Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vanhanen: Kumiluodit hyväksyttävyyden äärirajoilla, Soini suosittelee Kataloniaan Skotlannin tietä

Matti Vanhasen mukaan hallituksen ja poliisin raju reaktio paljastaa, ettei Katalonian itsenäisyysliikkeelle haluta antaa yhtään löysää.

Timo Soini ja Matti Vanhanen
Timo Soini ja Matti Vanhanen Kuva: Lehtikuva / Yle
Antti Pilke,
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo katsoneensa hämmentyneenä ja surullisena sunnuntaisia uutiskuvia väkivallasta Kataloniassa. Satoja ihmisiä joutui sairaalaan, kun poliisi yritti estää kansanäänestyksen Katalonian itsenäistymisestä muun muassa ampumalla kumiluoteja.

Soini ei kuitenkaan halua tuomita suoraan Espanjan poliisin toimintaa, vaan sanoo, että myös poliisi joutui väkivallan kohteeksi.

– Maailmassa tarvitaan enemmän lääkäreitä kuin tuomareita, hän kuittasi.

Espanjan sisäministeriö on puhunut paristakymmenestä loukkaantuneesta poliisista.

Soini puolustaa Euroopan Unionin varovaista linjaa Katalonian tapahtumien kommentoinnissa. Soini sanoo, että myös Unkarin, Puolan ja EU-erosta päättäneen Britannian asioita kommentoitiin alkuun varovaisesti.

– Jokaisen maan sisäisiä asioita kommentoidaan aika pieteetillä, Soini sanoi Ylelle Manchesteristä, jossa hän vieraili brittikonservatiivien puoluekokouksessa.

Soini: Kataloniaan mallia Skotlannista

Soini ei usko, että EU sekaantuisi "kovin suurella voimalla" Katalonian tilanteeseen. Hän vertaa tilannetta Skotlantiin, jossa itsenäistymisestä järjestettiin kansanäänestys vuonna 2014. Enemmistö kannatti silloin pysymistä osana Iso-Britanniaa.

– Eivät EU-maat minun käsitykseni mukaan siihenkään sekaantuneet, mitä skottien pitäisi tehdä.

– Italiassakin pohjoisessa on voimakas liike Padanian ja pohjoisen Italian itsenäistymiseksi. Näitä on meneillään, niissä täytyy alueille jättää harkintavalta.

Soini korostaa, että Britanniassa menettelytavat sovittiin yhdessä. Hän suosittelee samaa tietä Espanjan osapuolille ja painottaa neuvottelujen tärkeyttä.

Vanhanen: kumiluodit "hyväksyttävyyden äärirajoilla"

EU:n komissio viestitti tänään pitävänsä Katalonian itsenäisyysäänestystä Espanjan perustuslain vastaisena ja siten laittomana. Samoilla linjoilla on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

– Kansainvälisessä järjestelmässä nojataan siihen, että kullakin valtiolla on perustuslakiensa mukaisesti oikeus ratkaista, miten valtion rajat määritellään, Vanhanen sanoi Ylelle.

– Vaikka monella olisi varmasti mielitekoja kommentoida tapahtunutta, iso peruskysymys on se, että Espanjan valtio päättää, millä ehdoilla eri osat itsenäistyvät, vai voivatko itsenäistyä.

Kumiluotien tai kyynelkaasun käyttö on ollut Euroopassa mielenosoitusten hallinnassa tuttu ja hyväksyttykin näky, mutta hipoo nyt Vanhasen mielestä hyväksyttävyyden rajoja.

– Kyllä se aivan äärirajoilla on kansainvälisen hyväksyttävyyden näkökulmasta. Kyynelkaasua on totuttu käyttämään myös mielenosoitusten hallinnassa mutta on ymmärrettävää että ihmisillä muissa maissa saattaa tulla vahvoja moraalisia kannanottoja, onko se sopivaa vai ei.

Raju reaktio kertoo pelosta

Pääministeri Mariano Rajoyn hallituksen ja poliisin rajut toimet äänestyksen estämiseksi, kuten vaaliuurnien takavarikointi ja vaalihuonestojen lukitseminen näyttää Vanhasen mukaan siitä, ettei hallitus uskalla päästää itsenäisyyshanketta yhtään pidemmälle.

– Ehkä he pelkäävät, että jos itsenäisyysliikkeelle annetaan tilaa aidosti toteuttaa kansanäänestys, se on tie jolta ei enää pystytä kääntymään takaisin. Ilmeisesti nykyinen hallitus on katsonut, etteivät he halua hyväksyä Katalonian itsenäistymistä, Vanhanen sanoo.

Itsenäisyyshankkeiden etenemistä ja mahdollista toteutumista seurataan tarkasti Euroopassa, ja yhden maan itsenäistymisestä saattaa seurata dominoefekti, Vanhanen muistuttaa.

Soini muistuttaa baskiterrorismista

Soinin mukaan Katalonian tilanne voi synnyttää vaaroja, joiden ei haluta uusiutuvan. Hän muistuttaa, että baskiterrori saatiin lopetettua Espanjassa, mihin vaikutti alueen saama laaja itsehallinto. Myös Irlannissa IRA:n terroriin löytyi neuvotteluratkaisu ja tilanne rauhoittui.

– Täytyy olla maltillinen, ettei pääse syntymään ituja, jotka ajavat tavoitteitaan väkivaltaisesti. Demokraattisesti saa toki ajaa.

Myös Soini sanoo, että jos menellään olevissa itsenäisyyshankkeissa tulee menestystä, se ruokkii vastaavia ympäri Eurooppaa.

Soinin mukaan yhteiskunnat pirstoutuvat poliittisesti ja saattavat pirstoutua muullakin tavoin.

Hänestä kansojen sisäinen yhtenäisyys ja sisäinen solidaarisuus ovat joiltakin osin murenemassa.

– Tällä voi olla arvaamattomia ja kauaskantoisia merkityksiä.

Suosittelemme sinulle