Valtuustosopimusneuvotteluista Porissa erkaantuneet ja oman sopimuksensa maanantaina allekirjoittaneet kokoomus ja perussuomalaiset vakuuttavat, että puolueiden sopimuksen on tarkoitus kestää koko vaalikauden ajan. Puolueet jättivät SDP:n johdolla käydyt valtuustosopimusneuvottelut useista syistä.
Arvostelua saa muun muassa tapa, jolla SDP veti neuvotteluja. Kokoomusryhmää johtava Anttivesa Knuuttila ja perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ismo Läntinen katsovat, että heidän allekirjoittamansa sopimus on porilaisten kannalta parempi.
– Meille oli erittäin tärkeää saada sopimukseen kirjaus maahanmuutosta. Olemme maahanmuuttokriittinen puolue. Nyt sopimuksessa lukee, että Porissa on tehtävä selvitys humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvistä kustannuksista ja riskeistä. Se lause on vakuuttava, Ismo Läntinen sanoo.
Meille oli erittäin tärkeää saada sopimukseen kirjaus maahanmuutosta. Olemme maahanmuuttokriittinen puolue.
Ismo Läntinen (ps.)
Kokoomuksen Knuuttilan mukaan asian selvittäminen ei ole puolueelle mikään ongelma. Hän sanoo, että ensi vuoden budjetin osalta saatetaan nähdä yhteisiä esityksiä perussuomalaisten kanssa.
Verot kivenä kengässä
Molemmille puolueille erittäin tärkeä kysymys oli suhtautuminen veronkorotuksiin. Kokoomuksen ja perussuomalaisten sopimuksessa todetaan, että veronkorotuksiin voidaan Porissa ryhtyä vain äärimmäisessä tilanteessa.
– Meidän sopimuksessamme halutaan tehdä pysyviä rakenteellisia uudistuksia ja saada liikkumavaraa Porin talouteen, Knuuttila korostaa.
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen totesi aiemmin maanantaina, että valtuustosopimuksen asiakohdista olisi hyvin voitu vielä neuvotella. Anttivesa Knuuttila kiistää, että asiakysymysten sijasta valtuustosopimuksesta irtaantuminen johtuisi henkilösuhteista tai demarien ja kokoomuksen välirikosta.
Meidän sopimuksessamme halutaan tehdä pysyviä rakenteellisia uudistuksia ja saada liikkumavaraa Porin talouteen.
Anttivesa Knuuttila (kok.)
– Isolla joukolla tehtävästä sopimuksesta uhkaa tulla toiveiden tynnyri. Sitä ei saatu supistettua ja tiivistettyä siinä tahdissa, kuin meidän näkemyksemme mukaan olisi pitänyt, Knuuttila sanoo.
Yhteistyötä korostetaan
Kokoomus ja perussuomalaiset eivät viime kesäkuun alun jälkeen ole mahtuneet enää samaan hallitukseen Suomessa. Puolueiden Porin-valtuustoryhmien johtajat sanovat, että tämä ei vaikuta yhteistyöhön kuntatasolla. Ryhmänjohtajat korostavat myös yhteistyöhaluaan muiden puolueiden kanssa.
–Se, että emme halunneet lähteä mukaan muiden [valtuustosopimukseen], ei ole kiukuttelua. Kuntapolitiikassa ei pitäisi olla hallitus–oppositio-asetelmaa. Emme lähde tekemään järjestelmällistä oppositiopolitiikkaa, kokoomuksen Knuuttila sanoo.
– Teemme kaikkien kanssa hyvää yhteistyötä, linjaa puolestaan perussuomalaisten Ismo Läntinen.
Muut jatkavat neuvotteluja
Kokoomuksella ja perussuomalaisilla ei ole Porin kaupunginvaltuustossa enemmistöä, joten puolueet eivät yhdessäkään pysty saamaan tavoitteitaan läpi, jos muut ryhmät ovat eri mieltä. Molemmat puolueet toivovat yhteistyösopimukseensa muitakin porilaispuolueita.
Muut valtuustopuolueet kuitenkin ilmoittivat maanantai-iltana jatkavansa valtuustosopimusneuvotteluja ja ihmettelevänsä kokoomuksen ja perussuomalaisten irtiottoa.
– Kokoomuksen ja perussuomalaisten irtautuminen sopimusneuvotteluista niiden loppumetreillä tuli meille täytenä yllätyksenä. Olemme olleet tyytyväisiä toimintatapaan, jossa kaikkien ryhmien esille tuomat asiat on käsitelty ja valmisteltu yhteisessä pöydässä, SDP:n, vasemmistoliiton, keskustan, vihreiden, kristillisdemokraattien ja sinisten valtuustoryhmät toteavat valtuuston kokouksen jälkeen Porin kaupungintalolla laatimassaan lausunnossa.