä ja sulkenut sitä tukevia verkkosivuja. Espanjan korkein oikeus on todennut äänestyksen perustuslain vastaiseksi.

Mellakkapoliisit ja aktivistit ottavat yhteen äänestyspaikkana toimivan koulun edustalla Barcelonassa.
Mellakkapoliisit ja aktivistit ottivat yhteen äänestyspaikkana toimivan koulun edustalla Barcelonassa sunnuntaina. Kuva: Alberto Estevez / EPA

Mielenosoitus äänestystä vastaan Madridissa

Katalonian oikeusasiamies Rafael Ribo on sanonut aikovansa valittaa EU-viranomaisille Espanjan hallinnon toimista äänestyksen aikana. Ribon mukaan Espanja on käyttänyt liiallista voimaa yrittäessään estää äänestyksen.

Äänestyksen on tarkoitus päättyä noin klo 21 Suomen aikaa.

Madridissa sadat ihmiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään yhtenäisen Espanjan puolesta ja Katalonian kansanäänestystä vastaan.

Juttua päivitetään tilanteen kehittyessä

Lue lisää: Ylen toimittaja kertoo Barcelonasta, miten ihmiset kerääntyvät äänestyspaikoille ja pelkäävät Espanjan poliisia

Suosittelemme