Hyppää sisältöön

Hattulassa varastettiin henkilötiedot saman kadun asukkailta: ”Nyt on hommattu lukollinen postilaatikko”

Varastettuja henkilötietoja käytetään häikäilemättä hyväksi netin tavaratilauksiin. Yhä useampi joutuu identiteettivarkauden uhriksi.

Hattulalainen Heini Syyrilä hankki identiteettivarkauden seurauksena uuden, lukittavan postilaatikon. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

HATTULA Identiteettivarkauksien määrä on Suomessa nousussa. Tammi-elokuussa niitä ilmoitettiin koko maassa yli 2300.

Hämeessä identiteettivarkauksissa on jo ylitetty viimevuotinen määrä. Alueelliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria, sillä usein identiteettivarkauksia tehdään ryppäittäin.

Etelä-Hämeessä Hattulassa identiteettivarkauden kohteeksi joutui neljä saman kadun asukasta.

Joku oli jo noutanut postilähetykset

– Ainakin matkapuhelin oli tilattu ja sitten jonkinnäköisiä urheilutarvikkeita jostain verkkokaupasta, kertoo Heini Syyrilä.

– Sellainen tiedolla varustettu kännykkä, sanoo puolestaan Mauno Pentti.

Mauno Pentti yllättyi kuullessaan miten henkilötiedoilla tehdään nykyään rikoksia. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Väärällä identiteetillä yritetään yleensä tilata netin kautta vähän arvokkaampia tavaroita. Näin kävi myös Hattulan tapauksissa.

Heini Syyrilä havahtui, kun postin mukana alkoi tulla lappusia.

– Postilaatikosta löytyi nippu kirjekuoria ja niissä oli saapumisilmoitukset tavaroista, joita en ollut tilannut. Menin kuitenkin näihin noutopisteisiin kysymään, että onko minulle tullut tämmöisiä lähetyksiä, niin ei niitä siellä enää ollut. Ne oli kolme päivää aikaisemmin haettu.

Mauno Pentin tapauksessa rikolliset jäivät nuolemaan näppejään, sillä nettikauppaa tekevä yritys oli ollut valppaana.

– Ei löytynyt tilauksesta niitä puhelinnumeroita, mitkä olisi minulle sopineet. Siitä siellä oletettiin, että nyt voi olla rikollinen asialla.

Kolmannessa tapauksessa oli tilattu naisten vaatteita, mutta onneksi myyjä teki tarkistussoiton ja ostot saatiin peruttua.

Postilaatikko piti lukita

Mauno Pentti oli täysin yllättynyt, että tällaista rikollisuutta on nykyään olemassa.

Hattulassa arvellaankin, että saman kadun asukkaiden henkilötunnukset on onnistuttu anastamaan postilaatikoista napatuista aiemmista postilähetyksistä.

Suomalainen kun luottaa suomalaisen rehellisyyteen.

Heidi Syyrilä

Temppu on konnalle helppo toteuttaa, sillä vain harva postilaatikko on lukittu. Näin kävi Heidi Syyrilällekin.

– Noh, se oli tavallinen postilaatikko. Suomalainen kun luottaa suomalaisen rehellisyyteen, mutta nyt on sitten lukollinen laatikko hommattu. Sieltä ei enää varasteta niin helposti tavaraa.

Syyrilälle ja Pentille ei tällä kertaa koitunut rikollisten tekemistä tilauksista suoraa rahallista menetystä, mutta harmia kuitenkin.

Uusia rikosilmoituksia tulee viikottain

Poliisi joutuukin jatkuvasti kehottamaan kansalaisia pitämään parempaa huolta omista henkilötiedoistaan.

– Henkilötiedoista on tullut rikollisten kauppatavaraa, mutta tästä voidaan suojautua pitämällä huoli siitä omasta henkilötunnuksesta. Esimerkiksi omaehtoiset luottokiellot (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Luottotieto) netissä toimivat hyvin ennaltaehkäisevinä, muistuttaa rikoskomisario Riku Vihtilä Hämeen poliisista.

Omaehtoista luottokieltoa käytetään vieläkin kovin vähän, mutta sen suosio on kasvanut identiteettivarkauksien lisäännyttyä.

Kielto ei estä luoton saantia kokonaan, mutta tekee siitä ainakin hankalampaa. Kun kielto on päällä, luotonantajilla on puolestaan velvollisuus tarkistaa hakijan luottotiedot.

Riku Vihtilän mukaan Hämeen poliisi ottaa vastaan ilmoituksia identiteettivarkauksista vähintään viikoittain. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Tästä syystä varastetuilla henkilötiedoilla huijaaminen tyssää useimmiten siihen.

– Tämä lisäksi myös verkkopankkitunnukset on suojattava. Niitä ei pidä antaa kenenkään käyttää. Poliisi tai pankki ei koskaan tiedustele näitä tunnuksia, Vihtilä painottaa.

Jos epäilee joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi, on syytä tehdä siitä heti ilmoitus poliisille.

– Se on petoksiin kuuluvaa liitännäisrikollisuutta. Hämeen poliisille näitä rikosilmoituksia ei tule ihan päivittäin, mutta viikoittain kumminkin, rikoskomisario Riku Vihtilä listaa.

Identiteettivarkaus tuli rangaistavaksi teoksi syyskuussa 2015.

Suosittelemme sinulle