Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kemijärvellä kalastajat odottavat innostuneesti uutta jalostushallia

Uudesta jalostamosta kaivattua potkua Kemijärven ammattikalastukselle

Kalastajat Jouko Jussila (vas.), Antti Turpeinen ja Taisto Törmänen
Kalastajat antavat oman työpanoksensa kalankäsittelyhallin rakentamiseen. Tässä pihatöissä ovat Jouko Jussila (vas.), Antti Turpeinen ja Taisto Törmänen. Kuva: Jorma Korhonen / Yle
Jorma Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalastaja Taisto Törmäsen mielestä kalankäsittelyhalli on ehdoton edellytys ammattikalastukselle, sen kehittymiselle. Hän uskoo, että jalostamo vetää vesille kymmenkunta kaupallista kalastajaa.

– Tuleehan kalastamisesta paljon mielekkäämpää. Se saaliin jälkikäsittelyhän vasta työlästä onkin.

Törmäsen mukaan kalahallin on tarkoitus toimia myös suoramyyntipaikkana.

– Onpa siten ihmisillä varma tietopaikka, mistä muikkunsa, kuhansa ja muut kalansa noutaa. Ja sitä tavaraa Kemijärvessä nyt on, hän sanoo.

Pikipintaa pihalle

Kemijärven kaupunki tarttui kalastajien pyyntöön ja parhaillaan remontoi Riekkoniemessä pitkään käyttämättömänä ollutta kalalaitosta nykyaikaiseksi jatkojalostamoksi.

Kalastajat antavat työlle oman talkoopanoksensa. Pihatyöt ovat käynnissä: Avaruutta ja liikkumatilaa tulee, kun lahot koivut ja muut puuränkkänät laitetaan katki, poikki ja pinoon. Sitten alueen tasoitus, kantavat maakerrokset ja pikipinta.

Kalstaja Taisto Törmänen
Kalastaja Taisto Törmänen paikalla, johon on määrä puhkaista yhteys entisestä kalankasvatusaltaasta Kemijokeen. Altaan pohjukkaan tulee laituri, jolloin saalis voidaan tuoda veneessä lähes kalahallin seinustalle asti (sininen talo takana). Kuva: Jorma Korhonen / Yle

On pientä ruoppaamistakin

Rempattava rakennus tunnetaan entisenä Riipisen kalahallina. Se ei ole mikään suuren suuri rakennus, mutta uuteen käyttöönkin sopiva.

Pihalla olevaan isohkoon kasvatusaltaaseen puhkaistaan vesiyhteys Kemijoesta ja valkaman pohjukkaan rakennetaan laituri.

– Sittenpä kalakuorman kanssa pääseekin jo lähes hallin seinustalle. Ruoppaaminen on ensi kevään hommia, Törmänen kertoo.

Sisäremppaan jo kohta

Kun pihatöistä on päästy, niin jo kohta käydään itse rakennuksen kimppuun. Elintarvikelaki sanelee tuotantotilalle tietyt vaatimukset. 

– Noin pääpiirteiltään asiat ovat kunnossa, mutta monilta kohdin aika on paikkoja puraissut. Tilat on alustavasti läpikatseltu ja korjaussuunnitelmat tehty, mutta vielä tarkennellaan. Kuitenkin vain välttämätön tehdään, Törmänen sanoo.

Mitä tämmönen muutostyö sitten maksaa? Taisto Törmäsen mukaan puhutaan mieluummin satasesta kuin kympeistä.

Suosittelemme sinulle